Συνεχίζονται οι σεισμοί στις Κυκλάδες: Νέα ισχυρή δόνηση 4 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - "Ταρακουνήθηκαν" πάλι Αμοργός και Ανάφη
Στον "χορό" των Ρίχτερ οι Κυκλάδες
Κλιμάκια διασωστών και γιατρών με ασθενοφόρα και εξοπλισμό σε Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές καθώς οι Κυκλάδες εξακολουθούν να κινούνται στον «χορό» των Ρίχτερ. Αλλεπάλληλες δονήσεις σημειώνονται και πάλι, καθώς τις απογευματινές ώρες παρατηρήθηκε ζωηρή δραστηριότητα.
Διαβάστε εδώ: Mπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες: "Καμπανάκι" από τους ειδικούς - Φόβοι ακόμη και για δόνηση 6 Ρίχτερ
Ήδη, πάντως, έχει καταρτιστεί ένας ειδικός χάρτης προληπτικών μέτρων, ενώ και αύριο, Δευτέρα, αναμένεται ειδική συνεδρίαση επί του θέματος.
Προτείνεται, δε, τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, προτείνεται στους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, όπως και να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i50b8dt3gx)
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης. Πρόκειται για σεισμό 4 βαθμών Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, το νησί «κουνήθηκε» στις 22:14 με το εστιακό βάθος να είναι 5 χλμ και η απόσταση από την Οία 24 χλμ.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί σεισμός 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 22 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 19:00 εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ μέσα σε έξι λεπτά.
Ειδικότερα, στις 18:58 εκδηλώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ. Στις 17:02 εκδηλώθηκε νέος σεισμός 3,4 Ρίχτερ, ενώ δύο λεπτά μετά, στις 19:04 εκδηλώθηκε νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις αυτόματες λύσεις του γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Αργά το μεσημέρι, νέα δόνηση καταγράφηκε στη Σαντορίνη, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης καταγράφεται 19 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 14,1 χιλιόμετρα. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση επίσης στα 4,7 Ρίχτερ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7hyk7449qlt)
Τοποθετήθηκαν οι πρώτες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους στη Σαντορίνη.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i59q9vwe61)
Σεισμογράφος αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο στην περιοχή Άνυδρος της Αμοργού, μιας και εκεί φαίνεται να εντοπίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός που σημειώθηκε στις 14:55 ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i4t9y9aqdt)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i57hi72to9)
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών. Το ΕΚΑΒ και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, με βασικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i50b8x8hpl)
«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.
Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.
«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.
Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:
1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Το Blue Star 1 πήρε 500 επιβάτες από τη Σαντορίνη στο απογευματινό του δρομολόγιο για Πειραιά ενώ το βράδυ θα καταπλεύσει στο νησί το Blue Star Chios ερχόμενο από το ανατολικό Αιγαίο και θα παραλάβει άλλους 400 επιβάτες σύμφωνα με τις έως τώρα κρατήσεις.
Σύμφωνα με την εταιρεία ένα συνηθισμένο χειμερινό δρομολόγιο και των δύο πλοίων μεταφέρει προς Πειραιά τις Κυριακές συνολικά γύρω στους 600 επιβάτες. Οι επιπλέον επιβάτες είναι περίπου 300.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα και όπως είπε: «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς».
«Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς» τόνισε μιλώντας για τη Σαντορίνη, ενώ συμπλήρωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να μην περπατάει κοντά στα κτίρια αλλά στη μέση του δρόμου.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα - σύμφωνα και με την ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια - από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1.Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2.Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3.Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (http://oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr).
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:
1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Θήρα.
2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ.
3. Σήμερα έφτασε στη Σαντορίνη ελικόπτερο Bell ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i50b8rbmwh)
Ενημέρωση για κατοίκους και επισκέπτες εξέδωσε ο δήμος Θήρας, σε περίπτωση που χρειαστεί οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση:
Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:
· Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
· Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
· Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.
Συστήνεται οι πολίτες να μην διαμένουν παλαιά κτήρια, σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, να μην πανικοβάλλονται και να υπακούουν στις Αρχές.
Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 Ρίχτερ», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932.
«Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη περιοχή μπορεί να δώσει μέχρι και 5 με 5,5 Ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ευθύμης Λέκκας.
Ταξιδιωτική οδηγία για σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε αυτήν αναφέρεται πως «οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνίσταται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».
Διαβάστε εδώ: Mπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες: "Καμπανάκι" από τους ειδικούς - Φόβοι ακόμη και για δόνηση 6 Ρίχτερ
Ήδη, πάντως, έχει καταρτιστεί ένας ειδικός χάρτης προληπτικών μέτρων, ενώ και αύριο, Δευτέρα, αναμένεται ειδική συνεδρίαση επί του θέματος.
Προτείνεται, δε, τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, προτείνεται στους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, όπως και να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ακόμη μια ισχυρή δόνηση 4 Ρίχτερ
Στο μεταξύ συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης. Πρόκειται για σεισμό 4 βαθμών Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, το νησί «κουνήθηκε» στις 22:14 με το εστιακό βάθος να είναι 5 χλμ και η απόσταση από την Οία 24 χλμ.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί σεισμός 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 22 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 19:00 εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ μέσα σε έξι λεπτά.
Ειδικότερα, στις 18:58 εκδηλώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ. Στις 17:02 εκδηλώθηκε νέος σεισμός 3,4 Ρίχτερ, ενώ δύο λεπτά μετά, στις 19:04 εκδηλώθηκε νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις αυτόματες λύσεις του γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Αργά το μεσημέρι, νέα δόνηση καταγράφηκε στη Σαντορίνη, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης καταγράφεται 19 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 14,1 χιλιόμετρα. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση επίσης στα 4,7 Ρίχτερ.
Οι πρώτες σκηνές στη Σαντορίνη
Τοποθετήθηκαν οι πρώτες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους στη Σαντορίνη.Σεισμογράφος αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο στην περιοχή Άνυδρος της Αμοργού, μιας και εκεί φαίνεται να εντοπίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός που σημειώθηκε στις 14:55 ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Νέοι σεισμοί στην Αμοργό
Τρεις νέοι σεισμοί από 3,2 έως 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν λίγο μετά τις 19:00 στην Αμοργό. Οι σεισμοί έγιναν σε απόσταση μερικών λεπτών μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η πρώτη σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10,8 χλμ και επίκεντρο 25χλμ Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο δεύτερος σεισμός 3,8 Ρίχτερ έγινε δύο λεπτά αργότερα με εστιακό βάθος 11,1 χλμ και επίκεντρο 21χλμ Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τέλος, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός 3,9 Ρίχτερ έγινε εννέα λεπτά αργότερα και είχε εστιακό βάθος 12χλμ και επίκεντρο 23χλμ Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η πρώτη σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10,8 χλμ και επίκεντρο 25χλμ Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο δεύτερος σεισμός 3,8 Ρίχτερ έγινε δύο λεπτά αργότερα με εστιακό βάθος 11,1 χλμ και επίκεντρο 21χλμ Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τέλος, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός 3,9 Ρίχτερ έγινε εννέα λεπτά αργότερα και είχε εστιακό βάθος 12χλμ και επίκεντρο 23χλμ Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Νέος σεισμός 4,5 ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης
Νέος ισχυρός σεισμός 4,5 ρίχτερ εκδηλώθηκε στις 19:41 στην περιοχή, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 23 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Νέα σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ δυτικά της Αστυπάλαιας
Ενισχύονται οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ στα νησιά
Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στις νήσους Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών. Το ΕΚΑΒ και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, με βασικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης.
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μετά την 24η Ιανουαρίου
Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου , στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.
Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.
«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.
Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.
Σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου
Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:
1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Αύξηση των επιβατών στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Φεύγουν κυρίως ξένοι εργάτες
Αυξημένη ελαφρώς είναι η επιβατική κίνηση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Σαντορίνη για Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση αποδίδεται στους ξένους εργάτες, που δουλεύουν στο νησί και αποχωρούν.Το Blue Star 1 πήρε 500 επιβάτες από τη Σαντορίνη στο απογευματινό του δρομολόγιο για Πειραιά ενώ το βράδυ θα καταπλεύσει στο νησί το Blue Star Chios ερχόμενο από το ανατολικό Αιγαίο και θα παραλάβει άλλους 400 επιβάτες σύμφωνα με τις έως τώρα κρατήσεις.
Σύμφωνα με την εταιρεία ένα συνηθισμένο χειμερινό δρομολόγιο και των δύο πλοίων μεταφέρει προς Πειραιά τις Κυριακές συνολικά γύρω στους 600 επιβάτες. Οι επιπλέον επιβάτες είναι περίπου 300.
Λίγα κτίρια στη Σαντορίνη έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς
Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μίλησε στην ΕΡΤ για το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.Ο καθηγητής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα και όπως είπε: «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς».
«Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς» τόνισε μιλώντας για τη Σαντορίνη, ενώ συμπλήρωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να μην περπατάει κοντά στα κτίρια αλλά στη μέση του δρόμου.
Συνεδρίαση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα - σύμφωνα και με την ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια - από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1.Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2.Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3.Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (http://oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr).
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) February 2, 2025
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής…
Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Όλες οι ενέργειες
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Θήρα.
2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ.
3. Σήμερα έφτασε στη Σαντορίνη ελικόπτερο Bell ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Δήμος Θήρας: Τα σημεία όπου θα συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε περίπτωση ανάγκης
Ενημέρωση για κατοίκους και επισκέπτες εξέδωσε ο δήμος Θήρας, σε περίπτωση που χρειαστεί οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση:Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:
· Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
· Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
· Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Οι χώροι εκκένωσης στην Αμοργό
Στην Αμοργό, τώρα, οι χώροι εκκένωσης, σε περίπτωση που συμβεί σεισμός, ηφαιστειακή έκρηξη ή και τσουνάμι, είναι οι εξής:
1) Χώρα Αμοργού : 1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο
2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
2) Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι
2) Πέρα Ραχίδι
3) Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
4) Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
5) Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι
2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
6) Καμάρι: Παιδική Χαρά
7) Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
8) Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
9)Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας
Ο Δήμος Αμοργού έχει συστήσει για σήμερα και αύριο Δευτέρα, οι πολίτες να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή τους οδό. Έχει επίσης εκδώσει σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες του Δήμου Αμοργού, αναφέρουν:
– Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
– Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.
Περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για το νησί της Αμοργού υπάρχουν στον ιστότοπο του Δήμου Αμοργού: https://dimos.amorgos.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-3/
2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
2) Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι
2) Πέρα Ραχίδι
3) Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
4) Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
5) Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι
2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
6) Καμάρι: Παιδική Χαρά
7) Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
8) Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
9)Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας
Ο Δήμος Αμοργού έχει συστήσει για σήμερα και αύριο Δευτέρα, οι πολίτες να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή τους οδό. Έχει επίσης εκδώσει σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες του Δήμου Αμοργού, αναφέρουν:
– Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
– Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.
Περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για το νησί της Αμοργού υπάρχουν στον ιστότοπο του Δήμου Αμοργού: https://dimos.amorgos.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-3/
Η αυτοψία Λέκκα
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.Συστήνεται οι πολίτες να μην διαμένουν παλαιά κτήρια, σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, να μην πανικοβάλλονται και να υπακούουν στις Αρχές.
Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 Ρίχτερ», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932.
«Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη περιοχή μπορεί να δώσει μέχρι και 5 με 5,5 Ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ευθύμης Λέκκας.
Ταξιδιωτική οδηγία από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών
Ταξιδιωτική οδηγία για σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.#Greece Greek authorities advice for Santorini (Thira) and Amorgos, following increased seismic activity. Schools closed on 3 Feb and advice to avoid large indoor gatherings and ports of Amoudi and Old Port (Paleos Limenas) in the area of Fira. https://t.co/tyZ679oyCf pic.twitter.com/lEDJNgQ8kV
— FCDO Travel Advice (@FCDOtravelGovUK) February 1, 2025
Σε αυτήν αναφέρεται πως «οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνίσταται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».