Σε συνεχείς διατυπώσεις προβλέψεων προχωρούν οι σεισμολόγοι όσον αφορά στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος» τόνισε, από την πλευρά, του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Για αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7hvcy3h7hrl)

Για την ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν σημείωσε: «Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Και όταν έχεις μεγάλες συνάθροισης κοινού, αυτός είναι κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5, όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός και από τον πανικό που πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών;».

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Το χρονικός των δονήσεων

Η μεγαλύτερη εξ αυτών, ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και σημειώθηκε στις 9:22 σήμερα το πρωί, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.

Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ενώ είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή, πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.


Επιμένουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, προέρχεται από τα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου και όχι ηφαιστειακή, αν και επ’ αυτού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει. Σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά, αλλά και στα μικρότερα γύρω τους σχολιάζοντας: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

 



Δήμαρχος Σαντορίνης: «Δεν υπάρχει ανησυχία, για λόγους πρόληψης τα μέτρα»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και τα μέτρα που ελήφθησαν μίλησε στην εκπομπή του Open ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Όπως ανέφερε αρχικά: «Δεν υπάρχει έντονη ανησυχία. Τους σεισμούς που αισθανήθηκαμε από το ρίγμα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού ήταν μέχρι 4,2 Ρίχτερ. Έγιναν αισθητοί, αλλά όχι εντόνως αισθητοί. Το ηφαίστειο παρακολουθείται κι έχουν την εμπειρία του 2011 και του 2012. Για λόγους πρόληψης ελήφθησαν τα μέτρα».

Συνέχισε λέγοντας: 
«Περισσότερες φορές δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία απ' αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει. Και πολλές φορές λόγω της πρόσληψης της πληροφόρισης. Για παράδειγμα, οι παραμορφώσεις είναι συχνές λόγω του ηφαιστείου, σηκώνεται δηλαδή ή βυθίζεται το νησί λίγο, αυτό είναι μια φυσική δραστηριότητα. Αν βάλεις κανείς έναν τίτλο "φουσκώνει σαν κέικ" η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική, αν πει κανείς χωρίς να εξηγήσει ότι η Θηρασιά κάθε χρόνο μετακινείται ένα εκατοστό και δεν πει ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, τότε η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7hpttg0qz4p)