Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες και τους ειδικούς, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ως εκ τούτου έγιναν σχετικές συστάσεις στους κατοίκους, με μία εξ αυτών να είναι να αδειάσουν τις πισίνες.


Σαντορίνη: Γιατί ζητήθηκε από όλους στο νησί να αδειάσουν τις πισίνες - Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί

Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται:
  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό είναι κλειστά, ενώ υπάρχει ανακοίνωση για τα σημεία όπου θα πρέπει να συγκεντρωθεί ο κόσμος σε περίπτωση ανάγκης.



Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί γιατί υπήρξε σύσταση να αδειάσουν οι πισίνες

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ προχώρησε σε εξηγήσεις σχετικά με τη σύσταση που αφορά τις πισίνες. Όπως ανέφερε: «Στη Σαντορίνη υπάρχει μια δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη, και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μια κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε».

Συνέχισε λέγοντας: «Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις. Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μια μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%. Συνεπώς, η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7i8q6a61zzl)


«Μηδενικές πιθανότητες για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ»

Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση παρά μόνο κάποιες εκτιμήσεις».

Τέλος, σχετικά με τις πιθανότητες να έχουμε σεισμό ισχυρότερο από 4,7 Ρίχτερ είπε: «Μπορεί να υπάρξει και ένας σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε πάνω από 6 Ρίχτερ. Είναι ένα ακραίο σενάριο με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες».