Συνεχίζεται ο χορός των σεισμικών δονήσεων, που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, προκαλώντας ανησυχία σε σεισμολόγους, αλλά και στους κατοίκους των νησιών.

Στη Σαντορίνη έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (2/02) δεύτερη σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.


Στη Σαντορίνη η ΕΜΑΚ: Συνεχής η σεισμική δραστηριότητα στο νησί - Έκτακτη σύσκεψη παρουσία του Ευθύμη Λέκκα

Κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκαν τα προληπτικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί χθες, τα οποία είναι:

  • τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025
  • οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους
  • αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών

Επιπλέον, οι Αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών για τη μείωση του κινδύνου.


Δεκάδες οι δονήσεις

Τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί δεκάδες σεισμοί με μεγαλύτερους έναν που καταγράφηκε στις 13:04 μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 14,1 χλμ.

Προηγήθηκε σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 10:37, 22 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και στις 9:22 είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 15,2 χλμ και επίκεντρο στα 22 χλμ πάλι νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Κάθε λίγα λεπτά καταγράφεται μια δόνηση, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, ωστόσο οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός.

Ακολουθεί ο χάρτης με τις δονήσεις:

seismoi_santorini



Επιμένουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, προέρχεται από τα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου και όχι ηφαιστειακή, αν και επ’ αυτού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει. Σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά, αλλά και στα μικρότερα γύρω τους σχολιάζοντας: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Μας ανησυχεί η σεισμική ακολουθία που σημειώνεται κυρίως από χθες το πρωί καθώς έχουμε αύξηση στο πλήθος των σεισμών, αύξηση στα μεγέθη ενώ το επίκεντρο έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά».



Τσελέντης: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι

Με τη σειρά του σε ανάρτησή του ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς, η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε υψηλότερα τοπογραφικά μέρη».




Δήμαρχος Σαντορίνης: «Δεν υπάρχει ανησυχία, για λόγους πρόληψης τα μέτρα»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και τα μέτρα που ελήφθησαν μίλησε στην εκπομπή του Open ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Όπως ανέφερε αρχικά: «Δεν υπάρχει έντονη ανησυχία. Τους σεισμούς που αισθανήθηκαμε από το ρίγμα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού ήταν μέχρι 4,2 Ρίχτερ. Έγιναν αισθητοί, αλλά όχι εντόνως αισθητοί. Το ηφαίστειο παρακολουθείται κι έχουν την εμπειρία του 2011 και του 2012. Για λόγους πρόληψης ελήφθησαν τα μέτρα».

Συνέχισε λέγοντας: 
«Περισσότερες φορές δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία απ' αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει. Και πολλές φορές λόγω της πρόσληψης της πληροφόρισης. Για παράδειγμα, οι παραμορφώσεις είναι συχνές λόγω του ηφαιστείου, σηκώνεται δηλαδή ή βυθίζεται το νησί λίγο, αυτό είναι μια φυσική δραστηριότητα. Αν βάλεις κανείς έναν τίτλο "φουσκώνει σαν κέικ" η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική, αν πει κανείς χωρίς να εξηγήσει ότι η Θηρασιά κάθε χρόνο μετακινείται ένα εκατοστό και δεν πει ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, τότε η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7hpttg0qz4p)