Λέκκας για Σαντορίνη: Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις
Δείτε βίντεο
''Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί'', είπε ο Ευθύμιος Λέκκας για τη Σαντορίνη
Συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη. Μάλιστα, ακόμα τέσσερις δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Mega για την ακολουθία σεισμών στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμα: Σαντορίνη: Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Αμοργό
Ευθύμιος Λέκκας για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες»
«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέψω στη Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το βράδυ ήταν σχετικά ήρεμο, αλλά στη συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση.
Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ, για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:
«Το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισμικό ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».
Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ, προς Αμοργό
Τέλος, αναφορικά με τη μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο καθηγητής είπε: «Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ, προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από τη Σαντορίνη και αυτό είναι καλό, αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. Το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. Μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν, αλλά είναι πολύ αργές», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.