«Υπάρχει η περίπτωση σε μεγάλους σεισμούς, όταν κάποιος σεισμός είναι υποθαλάσσιος, να προκληθεί τσουνάμι, εφόσον όμως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά. Επομένως υπό προϋποθέσεις», εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.

Για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης ο κ. Καραστάθης ανέφερε: «Υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία είναι και τα δύο ανοιχτά. Το ένα σενάριο είναι να συνεχίσουμε σε σταθερούς ρυθμούς με τα ίδια περίπου μεγέθη, χωρίς να αλλάξει η φυσιογνωμία αυτής της ακολουθίας και αφού διαρκέσει κάποιο διάστημα να αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Τότε θα μιλάμε για ένα σμήνος σεισμών. Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμό».

Προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «κάποια ακραία σενάρια που έχουν ακουστεί για πολύ, πολύ μεγάλους σεισμούς τα θεωρώ αβάσιμα».

Καραστάθης για το αν μπορούν να ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα

Ερωτηθείς αν λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μπορούν να ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα απάντησε: «Με τη σημερινή δραστηριότητα όχι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως σε κάποια κοντινά ρήγματα αν υπήρχε κάποιος ισχυρός σεισμός».

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας τσουνάμι

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τσουνάμι τόνισε: «Υπάρχει η περίπτωση σε μεγάλους σεισμούς, όταν κάποιος σεισμός είναι υποθαλάσσιος, να προκληθεί τσουνάμι, εφόσον όμως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά. Επομένως υπό προϋποθέσεις. Έχουμε δει πάρα πολλούς σεισμούς στον ελληνικό χώρο υποθαλάσσιους, ίσως και η συντριπτική πλειοψηφία, οι οποίοι δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα».