Έντονη ανησυχία προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με περισσότερους από 550 σεισμούς να έχουν καταγραφεί από την Παρασκευή (1/2) μέχρι σήμερα.

Οι σεισμοί επικεντρώνονται κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου, με τον πιο ισχυρό να φτάνει τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι αρχές ανησυχούν για την κατάσταση και, ύστερα από συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών.

Η σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι η σεισμική δραστηριότητα στην καλδέρα παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών, ωστόσο οι 200 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου άνω των 3 Ρίχτερ ενδυναμώνουν την ανάγκη προσοχής των κατοίκων. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η ενεργότητα αυτή προέρχεται από υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ivnq08crsx)

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σε επιφυλακή οι κάτοικοι - Έκκληση για προσοχή από τις Αρχές

Ως προληπτικά μέτρα, οι ειδικοί συστήνουν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις σε κτίρια και να μένουν μακριά από εγκαταλελειμμένα κτίρια, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες σε περίπτωση σεισμού.

Οι κάτοικοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με επιφυλακή και οι αρχές καλούν όλους να είναι ενημερωμένοι και προσεκτικοί. Η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά με νέα συνεδρίαση των αρμόδιων αρχών προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7izsqgkryh5)

Σεισμοί στις Κυκλάδες: "Λουκέτο" στα σχολεία μέχρι και την Παρασκευή

Αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων, των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Πάρου, ανακοινώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (3/2), λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή των Κυκλάδων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση του Δημάρχου Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πάρου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους».

Τα μέτρα για την προστασία των πολιτών μετά το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίασης των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) επισημαίνοντας ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί 200 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος τα 4,9 Ρίχτερ.

Για την προστασία των πολιτών η επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει επίσης ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης, η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ipjihtec1d)

Αναλυτικά οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η σεισμική αυτή διέγερση έχει προκαλέσει προβληματισμό στους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν το έντονο αυτό φαινόμενο. Επιπλέον, δεν μπορούν να γνωρίζουν αν θα υπάρξει νέος μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή.