Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης: Ποιος είναι ο διάδοχος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου - Γεννημένος σε οικογένεια Μπεκτασήδων
Ο μακαριστός Αναστάσιος επένδυε πάνω του
Ο μητροπολίτης Κορυτσάς, Ιωάννης ήταν ο πρώτος επίσκοπος που χειροτόνησε ο ίδιος ο Αναστάσιος το 1998
Ο τοποτηρητής, μητροπολίτης Κορυτσάς, Ιωάννης, που σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ο επικρατέστερος ιεράρχης για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αναφέρθηκε στο έργο του Αναστάσιου τονίζοντας: «Το έργο του θα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα έμπνευσης. Ευχαριστώ τον Θεό γι' αυτό το δώρο που μας έκανε με το να μας φέρει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Οσο περνά ο χρόνος, τόσο γίνεται ξεκάθαρο για εμάς το έργο του. Πολλές φορές διερωτώμαι πώς μπόρεσε να εκτελέσει ένα έργο τέτοιων διαστάσεων και η απάντηση είναι: η ακλόνητη πίστη στον Θεό. Το έργο του θα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Η καρδιά μας πονάει σήμερα, γιατί απωλέσαμε έναν σπάνιο αρχιποιμένα», είπε ο Σεβασμιώτατος και κλείνοντας τον λόγο του ανέφερε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ένας διάδοχος των Αποστόλων, όχι στα λόγια, αλλά στα έργα».
Ο Κορυτσάς, Ιωάννης, φαίνεται να είναι η επιλογή του Αναστάσιου για να τον διαδεχθεί.
Γεννημένος σε οικογένεια Μπεκτασήδων, με τον πατέρα του να φυλακίζεται ως εχθρός του κράτους το 1944, ο Ιωάννης δεν φοβόταν τις διώξεις από το καθεστώς. Αντιθέτως, στην κομμουνιστική Αλβανία έδειχνε το ενδιαφέρον του για τα θρησκευτικά ζητήματα, δανειζόταν κρυφά βιβλία που έγραφαν για τον Θεό και παρακολουθούσε ομιλίες σε μικρές εκκλησιαστικές ομάδες σε υπόγεια σπιτιών, ενώ βαφτίστηκε κρυφά. Οταν βρισκόταν για σπουδές στην Αμερική, άκουσε για τον Αναστάσιο, που μόλις είχε φτάσει στην Αλβανία, και αποφάσισε να τον συνδράμει στο έργο του, όταν ο ίδιος τον κάλεσε να επιστρέψει. Ετσι, ζυμώθηκε κοντά του. Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες, φαίνεται ότι και ο Αναστάσιος επένδυε πάνω του και τον προετοίμαζε για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής.
Ο Κορυτσάς, Ιωάννης, φαίνεται να είναι η επιλογή του Αναστάσιου για να τον διαδεχθεί.
Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης: Ποιος είναι ο διάδοχος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου - Γεννημένος σε οικογένεια Μπεκτασήδων
Πρόκειται για ιεράρχη που είναι αλβανόφωνος και ήταν ο πρώτος επίσκοπος που χειροτόνησε ο ίδιος ο Αναστάσιος το 1998. Από τότε και έως σήμερα ο Ιωάννης ήταν το δεξί χέρι του Αναστάσιου, τον συνόδευε σε επίσημες εκκλησιαστικές επισκέψεις του στο εξωτερικό και βρισκόταν πάντα στα δεξιά του, σε μια εξόχως τιμητική θέση, ως ο παλαιότερος στην ιεραρχία.Γεννημένος σε οικογένεια Μπεκτασήδων, με τον πατέρα του να φυλακίζεται ως εχθρός του κράτους το 1944, ο Ιωάννης δεν φοβόταν τις διώξεις από το καθεστώς. Αντιθέτως, στην κομμουνιστική Αλβανία έδειχνε το ενδιαφέρον του για τα θρησκευτικά ζητήματα, δανειζόταν κρυφά βιβλία που έγραφαν για τον Θεό και παρακολουθούσε ομιλίες σε μικρές εκκλησιαστικές ομάδες σε υπόγεια σπιτιών, ενώ βαφτίστηκε κρυφά. Οταν βρισκόταν για σπουδές στην Αμερική, άκουσε για τον Αναστάσιο, που μόλις είχε φτάσει στην Αλβανία, και αποφάσισε να τον συνδράμει στο έργο του, όταν ο ίδιος τον κάλεσε να επιστρέψει. Ετσι, ζυμώθηκε κοντά του. Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες, φαίνεται ότι και ο Αναστάσιος επένδυε πάνω του και τον προετοίμαζε για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής.