Πολύ σοβαρά και δραµατικά ερωτήµατα προς την Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών προκαλεί ο αιφνίδιος όσο και αδόκητος θάνατος του 20χρονου φοιτητή του Πανεπιστηµίου Πατρών, την περασµένη Τρίτη, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ρίου από κεραυνοβόλο µηνιγγιτιδοκοκκική λοίµωξη, οφειλόµενη, κατά πάσα πιθανότητα, στον ορότυπο Β της νόσου.

Ενώ ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ) καταβάλλει µια αµφίβολη προσπάθεια προκειµένου να κρατήσει το θέµα χαµηλά, για να µην πυροδοτήσει περαιτέρω την ανησυχία της κοινής γνώµης στη χώρα µας, ανάστατη κυριολεκτικά είναι η τοπική κοινωνία της Πάτρας, σύµφωνα µε όσα δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η αντιπεριφερειάρχης ∆ηµοσίας Υγείας της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας, Αννα Μαστοράκου. «Τα τηλέφωνα στην υπηρεσία µας χτυπούν ακατάπαυστα όλη µέρα», µας εξηγεί χαρακτηριστικά.


Χωρίς κάλυψη απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β΄- Μεγάλη η ανησυχία στην Πάτρα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του 20χρονου φοιτητή

Επειτα από πολλά χρόνια αναµονής στη χώρα µας και µακροχρόνιες και σκληρές µάχες εκ µέρους γονέων και ειδικών παιδιάτρων, αλλά κυρίως µετά την έξαρση κρουσµάτων µηνιγγίτιδας, προερχόµενης από µηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β στην Πάτρα εντός του 2024, το εµβόλιο Bexsero κατά του µηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β εντάχθηκε µόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο στην πλήρη ασφαλιστική αποζηµίωσή του, µε σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών.

Σύµφωνα, όµως, µε όσα αναφέρει στα «Π» η ειδική παιδίατρος του ιδιωτικού νοσοκοµείου της Αθήνας «Ιασώ Παίδων», Αρετή Μανιώτη, «το εµβόλιο κατά του µηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β αποζηµιώνεται πλήρως ασφαλιστικά και, συνεπώς, χορηγείται δωρεάν σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας έως 18 µηνών. Για παιδιά ηλικίας άνω των 18 µηνών το εµβόλιο δεν καλύπτεται ασφαλιστικά και δεν χορηγείται δωρεάν. Το οικονοµικό κόστος του, περίπου 103 ευρώ για καθεµία από τις τρεις δόσεις, επιβαρύνει τους γονείς. Ωστόσο, σε περιπτώσεις παιδιών ή ενηλίκων που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτοµα µε ανατοµική ή λειτουργική ασπληνία, ανεπάρκεια του συµπληρώµατος ή όσοι λαµβάνουν συγκεκριµένες θεραπείες, το εµβόλιο µπορεί να συνταγογραφηθεί και να χορηγηθεί δωρεάν, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Ετσι, µόνο οι πλέον νεότερες από τις γενιές των ελληνόπουλων έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν δωρεάν από τον µηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ενώ τα µεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, στις µεγάλες εκείνες κατηγορίες του γενικού πληθυσµού της χώρας µας οι οποίες παραµένουν έκθετες σε αυτή την τόσο επικίνδυνη νόσο, µε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων ∆ηµοσίων Νοσοκοµείων (ΠΟΕ∆ΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, αλλά και τον ∆ήµο Πατρέων να ζητούν, εκ νέου και µετ’ επιτάσεως, την επέκταση της πλήρους ασφαλιστικής αποζηµίωσης του εµβολίου τουλάχιστον έως την εφηβική ηλικία.


68 θάνατοι από µηνιγγιτιδόκοκκο, θ
νητότητα 6%

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του ΕΟ∆Υ, 68 θάνατοι από µηνιγγιτιδόκοκκο, που αναλογεί σε θνητότητα της τάξης του 6%, καταγράφηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2004-2023 στη χώρα µας.

Η µεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 2018 (11,8%), ενώ η µικρότερη τα έτη 2020-2022 (0%). Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον πρόεδρο του ΕΟ∆Υ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, «έως τώρα, πανελλαδικά, διαπι στώνεται µια µικρή αύξηση των κρου σµάτων από µηνιγγιτιδοκοκκική νόσο σε σχέση µε το 2024. Φέτος έχουν βρεθεί οκτώ κρούσµατα µηνιγγίτιδας, ενώ πέ ρυσι το ίδιο χρονικό διάστηµα ήταν πέ ντε. Συνολικά, το 2024 καταγράφηκαν 37 κρούσµατα, µε το 90% αυτών να εί ναι τύπου Β».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "Παραπολιτικά"