Στον "ρυθμό" των Ρίχτερ εξακολουθούν να "χορεύουν" οι Κυκλάδες καθώς μέχρι στιγμής καταγράφηκαν περισσότερες από 550 σεισμικές δονήσεις σε Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργό, με την ισχυρότερη να φτάνει σε μέγεθος τα 5 Ρίχτερ.

«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» σημειώνει το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.



Ο «χορός των Ρίχτερ» συνεχίζεται αδιάκοπα και εντείνει την ανησυχία στη Σαντορίνη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλντέρα της Σαντορίνης έχουν ξεκινήσει οι κατολισθήσεις.

* Διαβάστε επίσης: Σαντορίνη: Το "άγνωστο" ηφαίστειο που ανησυχεί τους επιστήμονες - Ο ρόλος των σεισμών (Βίντεο)



Το 112 ηχεί προειδοποιεί για κίνδυνο κατολισθήσεων και απαγόρευση πρόσβασης σε Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Σαντορίνη. Σε άλλο μήνυμα του 112, οι κάτοικοι σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας.


Οι χάρτες με τα ρήγματα


Δείτε χάρτες που αποτυπώνουν τα ρήγματα και τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, όπου βρίσκονται οι λεκάνες Άνυδρος, Χριστιάνα, Φολέγανδρος, η Σαντορίνη, η τάφρος Σαντορίνης-Αμοργού, καθώς και η γραμμή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο.

santorini-rigmata1_jpg
santorini-rigmata_jpg
santorini-rigmata2_jpg




Στο «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Οι «δονήσεις» της μεγάλης φυγής

Από χθες το βράδυ, εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες, υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού φεύγουν από το νησί. Όλη την ημέρα επικρατούσε το αδιαχώρητο έξω από τα πρακτορεία, για ένα εισιτήριο.

Όσοι δεν βρήκαν εισιτήριο με το πλοίο, φεύγουν αεροπορικώς. Κάποιοι καταγγέλλουν αισχροκέρδεια, και ότι οι τιμές ήταν πολύ ανεβασμένες. Όσοι παραμένουν στο νησί, καλούνται να ακολουθήσουν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που παραμένουν σε ισχύ.

«Θα πρέπει να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός της κίνησης στα τέσσερα λιμάνια του νησιού», σημείωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7iz4m9t2i2h)

Νωρίτερα έγινε σύσκεψη μεταξύ των παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων και των επιστημόνων και αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.

Τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά σε Σαντορίνη, Ίο και Ανάφη ενώ οι ειδικοί συνιστούν να μην οδηγούν οι πολίτες σε δρόμους που ενδέχεται να υπάρξουν κατολισθήσεις.

Κλειστά τα σχολεία στην Πάρο Τρίτη και Τετάρτη - "Λουκέτο" επίσης σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή

Αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων, των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Πάρου, ανακοινώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (3/2), λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή των Κυκλάδων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση του Δημάρχου Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πάρου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους».

Όλα τα μέτρα

Τα μέτρα για την προστασία των πολιτών μετά το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίασης των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) επισημαίνοντας ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί 200 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος τα 4,9 Ρίχτερ.

Για την προστασία των πολιτών η επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει επίσης ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης, η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ipjihtec1d)

Αναλυτικά οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε ΣαντορίνηΑνάφηΊο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η σεισμική αυτή διέγερση έχει προκαλέσει προβληματισμό στους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν το έντονο αυτό φαινόμενο. Επιπλέον, δεν μπορούν να γνωρίζουν αν θα υπάρξει νέος μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή.

Φεύγουν από τη Σαντορίνη οι κάτοικοι - Έκτακτα δρομολόγια

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών παραμένουν ανήσυχοι με πολλούς να έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν προσωρινά το νησί της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 άτομα έχουν φύγει από την Σαντορίνη.

Για την διευκόλυνση των κατοίκων ανακοινώθηκαν έκτακτες πτήσεις, συνολικά 6 τον αριθμό οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από απόψε, Δευτέρα έως αύριο το πρωί από το νησί.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δρομολόγιο από το πλοίο «Kissamos», το οποίο θα αναχωρήσει στις 21:00 από το Ηράκλειο Κρήτης θα προσεγγίσει το λιμάνι της Θήρας στις 00:30-01:00 και αναμένεται να αφιχθεί στον Πειραιά στις 07:30 την Τρίτη.

Σε ανακοίνωσή της η Attica Group, ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως προχώρησε στον προγραμματισμό έκτακτου δρομολογίου από τη Σαντορίνη, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Σε προσθήκη έκτακτων πτήσεων, από και προς τη Σαντορίνη, για σήμερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, προχωρά η αεροπορική εταιρεία SKY express.

Ειδικότερα, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού η εταιρεία έχει προσθέσει τις παρακάτω έκτακτες πτήσεις:

  • 03-02-2025 GQ352 Αθήνα-Σαντορίνη 19:25
  • 03-02-2025 GQ353 Σαντορίνη-Αθήνα 20:50
  • 04-02-2025 GQ340 Αθήνα-Σαντορίνη 08:00
  • 04-02-2025 GQ341 Σαντορίνη-Αθήνα 09:25
  • 04-02-2025 GQ346 Αθήνα-Σαντορίνη 08:30
  • 04-02-2025 GQ347 Σαντορίνη-Αθήνα 09:55

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Οι εκτιμήσεις της καθηγήτριας Γεωλογίας, Εύης Νομικού

Εξακολουθεί να δοκιμάζεται η Σαντορίνη καθώς τα «χτυπήματα» του Εγκέλαδου είναι συνεχή, ωστόσο τις τελευταίες ώρες αυτά δεν υπερβαίνουν τα 4 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εμφανίζονται στοιχειωδώς ψύχραιμοι. Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εστιάζεται στη Νέα Καμένη, αλλά και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο.

* Διαβάστε επίσης: Σεισμοί: "Ζούμε πρωτοφανείς στιγμές δονήσεων, ανησυχούμε για ισχυρότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου, φεύγει συνέχεια κόσμος" - Τι λένε από τον δήμο Σαντορίνης και Ανάφης στα parapolitika.gr

«Βρισκόμαστε στην Καλδέρα της Σαντορίνης με διάμετρο 11 χιλιόμετρα επί 8. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντός του ηφαιστείου ξεκίνησε πριν 6 μήνες κυρίως στο κέντρο της Καλδέρας, αλλά τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά έχει μεταφερθεί προς το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, δίπλα από τα ρήγματα της Ανύδρου και της Αμοργού», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.

«Στην Καλδέρα παρατηρούνται κυρίως σεισμοί και για αυτό έρχονται περισσότεροι επιστήμονες, παρατηρούνται, επίσης, μετακινήσεις, τις οποίες όμως δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος, μόνο οι σεισμοί γίνονται αισθητοί. Αλλά εδώ και μία εβδομάδα δεν παρατηρούνται σεισμοί στον υποθαλάσσιο χώρο της Καλδέρας», ανέφερε η κα. Νομικού.

«Υπάρχουν δύο ηφαίστεια στη Σαντορίνη, η Νέα Καμένη και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, άρα έχουμε δύο ηφαιστειακά κέντρα. Η νέα Καμένη παρακολουθείται πλήρως, υπάρχουν επιστήμονες από το ΑΠΘ, από το ΕΚΠΑ, από το Αστεροσκοπείο και υπάρχουν και σεισμογράφοι, κάνουν μετρήσεις συνεχώς και ελέγχουν τις θερμοκρασίες στους κρατήρες.

Στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο παρακολουθείται, κυρίως, ο υποθαλάσσιος χώρος, μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, λόγω των ωκεανογραφικών αποστολών. Τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται συνεχώς αποστολές για τη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων», συνέχισε η καθηγήτρια.

Μετρήσεις στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο

«Αυτές τις μέρες, οι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν συνεχείς μετρήσεις για να δουν την κατάσταση του εγκεφαλικού πεδίου του Κολούμπο. Αυτό που ανησυχεί αυτές τις μέρες είναι η συνεχής ασθενής σεισμική δραστηριότητα. Αυτό που θέλουμε είναι ο κόσμος να ακολουθεί τις οδηγίες του κρατικού μηχανισμού και να είναι προσεκτικός», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Κλείνοντας είπε πως «το ηφαίστειο και γενικά όλος ο χώρος επηρεάζεται από τους σεισμούς. Βέβαια, οι σεισμοί που βρίσκονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης είναι κυρίως τεκτονικοί, δηλαδή προέρχονται από την κίνηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η τελευταία έκρηξη της Νέας Καμμένης σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1950 που είχε διάρκεια περίπου 1 μήνα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7iu506czpq9)

Σεισμική "καταιγίδα" σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο», λέει ο Παπαδόπουλος για τις Κυκλάδες

Υπαρκτό χαρακτήρισε πλέον το ενδεχόμενο μιας ισχυρότερης δόνησης ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αποκλείοντας ωστόσο ως «ακραίο», το σενάριο μεγεθών όπως τα 7,7 Ρίχτερ του 1956, στη Σαντορίνη, που ήταν και ο ισχυρότερος σεισμός τον τελευταίο αιώνα στη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στο Mega, o σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έκανε λόγο για μία «έντονα εξελισσόμενη σεισμική δράση, ιδίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο» και αναφέρθηκε σε παραμέτρους που καθόρισαν την εκτίμησή του ότι «τουλάχιστον το τελευταίο 48ωρο, βρισκόμαστε σε μία σαφή προσεισμική ακολουθία».

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε την αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών, ενώ σημείωσε ότι τα επίκεντρα τους πλέον «απομακρύνονται από την περιοχή της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ηφαιστείου του Κολούμπο και μετατοπίζονται προς τα βορειοανατολικά, παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού».

Ο καθηγητής σεισμολογίας περιέγεψε το ρήγμα που δίνει τους σεισμούς στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα: «Έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί, είναι περίπου 30 χλμ το μήκος αυτό, του μέχρι τώρα ενεργοποιημένου ρήγματος, που αποτελεί το νότιο και μικρό μόνο τμήμα του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956 με τον σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα μας τον τελευταίο αιώνα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ivobglsee9)
Εξηγώντας γιατί ενδέχεται το φαινόμενο να διαρκέσει καιρό, ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε το παράδειγμα του Αρκαλοχωρίου, όπου το 2021, στις 27 Σεπτεμβρίου, είχε σημειωθεί ο καταστροφικός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η προσεισμική ακολουθία είχε κρατήσει σχεδόν τέσσερις μήνες, συγκεκριμένα 3,8.