Συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Η πολιτεία έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ η ανησυχία των πολιτών εντείνεται. Μάλιστα, στις 13:00 σήμερα συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, με αντικείμενο την επανεκτίμηση της κατάστασης.

Παράλληλα, κλειστά θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό και σε όσα νησιά χρειαστεί λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό φαίνεται να καταλήγουν τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Διαβάστε ακόμα: Λέκκας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Πιθανόν να έχουμε πάνω από 5 Ρίχτερ, λιγότερο πιθανό πάνω από 5,5

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i8q6a61zzl)

Σημειώνεται πως, την Κυριακή (2/2), στις 19:45, σημειώθηκε δόνηση στη Σαντορίνη, η οποία ήταν της τάξης των 4,7 βαθμών, ενώ τέσσερα λεπτά νωρίτερα (στις 19:41) είχε σημειωθεί άλλη μία δόνηση, 4,5 Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα ακολούθησαν δεκάδες δονήσεις στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τη μεγαλύτερη, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ να σημειώνεται στις 04:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας, 16 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ., σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Είχαν προηγηθεί δύο σεισμικές δονήσεις 3,9 Ρίχτερ λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα και 3,7 Ρίχτερ νωρίτερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα στη Σαντορίνη

Το πρωί της Δευτέρας συνεχίστηκαν οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ 07:00-08:00 σημειώθηκαν 8 σεισμικές δονήσεις. Οι σεισμοί που σημειώθηκαν ήταν: 3,9, 4,2, 4,2, 2,0, 3,7, 3,6, 3,7 και 4,1 Ρίχτερ.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, 20 οι σεισμοί πάνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν στη Σαντορίνη.

Όπως είπε ο κ. Καραστάθης στον ΣΚΑΪ λίγο μετά τις 10 το πρωί, έχουν καταγραφεί και αναλυθεί 550 σεισμοί σε 10 ημέρες.

Από αυτούς οι 185 ήταν πάνω από 3 για να είναι αισθητοί.

Νέο σεισμός στην Αμοργό

Παράλληλα νέος σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (3/02) στην Αμοργό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:06, με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λίγο μετά τις 10:00 σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός στην Αμοργό, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική.

Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ, ανοιχτά της Αμοργού σημειώθηκε περίπου στις 14.20.

Ανάφη

Δύο σεισμοί 4 και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε έξι λεπτά σε Ανάφη και Αμοργό.

Συγκεκριμένα, οι δύο σεισμικές δονήσεις εντάσεως 4 και 4,1 Ρίχτερ σε διάστημα μόλις λίγων λεπτών, σημειώθηκαν μετά τις εννέα και μισή το πρωί της Δευτέρας (3/02), στη θαλάσσια περιοχή της Ανάφης.

Σεισμός 4,7 ανάμεσα σε Σκύρο και Αλόννησο

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σκύρο και Αλόννησο σημειώθηκε στις 10:01 το πρωί με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε επίκεντρο 32 χλμ. δυτικά της Σκύρου (σ.σ. η αυτόματη λύση έδωσε σεισμό 4,5 Ρίχτερ).

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 14,6 χλμ.

Στα 5 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος σεισμός στις Κυκλάδες

Νέος μεγάλος σεισμός εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Ανάφη. Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Μάλιστα, αποτελεί τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί από το συνεχόμενο μπαράζ σεισμών που πλήττει τις Κυκλάδες τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος χιλιόμετρα, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα Βόρεια - βορειοδυτικά της Ανάφης.

Ισχυρός σεισμός στην Αστυπάλαια

Νέος σεισμός σημειώθηκε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, αυτή τη φορά στην Αστυπάλαια. Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο σημειώνεται στα 21 χιλιόμετρα Βόρεια - Βορειοδυτικά της Αστυπάλαιας.

Εστάλη 112 στη Σαντορίνη για κίνδυνο κατολισθήσεων - «Απαγορεύεται η πρόσβαση σε 3 περιοχές στο νησί»

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Σαντορίνης λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες γύρω από το νησί.

Όπως ενημερώνονται οι κάτοικοι, λόγω κατολισθήσεων που υπάρχουν απαγορεύεται η πρόσβαση σε τρεις περιοχές του νησιού.

«Επείγουσα ειδοποίηση / Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 3/12/25 12:00

Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα. Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών», σημειώνεται. 

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή που γίνεται κατολίσθηση

Σε ένα σοκαριστικό βίντεο, που τραβήχτηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας 3/02 στον όρμο του Αθηνιού, φαίνεται η σκόνη που έχει σηκωθεί μετά από κατολίσθηση.


Νέο 112 προς τους κατοίκους Ίου, Αμοργού, Σαντορίνης και Ανάφης: Παραμείνετε σε ετοιμότητα

Νέο μήνυμα του 112 ήχησε προς τους κατοίκους της Ίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην περιοχή των Κυκλάδων.

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του 112 που σήμανε πριν λίγο.

112-anafi__1_

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την έξαρση των φαινομένων

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την έξαρση των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ότι απαιτείται απόλυτη υπευθυνότητα από όλους, αποφυγή υπερβολών, και πιστή τήρηση εκ μέρους των πολιτών όλων των προληπτικών μέτρων και των σχετικών οδηγιών από τις αρμόδιες Αρχές.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή, το οποίο παρακολουθούμε με βάση τις αξιολογήσεις και τις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδράμουμε το έργο του αρμόδιου υπουργείου και έχουμε κινητοποιήσει προληπτικά το σύνολο των δικών μας δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας. Τη στιγμή αυτή απαιτούνται απόλυτη υπευθυνότητα απ' όλους, αποφυγή υπερβολών και πιστή τήρηση εκ μέρους των πολιτών όλων των προληπτικών μέτρων και των σχετικών οδηγιών των αρμόδιων Αρχών».



Φεύγουν άρον άρον κάτοικοι και τουρίστες

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, υπάρχουν άνθρωποι που έφυγαν από το νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές πτήσεις είναι γεμάτες, ενώ έχουν μείνει εισιτήρια μόνο για μία πτήση που αναχωρεί από το νησί τις επόμενες ώρες, με τις τιμές να φθάνουν κοντά στα 200 ευρώ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ijq0ehon7d)

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Action, περίπου 200 άτομα επιβιβάστηκαν στο πλοίο που έπιασε λιμάνι στο νησί τη νύχτα.

Ενδεικτικά της ανησυχίας που επικρατεί στο νησί είναι και τα όσα είπε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος. «Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια ανησυχία [...]. Κάποιοι έφυγαν. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πιο ψύχραιμοι. Δεν έχουμε, βέβαια, ένα φαινόμενο γενικευμένης φυγής. Είναι κάποιοι που επειδή ανησυχούν φεύγουν», σημείωσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ikd0jdq36x)

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τρεις έκτακτες πτήσεις σήμερα και αύριο από την Aegean

Στο μεταξύ, σε διευκόλυνση όλων όσοι θέλουν να αναχωρήσουν από τη Σαντορίνη μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς προχωρεί η Aegean, η οποία σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, δρομολογεί συνολικά τρεις έκτακτες πτήσεις από και προς το νησί των Κυκλάδων.

Οι δύο έκτακτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και η τρίτη αύριο για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης.

Η Aegean σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «και οι τέσσερις τακτικές, προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη θα εκτελούνται κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό», ενώ «η προσθήκη των επιπλέον πτήσεων γίνεται σε συνέχεια αιτήματος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Σεισμοί: Τα προληπτικά μέτρα προστασίας που αποφασίστηκαν

Σημειώνεται πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού οδήγησε χθες, Κυριακή, το απόγευμα σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη που κράτησε πάνω από δύο ώρες, μετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.
Επίσης, στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Αθανάσιος Γκανά, δ/ντης Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολάκης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.

Βασίλης Κικίλιας: "Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας - Τα μέτρα είναι προληπτικά"

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας προχώρησε στις εξής ανακοινώσεις και διευκρινίσεις: «Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώθηκε όπως και οι υπόλοιποι από την επιστημονική μας ομάδα. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριαζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου. Παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Εγρήγορση και οργάνωση υπάρχει, τα μέτρα είναι προληπτικά. Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ανθρώπους πραγματικά όντως τα γεγονότα».

Η ανάλυση των ειδικών για τους σεισμούς

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι σεισμολόγοι έκαναν ανάλυση αναφέροντας πως η σεισμική ακολουθία παραπέμπει σε αυτή του 2011 – 2012, απλά είναι ακόμα εντονότερη και με μεγαλύτερη μέση τιμή δονήσεων.

Υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, ο φόβος είναι για την περίπτωση σεισμού των 6 και παραπάνω Ρίχτερ. Η αξιολόγηση για τα μέτρα θα γίνεται κάθε μέρα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.

Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα - σύμφωνα και με την ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια - από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1.Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.

2.Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).

3.Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (http://oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr).

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική


Επίσης, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα:

1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.

2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια (1) ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο (2) ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.

3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Δήμος Θήρας: Τα σημεία όπου θα συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε περίπτωση ανάγκης

Ενημέρωση για κατοίκους και επισκέπτες εξέδωσε ο δήμος Θήρας, σε περίπτωση που χρειαστεί οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση:

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:

· Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.

· Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.

· Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.

· Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.

· Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.

· Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.

· Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

· Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.


Οι χώροι εκκένωσης στην Αμοργό

Στην Αμοργό οι χώροι εκκένωσης, σε περίπτωση που συμβεί σεισμός, ηφαιστειακή έκρηξη ή και τσουνάμι, είναι οι εξής:
1) Χώρα Αμοργού : 1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο
2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
2) Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι
2) Πέρα Ραχίδι
3) Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
4) Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
5) Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι
2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
6) Καμάρι: Παιδική Χαρά
7) Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
8) Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
9)Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας

Ο Δήμος Αμοργού έχει συστήσει για σήμερα και αύριο Δευτέρα, οι πολίτες να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή τους οδό. Έχει επίσης εκδώσει σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.

Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες του Δήμου Αμοργού, αναφέρουν:

– Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
– Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.

Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.

Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.

Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για το νησί της Αμοργού υπάρχουν στον ιστότοπο του Δήμου Αμοργού: https://dimos.amorgos.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-3/