Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού το τελευταίο διάστημα, με τις αρχές είναι σε πλήρη επιφυλακή για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του φαινομένου και εκδήλωσης μεγαλύτερου σεισμού.

Στην περιοχή λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα, ενώ και τα σχολεία έμειναν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στη Σαντορίνη. Στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί ωστόσο να παρακολουθούν διαρκώς τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία. Το ρήγμα στην περιοχή χαρακτηρίζεται μεγάλο από τους επιστήμονες, σε θέση να δώσει σεισμό έως και 6 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι εκείνοι που αποφάσισαν να φύγουν προληπτικά από το νησί, ενώ χθες, Κυριακή, υπήρχε πληρότητα στις πτήσεις, αλλά και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τη Σαντορίνη.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και τη Δευτέρα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ivmeqa3a89)

Σαντορίνη: Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα

Να τονισθεί πως το μπαράζ σεισμικών δονήσεων φέρνει στη μνήμη των γηραιότερων το έτος 1956 και τον φονικό σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (ορισμένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σεισμό 7,7 Ρίχτερ), με τους 53 νεκρούς και τους περισσότερους από 100 τραυματίες. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τον 20στο αιώνα.

Ήταν 9 Ιουλίου 1956, στις 5:11 τα ξημερώματα όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος. Το επίκεντρο ήταν στα νότια του νησιού της Αμοργού (το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων) στο Αιγαίο πέλαγος. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην Αμοργό και στη Σαντορίνη και προκλήθηκε τσουνάμι 25 μέτρων. Μόλις δεκατρία λεπτά αργότερα, σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ που ολοκλήρωσε την καταστροφή.

Η δραστηριότητα άρχισε τον Αύγουστο του 1925. Στο τέλος της έκρηξης του 1925-1928 ο όγκος της λάβας υπολογίστηκε στα 100.000.000 κυβικά μέτρα, όταν κρύωσε ένωσε την Μικρή Καμένη με τη Νέα Καμένη.




Την ίδια ώρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν από κοντά.

«Ήταν ήσυχο για σχεδόν 400 χρόνια, αλλά το Κολούμπο, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης, δεν κοιμάται. Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο», γράφει ο Guardian.

Η Σαντορίνη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στρογγύλη λόγω του κυκλικού σχήματός της το οποίο άλλαξε με την έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 π.Χ. και το κεντρικό μέρος του νησιού βυθίστηκε σχηματίζοντας έτσι την Καλντέρα. Οι Φοίνικες την ονόμαζαν Καλλίστη και οι Δωριείς Θήρα.

Λέγεται μάλιστα ότι όλο το Αιγαίο σκοτείνιασε και τα κύματα κατέστρεψαν τον πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου.