Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), κος Παναγιώτης Ψαρός μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Π.ΨΑΡΟΣ: Έχουμε βγάλει ανακοινώσεις τα τελευταία δύο χρόνια για το θέμα γιατί η ΥΠΑ αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού. Είμαστε υποστελεχωμένοι σε ποσοστό ακόμα 40% σε κάποιες μονάδες, ο εξοπλισμός είναι 25 χρονών. Η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας που είναι το κέντρο ελέγχου περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας που ελέγχει τα υπεριπτάμενα κυρίως αεροπλάνα και ότι δεν προσεγγίζει ένα αεροδρόμιο αγγίζει το 40% της υποστελέχωσης αυτή τη στιγμή. Τα συστήματα αγοράστηκαν τέλη της δεκαετίας του ’90 και έχουν προδιαγραφή ακόμα πιο πριν. Υπάρχουν λειτουργίες που επιβάλλονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό τις οποίες δεν τις διαθέτουμε και παλεύουμε να πάρουμε νέα συστήματα που να τις καλύπτουν. Η αλήθεια είναι ότι έχει αναγνωριστεί το πρόβλημα, γίνεται προσπάθειες να λυθεί αλλά θα πάρει πολύ χρόνο.

Π.ΨΑΡΟΣ: Το Κέντρο Ελέγχου Μακεδονίας έχει 140 ελεγκτές θα έπρεπε να έχει 200-220 τουλάχιστον. Στον πύργο της Αθήνας μπορεί να χρειάζονται άμεσα άλλοι 20 άνθρωποι, στην προσέγγιση της Αθήνας άλλοι τόσοι.

Ερωτηθείς τι εννοούν στην ανακοίνωσή τους για το μη επιχειρησιακό σύστημα προειδοποίησης εμπλοκών

Π.ΨΑΡΟΣ: Αυτό το αναφέραμε και με αφορμή το δυστύχημα στην Ουάσινγκτον, αν είδατε όταν πλησιάζουν οι δύο στόχοι υπάρχει ένας συναγερμός που προφανώς ο ελεγκτής μπορεί να το εντοπίσει με το μάτι του αλλά σε περίπτωση που το μάτι του κοιτάει κάπου αλλού του βγαίνει ένας συναγερμός. Επειδή το σύστημα που έχουμε λόγω των προδιαγραφών που είχε που δεν ήταν οι βέλτιστες λόγω της παλαιότητάς του στην προσέγγιση της Αθήνας ή όταν φεύγει από το Ελ. Βενιζέλος αυτή η επιπλέον δικλείδα ασφαλείας δεν υπάρχει ενεργή. Προφανώς και το λαμβάνουμε υπόψη κι αυτό στη διαχείριση κυκλοφορίας αλλά κάποια στιγμή πρέπει αυτό να αλλάξει γιατί δεν μπορουμε να αφήσουμε το σύστημα να παραπαίει.