Η μία μετά την άλλη έρχονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική Τουρκία. 

Ο Τούρκος καθηγητής Δρ. Hasan Sözbilir τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ηφαίστεια από την Ελλάδα μέχρι την Αλικαρνασσό και ότι ένα σημαντικό μέρος τους είναι ενεργό.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Εφαρμογών για τους Σεισμούς (DAUM) του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (DEÜ) καθηγητής Δρ. Hasan Sözbilir υπενθύμισε ότι οι Έλληνες επιστήμονες εξήγησαν ότι οι σεισμοί είχαν «τεκτονική προέλευση που σχετίζεται με το ρήγμα».

Τούρκος καθηγητής για τους σεισμούς στις Κυκλάδες: «Υπάρχουν πολλά ηφαίστεια»

Ο Sözbilir είπε ότι ορισμένοι ειδικοί στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, πιστεύουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιλαμβάνεται επίσης σε αυτό το σύστημα.

Ο Sözbilir τόνισε: «Υπάρχουν πολλά ηφαίστεια. Η "καταιγίδα" σεισμού εμφανίζεται ακριβώς βόρεια του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Επομένως, η δραστηριότητα εκεί μπορεί επίσης να είναι υδροθερμικής ή γεωθερμικής προέλευσης. Μπορεί επίσης να υπάρχει δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανοδική κίνηση του μάγματος. Με άλλα λόγια, μόνο με την τεκτονική έννοια μπορούμε να το δούμε».

Επίσης ο Διευθυντής του Κέντρου Εφαρμογών και Ερευνών Αντιμετώπισης Καταστροφών και Αντισεισμικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Γαζίου καθηγητής Δρ. Abdussamet Arslan δήλωσε επίσης ότι οι σεισμοί ήταν πιο ενεργοί στο «ρήγμα Helen Arc-Pliny Trench» .

Ο Αρσλάν, ο οποίος δήλωσε ότι τα γεγονότα έδειξαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα σοβαρής ρήξης του ρήγματος στην περιοχή, είπε: «Εάν το ρήγμα σπάσει, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,0-7,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα σεισμοτεκτονικά δεδομένα στη βιβλιογραφία, η αφρικανική πλάκα μπορεί να διεισδύσει σε βάθος 410-420 χιλιομέτρων κάτω από την Κωνσταντινούπολη».