Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Σαντορίνη, καθώς πλήττεται από μπαράζ σεισμικών δονήσεων.

*Διαβάστε ακόμα: Στο κόκκινο η αγωνία για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Σε ανησυχία οι κάτοικοι του νησιού - Τι λέει ο δήμαρχος και οι ειδικοί

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε Πολιτεία, ειδικούς και κατοίκους, καθώς φοβούνται για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.


Νέα προειδοποίηση Τσελέντη: Κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε προσεισμική ακολουθία

Για μεγάλη πιθανότητα προσεισμικής ακολουθίας κάνει λόγο εκ νέου ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης σχετικά με τις δονήσεις που συνεχίζονται αδιάκοπα στις Κυκλάδες.

Σε νέα ανάρτησή του μάλιστα παραθέτει οδηγίες προστασίας και σημειώνει χαρακτηριστικά:

Το φαινόμενο συνεχίζεται πιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.

Παράλληλα, τονίζει:

1. Όσων τα σπίτια είναι στατικώς προβληματικά είτε λόγω κατασκευής ή λόγο θέσης (πχ είναι σε ασταθή πρανή) ας τα αποφύγουν οι κάτοικοι.
2. Αυτό ισχύει και για τα γειτονικά νησιά.
3. Ορθώς ο Δήμος όρισε χώρους καταφυγής τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι κάτοικοι.
4. Όπως ανέφερα ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ για την περίπτωση τσουνάμι. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ στη περίπτωση τσουνάμι. Το τι θα πρέπει να κάνουν στη περίπτωση αυτή το ανέφερα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
5. Να εφαρμόσουν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα ελάττωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.
6. Να αποκλειστούν οι περιοχές γύρω και κάτω από τα ασταθή πρανή.
Φυσικά ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΜΠΕΙΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ η οποία απαρτίζεται από διεθνούς κύρους έμπειρους επιστήμονες.
Έχει σχέση με το ηφαίστειο;
Σχετικά με το αν η δράση έχει σχέση με το ηφαίστειο ο κ. Τσελέντης τονίζει:
Μήπως έχει; Όταν ανεβαίνει το μάγμα και αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές ενεργοποιούνται κάποια τοπικά ρήγματα τα οποία μετά με το φαινόμενο ντόμινο ενεργοποιούν άλλα; Διαβάσατε τις χθεσινές απόψεις ξένων σεισμολόγων.Πάντως τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ!

Προστασία από Σεισμούς
Μέσα στο σπίτι
• Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
• Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
• Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
• Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
• Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
• Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτού:
- κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
- μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
- μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
• Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
• Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.)
• Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι:
• Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
- μακριά από κτίρια και δέντρα
- μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ
Αν είστε μέσα στο σπίτι
• Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
• Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
• Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
• Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
• Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
• Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα:
• Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
• Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
• Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
• Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
• Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
• Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
• Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Αν είστε μέσα στο σπίτι
• Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
• Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
• Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
• Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
• Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
• Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
• Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
• Xρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
• Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)
Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
• Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
• Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση. �• Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
• Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
• Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

"Καμπανάκι" Παπαδόπουλου: Βρισκόμαστε σε έντονη προσεισμική ακολουθία


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως «βρισκόμαστε σε έντονη προσεισμική ακολουθία».

«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Νέα αύξηση μεγεθών, 4.7 και 4.9 προ ολίγου. Επαληθεύεται η προχθεσινή εκτίμησή μου ότι βρισκόμαστε σε έντονη προσεισμική ακολουθία. Τέτοιες ακολουθίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι και περίπου 4 μήνες (π.χ. Αρκαλοχώρι, 2021). Δε θα μπω στον πειρασμό να πω μέγεθος αναμενόμενου κύριου σεισμού. Θα το κάνω μόνο όταν θα μπορώ να βασίσω επιστημονικά μια τέτοια εκτίμηση. Τα περί ηφαιστειακής δράσης είναι αβάσιμα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.



"Οι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί"

Ωστόσο, λίγο αργότερα, με νέα του ανάρτηση, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις φήμες περί πιθανής ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

«Οι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί. Μία από τις επιστημονικές αποδείξεις προέρχεται από τους μηχανισμούς γένεσης των ισχυρότερων σεισμών που δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Όλοι πλην ενός δείχνουν πανομοιότυπη διάρρηξη διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ, ακριβώς ίδια με τη διεύθυνση του κύριου ενεργού ρήγματος της περιοχής», σημείωσε.


Κωνσταντίνος Συνολάκης: Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη

Αντίθετα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA, είπε πως «δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη».

«Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

«Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε, να αδειάσουν οι πισίνες, γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές».

Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης είπε: «Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».

«Κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη, όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000», κατέληξε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7im3j4ja06p)



Λέκκας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Πιθανόν να έχουμε πάνω από 5 Ρίχτερ, λιγότερο πιθανό πάνω από 5,5

Για την κατάσταση με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη μίλησε το πρωί της Δευτέρας 3/02 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί των Κυκλάδων και έχει κάνει ήδη τις πρώτες αυτοψίες.

*Διαβάστε ακόμα: Στο κόκκινο η αγωνία για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Σε ανησυχία οι κάτοικοι του νησιού - Τι λέει ο δήμαρχος και οι ειδικοί

«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά δεν είναι συνδυασμένες η σεισμική δραστηριότητα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αυτό βλέπουμε για την ώρα και αυτό συμφωνήθηκε από τα μέλη της επιτροπής σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου. Δεν υπάρχει ηφαιστειακός κίνδυνος, εστιάζουμε στον σεισμικό» είπε αρχικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε, «προσπαθούμε να εστιάσουμε τα δεδομένα ώστε οι "προγνώσεις" να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικές» προσθέτοντας ότι «είναι πιθανόν να έχουμε σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ, λιγότερο πιθανό να έχουμε πάνω από 5,5 και σχεδόν αδύνατο πάνω από 6».

Κατά τον ίδιο, «θα περάσουν μερικές ημέρες για να αποσβεστεί η σεισμική δραστηριότητα. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς μήνες. Αν θυμηθούμε τι συνέβη στο Αρκαλοχώρι πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησε τον Μάρτιο και κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο με τον μεγάλο σεισμό.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι «ο κατολισθητικός κίνδυνος περιορίζεται στα πρανή της Καλντέρας, υπάρχει ο κίνδυνος του τσουνάμι, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης παλαιότερων σπιτιών. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει η σκυροδέτηση ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα στη στατική επάρκεια των κτηρίων μετά».

Εξηγώντας, τέλος, τα επόμενα βήματα, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε «συνεδριάζουμε ξανά σήμερα και οι δύο επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, βάζουμε καινούργιους σεισμογράφους και όργανα μέτρησης. Είμαστε στη διαδικασία πολύ κοντινής παρακολούθησης και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις υπόλοιπες συνιστώσες. Είδαμε ότι ότι κάτι περίεργο συμβαίνει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και γι' αυτό συμβαίνει αυτή η κινητοποίηση».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7iixz42q1dl)


Ο κ. Λέκκας μίλησε και στην πρωινή εκπομπή του Αction 24 για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

«Συνεχίστηκε η δραστηριότητα και τις νυχτερινές ώρες, είχαμε τουλάχιστον έξι σεισμούς μεγέθους 3 έως 4 βαθμών Ρίχτερ. Είναι μια δραστηριότητα η οποία, όπως εκτιμούμε ως επιτροπή, θα διαρκέσει κάποιες ημέρες, συνεπώς όλα αυτά που κάνουμε είναι σε επίπεδο προληπτικό, έτσι ώστε στο πιο αρνητικό σενάριο να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών, να είμαστε έτοιμοι. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι να γίνει ένας σεισμός πάνω από 5,5 βαθμούς είναι εξαιρετικά μικρή. Συνεπώς, με αυτά τα μεγέθη δεν νομίζω να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο νησί. Όλα αυτά που γίνονται προληπτικά γίνονται, έτσι ώστε οι κάτοικοι να νιώθουν και να είναι περισσότερο ασφαλείς.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το φαινόμενο να εκτονωθεί σιγά-σιγά με την παρέλευση του χρόνου, που όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσος χρόνος θα είναι αυτός.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε και είναι αντίληψη και των δύο επιτροπών», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σεισμικής και της ηφαιστειακής δραστηριότητας, είναι εκτός Καλντέρας, μακριά από το Κολούμπο η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα, θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τα ρήγματα στην περιοχή και θεωρούμε -και οι δύο επιτροπές- ότι είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανάτητες να πάμε πάνω από 5 και σε καμία περίπτωση πάνω απά 6. Αυτά δίνουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ρηγμάτων αλλά και και τα ιστορικά δεδομένα και ο ρυθμός αύξησης των τάσεων στα ρήγματα αυτά. Αρα έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία που θα διαρκέσει ένα διάστημα που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε, αλλά στη συνέχεια σιγά σιγά θα αποσβεστεί», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, αν ακολουθούν τρεις απλές οδηγίες»

«Θεωρώ αν ο κάθε κάτοικος ακολουθήσει τις οδηγίες του ΟΑΣΘ, της γγ Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης θεωρώ ότι δεν κινδυνεύει στη Σαντορίνη, αυτό πρέπει να το διαβεβαιώσω, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής, αν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες, τις απλές οδηγίες που υπάρχουν. Να μην είμαστε σε παλιά ερειπωμένα σπίτια, να μην καθόμαστε στο χείλος της Καλντέρας, όταν αισθανθούμε κάποιο σεισμό να απομακρυνθούμε από τον παράκτιο χώρο, αυτές είναι οι βασικές οδηγίες», συμπλήρωσε.

«Έχουμε τονίσει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε στις περιοχές στις οποίες θα μπορούν να εκδηλωθούν κατολισθήσεις, αυτή είναι πάγια οδηγία. Είναι λίγοι οι κάτοικοι που είναι πάνω στην Καλντέρα, τα περισσότερα είναι τουριστικές κατασκευές. Νομίζω ότι ο κάθε κάτοικος μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να απομακρυνθεί από ένα ογκόλιθο που είναι πάνω από το σπίτι του ή όταν είναι σε μια περιοχή με αυξημένη κλίση. Νομίζω περιγράψαμε πολύ καλά πώς μπορεί να προφυλαχθεί κάποιος εδώ στη Σαντορίνη αυτή την περίοδο για να μην κινδυνεύει», εξήγησε.

«Και θεωρώ υπερβολικές τις κινήσεις των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων να φεύγουν από το νησί. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι έχουν κάποιο πρόβλημα με τους σεισμούς, σε αυτούς δεν μπορούμε να κάνουν κάτι. Πάντως αυτό το κλίμα που περιγράφουν, δεν ξέρω αν ισχύει, της ομαδικής φυγής, δεν νομίζω ότι έχει κάποια βάση, κάποια τεκμηριωμένο λόγο για να γίνει αυτή η διαδικασία», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο καθηγητής που βρίσκεται από χθες στη Σαντορίνη ανέφερε ότι η «η επιτροπή θα συνεδριάσει στη μία και θα εισηγηθεί στους αρμόδιους φορείς τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7il3jt6pl6x)


Μανώλης Σκορδίλης: Το ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει δόνηση ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό μίλησε στο ThessToday ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, ο οποίος υποστήριξε πως το ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει δόνηση ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του ΑΠΘ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει εκδηλωθεί σε χώρο που κατά το παρελθόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.

«Το μήκος του χώρου είναι τόσο μεγάλο που θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά διότι δεν παρατηρούμε ύφεση. Αντιθέτως: χθες και σήμερα παρουσιάστηκε έξαρση με τουλάχιστον 10 σεισμούς με 4+ Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «έχει διεγερθεί ο χώρος. Αυτή τη στιγμή το σεισμικό ρήγμα είναι 20 χιλιόμετρα».

Κατά τον έμπειρο σεισμολόγο, ο πυρήνας της σεισμικής δραστηριότητας δεν έχουν σχέση με τα ηφαίστεια του νησιού.

«Οι σεισμοί παρατηρούνται πάνω στο τεκτονικό ρήγμα, το οποίο φεύγει βορειοανατολικά προς Σαντορίνη», σημείωσε, και πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες του οργανισμού σεισμικής προστασίας.


Βασίλης Καραστάθης: Η ακολουθία των σεισμών απομακρύνεται από το νησί

Για το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες, και κυρίως στη Σαντορίνη, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

*Διαβάστε ακόμα: Λέκκας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Πιθανόν να έχουμε πάνω από 5 Ρίχτερ, λιγότερο πιθανό πάνω από 5,5

«Η ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είχαμε έναν σεισμό το βράδυ και έναν το πρωί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ», είπε αρχικά.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «η ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά. Όταν ξεκίνησε η ακολουθία ήταν κοντά στο νησί, αλλά τώρα απομακρύνεται».

«Η απόσταση όσο μεγαλώνει, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικές ζημιές από το οτιδήποτε», πρόσθεσε.

«Όσο συμβαίνει αυτό, η ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στη Σαντορίνη μειώνεται», κατέληξε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ikrtnfuz3l)