Σαντορίνη: Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες, τι λένε οι σεισμολόγοι - Δεν αποκλείουν δόνηση έως και 6 Ρίχτερ, το φαινόμενο θα διαρκέσει εβδομάδες
Τι λένε οι ειδικοί
Οι σεισμολόγοι ελπίζουν σε μια γρήγορη εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη
Στον «ρυθμό» των Ρίχτερ εξακολουθούν να «χορεύουν» οι Κυκλάδες, με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε ακόμα: Σαντορίνη: Στον ρυθμό των Ρίχτερ εξακολουθούν να "χορεύουν" οι Κυκλάδες - Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις
Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι και οι ειδικοί ελπίζουν σε μια γρήγορη εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας, με μια δόνηση άνω των 5 Ρίχτερ. Παράλληλα, καθησυχάζουν ότι το εστιακό βάθος στο οποίο εκδηλώνεται η σεισμική δραστηριότητα λειτουργεί και ως ασφαλιστική δικλίδα, ωστόσο το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει εβδρομάδες.
Λέκκας για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις»
Ειδικότερα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Mega το πρωί της Τρίτης για την ακολουθία των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης.
Διαβάστε ακόμα: Σαντορίνη: Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Αμοργό
«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση, και μετά θα επιστρέψω στη Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο, αλλά στη συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση.
Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:
«Το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία, γιατί προσδιορίζουμε το σεισμικό ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».
«Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ, προς Αμοργό»
Τέλος, αναφορικά με τη μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο καθηγητής είπε: «Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ, προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από τη Σαντορίνη και αυτό είναι καλό, αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. Το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. Μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν, αλλά είναι πολύ αργές», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Δημήτρης Παπανικολάου: «Το μέγιστο που περιμένουμε είναι 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ»
Ο τρόπος που καταγράφονται και παρακολουθούνται οι σεισμοί τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει, επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου στο Mega και εξήγησε ότι πλέον η επιστημονική κοινότητα μπορεί να μιλά βάσει δεδομένων.
«Είμαι περήφανος που έχω μαθητές την κ. Νομικού, τον κ. Λέκκα και πολλούς άλλους, που έχουν μια εντελώς άλλη αντίληψη, και ξεφύγαμε από τη δεκαετία του ’80, που οι επιστήμονες ήταν περισσότερο γνωστοί για τις κόντρες τους», είπε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε:
«Το κλειδί είναι ότι έχουμε στοιχεία πάνω στα οποία βγάζουμε τις απόψεις μας. Μέχρι πριν από 15 χρόνια τα στοιχεία ήταν στατιστικής φύσης. Κοιτάζαμε τι ξέραμε για τους σεισμούς και προσπαθούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο ατού τώρα είναι ότι έχουμε χαρτογραφήσει το ηφαίστειο Κολούμπο.
Στη συνέχεια ξέρουμε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Έχουμε 12 ηφαιστειακούς κρατήρες ΒΑ του Κολούμπο. Ακριβώς σε αυτή την περιοχή των κρατήρων του Κολούμπο είναι που νότια μέχρι τη νήσο Άνυδρο γίνεται όλη αυτή η δραστηριότητα».
«Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα. Κάναμε πέρσι τις γεωτρήσεις, ξέρουμε την ιστορία του κάθε ρήγματος, ξέρουμε ότι το Κολούμπο έχει δώσει έξι μεγάλες εκρήξεις σαν αυτή του 1650.
Από αυτά προκύπτει η ενημέρωση των στοιχείων. Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει μετά από αυτά τα στοιχεία και να πει ό,τι θέλει. Μας απασχολεί η ρηξιγενής ζώνη από την Άνυδρο μέχρι ανατολικά της Σαντορίνης. Οι μελέτες που κάνουμε συνάδουν στο ότι μπορεί ο σεισμός να φτάσει τα 6 Ρίχτερ», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.
«Το μέγιστο που περιμένουμε είναι το 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ. Έχουμε τη ρηξιγενή ζώνη, αλλά δεν θα σπάσει όλο το ρήγμα. Δεν ξέρουμε μέχρι πόσο θα κρατήσει. Μόλις ξεφύγαμε και πήγαμε σε πιο αισθητούς σεισμούς, που είναι οι κλασικοί τεκτονικοί σεισμοί μεσαίου μεγέθους, αλλά από το 4,1 φτάσαμε στο 4,9.
Αυτό μας δείχνει ότι η καμπύλη εκτόνωσης είναι αρκετά γρήγορη και το πιθανότερο είναι τις επόμενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό –τον κύριο– ή τη σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση», υπογράμμισε κλείνοντας.
Παπαζάχος για σεισμούς στη Σαντορίνη: Πιθανός ισχυρός σεισμός, τα ρήγματα δίνουν 6 Ρίχτερ
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη, τονίζοντας πως είναι πιθανός ένας ισχυρός σεισμός, ενώ εξηγεί ότι το φαινόμενο θα κρατήσει εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, ο Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε έναν κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς».
Όπως εξήγησε, απαντώντας σε ερωτήσεις των παρουσιαστών της εκπομπής, «έχει διάφορα ενεργά ρήγματα η περιοχή της Σαντορίνης. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρο ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».
«Υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαζάχος.
«Θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες η ακολουθία αυτή. Θα έχουμε 2-3 δύσκολες εβδομάδες, σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα πάμε και σε μεγαλύτερο διάστημα», ανέφερε κλείνοντας.
Καραστάθης για Σαντορίνη: «Η έντονη σεισμικότητα αυξάνεται - Μπορεί να κρατήσει και εβδομάδες»
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται ακόμη, αλλά εντείνει τους ρυθμούς της», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open.
O ίδιος έκανε λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και το οποίο είναι πρωτόγνωρο λόγω της συχνότητας και του μεγέθους των σεισμών, ενώ προειδοποίησε ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να πάρει εβδομάδες, ακόμα και μήνες.
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται ακόμη, αλλά εντείνει τους ρυθμούς της. Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί 300 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ και το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 47 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 4. Επίσης, υπάρχουν 7 σεισμοί που προσεγγίζουν το 4,9», είπε.
Και πρόσθεσε: «Το άγχος και η αγωνία του κόσμου είναι πρωτογενής, προέρχεται από όλο αυτόν τον φόρτο που δέχονται από τους διαδοχικούς σεισμούς. Από τις 10 το βράδυ χθες μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε συνέβησαν 7 σεισμοί με μέγεθος πάνω του 4».
Στη συνέχεια ανέφερε για το φαινόμενο: «Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν αποκλιμακώνεται, όταν θα δούμε τα σημάδια αποκλιμάκωσης θα το πούμε, θα δούμε δηλαδή τους ρυθμούς να πέφτουν, θα γίνει αραίωση της συχνότητας της σεισμικής ακολουθίας, κάτι που δεν το έχουμε δει ακόμη. Η κατάσταση θα διαρκέσει εβδομάδες, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να διαρκέσει και μήνες.
Αν συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούμε να μιλάμε για ''σμηνοσειρά''. Αλλά είναι πολύ νωρίς, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».
Στη συνέχεια είπε πως «στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουμε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του στην ανάλυση, έχουμε διπλές βάρδιες και επιφυλακή του προσωπικού. Έχουμε αναλύσει 500 επιπλέον σεισμούς την τελευταία εβδομάδα».
Ο ίδιος σε ερώτηση για το αν η αποκλιμάκωση της κατάστασης θα έρθει μόνο με έναν μεγάλο σεισμό, τόνισε: «Δεν είναι απαραίτητος ένας μεγάλος σεισμός, υπάρχει και καλό σενάριο, υπάρχει και η περίπτωση να πάμε σε αραίωση, και τότε θα μιλάμε για ''σμηνοσειρά'' η οποία έκανε τον κύκλο της, και έχουμε δει τέτοια παραδείγματα. Το ασυνήθιστο αυτή τη στιγμή είναι η συχνότητα των σεισμών και τα μεγέθη».
Γκανάς: «H σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο - Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς»
«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο», δήλωσε στο ΕΡΤ News o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Μιλώντας για ενεργή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, την Άνυδρο και την Αμοργό, ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ, ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04.45 τα ξημερώματα». Όπως τόνισε στην εκπομπή «Newsroom» ο επιστήμονας, αυτό είναι ένα καλό νέο, λέγοντας ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία, καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου, επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς άνω των 4,5 Ρίχτερ.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα, οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο, αν σπάσει αυτό, μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολoύμπο».Άκης Τσελέντης: «Έρχεται τις επόμενες ώρες μεγάλος σεισμός - Όλοι αυτοί είναι προσεισμοί»
Στο μεταξύ, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του ανέφερε πως ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Σαντορίνης θα έρθει τις επόμενες ώρες.
«Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός, τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθός του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956, αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό (όχι όπως το Αρκαλοχώρι, που είχαμε προσεισμικές ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στην καθαρά μετασεισμική φάση, η οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού, το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο από συνθήκες δόμησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ζεληλίδης: «Οι σεισμοί στη Σαντορίνη προέρχονται από άνοδο της λάβας ηφαιστείου»
Την ίδια στιγμή, πεπεισμένος ότι το μπαράζ σεισμών των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα ανέφερε πως είναι ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος.
Ο κ. Ζεληλίδης αναφέρθηκε στους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα ανοιχτά της Σαντορίνης και εξήγησε: «Όπως βυθίζεται η Αφρική κάτω από την Ευρώπη σε ένα τόξο που περνάει νότια της Κρήτης, βυθιζόμενη η Αφρική σε ένα βάθος περίπου 80 χιλιομέτρων, αρχίζει και λιώνει το υλικό και έτσι δημιουργείται ένα αντίστοιχο τόξο, το ηφαιστειακό τόξο που πιάνει τα Μέθανα, τη Μήλο, τη Νίσυρο, φτάνει μέχρι το Σουσάκι. Άρα λοιπόν είναι γνωστό ότι τα ηφαίστεια είναι ενεργά.
Έχουν να δώσουν πολύ καιρό εκρήξεις. Μόνο της Σαντορίνης είναι που λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν δώσει δραστηριότητες, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το ηφαιστειακό τόξο είναι ενεργό και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα», είπε.
«Στη θεωρία, η εξέλιξη ενός ηφαιστείου περνάει από διάφορα στάδια. Το στάδιο της ηρεμίας, το στάδιο της μικρής δραστηριότητας, της έντονης, μέχρι να φτάσουμε στην έκρηξη», σημείωσε. «Επίσης, η διάρκεια του κάθε σταδίου δεν είναι σαφής», συμπλήρωσε.
«Καταγράφουμε αυτή τη σεισμική δραστηριότητα. Όταν δηλαδή δεν έχουμε καθόλου σεισμούς, όταν οι σεισμοί πληθαίνουν, αυξάνονται κ.λπ. Για μένα, θεωρώ ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την άνοδο της λάβας από κάτω προς τα πάνω. Θεωρώ ότι αυτή είναι η αιτία που έχουμε τέτοια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώντας τη σεισμική ακολουθία φαίνεται ότι είμαστε κοντά ή στο τελείωμα ή στην έκρηξη», επισήμανε ο ίδιος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Ζεληλίδης, ότι «σιγά-σιγά ανεβαίνοντας η λάβα, υπάρχουν αυτές οι διαρρήξεις, υπάρχουν οι σεισμοί. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις που αυτή η δραστηριότητα εκτονώνεται, αυτή η πίεση από κάτω προς τα πάνω και σταματάει. Εκτονώνεται επειδή η λάβα, όπως ανεβαίνει, έχει μέσα της υδρατμούς, αέρια, είναι υπό πίεση και μέσα από τα σπασίματα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν αυτά στην ατμόσφαιρα, οπότε εκτονώνεται».
«Επίσης έχει να κάνει με τη χημική σύσταση της λάβας. Η Σαντορίνη έχει δώσει διαφορετικού είδους εκρήξεις, και ήρεμες και εκρηκτικές. Έχει να κάνει με το ιξώδες του μάγματος. Αν είναι πιο ελαφρύ, εάν είναι πιο συμπαγές, μπορεί να δώσει κάποιες ροές ήσυχες, χωρίς να καταλάβουμε εκρήξεις, αλλά μπορεί να δώσεις και εκρήξεις. Άρα λοιπόν, επειδή δεν ξέρουμε τη χημική σύσταση αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι δεν ξέρουμε και πώς θα συμπεριφερθεί. Αν θα εκτονωθεί και πώς θα εκτονωθεί. Το 2011 με μία μικρή έκρηξη δεν δημιούργησε προβλήματα.
Πιθανόν το μάγμα να ήταν βασαλτικής σύστασης, ήταν η ήρεμη ροή του και σταμάτησε. Δεν ξέρουμε τι θα έχει αυτό. (…) Δεν μπορείς να πάρεις στοιχεία από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που δεν βλέπεις τη λάβα για να πάρεις και να εκτιμήσεις τη χημική της σύσταση. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βλέπεις τα αέρια που βγαίνουν επάνω και αν εκτονώνεται ή όχι. Γι’ αυτό έχουν στήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης της εξέλιξης. Αλλά είναι παρακολούθηση. Δηλαδή είναι προληπτικά τα μέτρα. Να πάει η ΕΜΑΚ, να αδειάσουν οι πισίνες, να προστατεύσουν τον κόσμο. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση κανένας δεν το ξέρει», ανέφερε ο κ. Ζεληλίδης.
Στην περίπτωση που πράγματι θα γινόταν μια έκρηξη στο Κολούμπο, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από το είδος της έκρηξης: «Να πω μόνο το εξής. Τελευταία διαβάζω κι εγώ ότι, για παράδειγμα, η Έξοδος του Μωυσή μπορεί να συνδέεται με μία έκρηξη που δημιουργήθηκε, ένα μεγάλο τσουνάμι. Αποσύρθηκε η θάλασσα και μετά ξαναπλημμύρισε. Τέτοιο ήταν και της μινωικής έκρηξης. Δηλαδή ένα τεράστιο τσουνάμι που κατέστρεψε ολόκληρο πολιτισμό. Δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. (…) Και νομίζω ότι γι’ αυτό γίνονται κάθε μέρα συσκέψεις και κόντρα συσκέψεις, παρακολουθώντας το σεισμικό φαινόμενο, να δουν πώς εξελίσσεται και αν εκτονώνονται οι πιέσεις. Δεν ξέρω αν έχει έξοδο αερίων. Προφανώς κάποιοι καταγράφουν αυτό. Δηλαδή αν πράγματι τα αέρια βγαίνουν μέσα από το Κολούμπο, σημαίνει πως μπορεί να εκτονωθεί η πίεση και να σταματήσει αυτή η διαδικασία».
Σε ερώτηση πόσο μπορεί να διαρκέσει μια τέτοια διαδικασία χωρίς να εκτονωθεί εκρηκτικά, όταν για παράδειγμα το 2011 κράτησε επί μήνες το διάστημα των μικροδονήσεων, ο κ. Ζεληλίδης σημείωσε πως τότε ήταν μικρότερες οι δονήσεις:
«Γι’ αυτό λέω ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα επόμενο στάδιο. Άρα η λάβα κοντεύει να ανέβει. Σπάνε τα πετρώματα, δημιουργούνται οι σεισμοί. Αν λοιπόν κάποια στιγμή σταματήσουν οι σεισμοί, σημαίνει ότι πιθανά να έχει εκτονωθεί το φαινόμενο, άρα δεν ανεβαίνει ακόμη η λάβα. Γι' αυτό το παρακολουθούν με τόσο προσοχή, για να δουν πώς εξελίσσεται. Αλλά δεν μπορείς να παρέμβεις. Αυτό είναι το θέμα».
Σε ερώτηση ποια είναι τα κύρια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να οδηγείται ένα ηφαίστειο σε έκρηξη, ο κ. Ζεληλίδης ανέφερε επιγραμματικά τη σταδιακή αύξηση των σεισμικών δονήσεων, την έκλυση αερίων, τις μετακινήσεις εδαφών, την αύξηση της θερμοκρασίας:
«Είναι κάποια κριτήρια που παρακολουθούμε. Δηλαδή, όσο ανεβαίνει το μάγμα προς τα επάνω, τόσο αυξάνεται και το νερό των θερμών πηγών, το νερό που πίνουμε. Εκεί δεν μπορούμε να το μετρήσουμε. Η έξοδος των αερίων, αν αυξάνεται ή όχι. Δεν ξέρω αν το μετράνε. Το τρίτο είναι οι σεισμικές δονήσεις. Βεβαίως, οι σεισμικές δονήσεις έχουν αυξηθεί. Το τέταρτο μένει να είναι η έκρηξη. Η χημική σύσταση, αν η έκρηξη είναι εκρηκτική ή αν είναι ήρεμη. Υπάρχουν διάφορα κριτήρια. Τώρα, το γεγονός ότι το Κολούμπο είναι υποθαλάσσιο δημιουργεί ένα θέμα, γιατί δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις εύκολα. Μόνο με μηχανήματα».