Σαντορίνη: "Έρημη πολιτεία" το πετράδι των Κυκλάδων από το σεισμούς - Τι λένε καταστηματάρχες του νησιού στο parapolitika.gr (Εικόνες & Βίντεο)
Νησί… άγονης γραμμής
Το 99% των μαγαζιών είναι κλειστά, ενώ και οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και καταστήματα έχουν εγκαταλείψει το νησί
Ο φόβος είναι πάντοτε χρήσιμος καθώς αποτελεί εν πολλοίς το κυριότερο εργαλείο του ανθρώπινου εγκεφάλου για να εξασφαλίσει την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της επιβίωσης. Ποιο είναι όμως το ασφαλές όριο, αν θα μπορούσαμε να ποσοτικοποιήσουμε το συναίσθημα; Οι συνολικά 11.000 (μέχρι το απόγευμα της Τρίτης) που αποχώρησαν από το νησί της Σαντορίνης είναι μία πρώτη μετρήσιμη παράμετρος.
Οι εικόνες από το πετράδι του στέμματος των Κυκλάδων είναι αποκαρδιωτικές. Οι δρόμοι έχουν ερημώσει σε μία εποχή όπου οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες βάζουν μπρος τις μηχανές και τα εργαλεία για την ανακαίνιση καταλυμάτων και μαγαζιών.
Διαβάστε επίσης: Σεισμοί στη Σαντορίνη: "Αν σπάσει το ρήγμα στην Άνυδρο μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ", λέει ο Αθανάσιος Γκανάς
Σαντορίνη: Το 99% των καταστημάτων είναι κλειστά
«Ο ένας μετά τον άλλο οι εργάτες αποχώρησαν από το νησί. Οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί. Δεν τους αδικώ. Έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν έτσι», ισχυρίστηκε στο parapolitika.gr η κα. Λένα, υπεύθυνη καταστήματος στην ερημωμένη Οία.
Ο βορειότερος οικισμός του νησιού δεν θυμίζει σε τίποτα τις περίφημες καλοκαιρινές καρτ ποστάλ. Το 99% των καταστημάτων είναι κλειστά, ενώ δεν είχαν ξεκινήσει καν τα μερεμέτια ανακαίνισης. «Τέτοια εποχή όλοι οι ιδιοκτήτες έρχονταν στο νησί για να προετοιμαστούν για τη σεζόν. Τώρα είναι όλοι στην αβεβαιότητα. Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Εβδομάδες; Μήνες;», συμπληρώνει η κα. Λένα, η οποία όμως διαμαρτύρεται για την ένταση που δίνεται από την Αθήνα: «Από αυτά που ακούω από τα Μέσα, ταράζομαι. Δεν το έχουμε ξαναζήσει, ωστόσο δεν είναι κάτι που δεν συνηθίζεται».
Άδεια τα μαγαζιά από πελάτες
Στα Φηρά η κατάσταση δεν διαφέρει δραματικά. Κάπως καλύτερα, με εξαίρεση βεβαίως την παντελή απουσία περατζάδων στην καλντέρα. Εδώ υπάρχουν κάποιοι περισσότερο θαρραλέοι. Οι σκαλωσιές έχουν τοποθετηθεί σε κάποια αν μη τι άλλο τρομακτικά σημεία και έχουν αφεθεί στη θέση τους. Κάποιοι μάστορες κάνουν εργασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συντηρητικούς ρυθμούς.
Υπάρχουν και οι καταστηματάρχες που εκμεταλλεύονται τον ανεκτό καιρό για να κάνουν κουτσομπολιό στα κατώφλια των μαγαζιών τους: Αυτό είναι και το μοναδικό μέτρο προστασίας που λαμβάνουν. Μένουν εκτός του καταστήματος μέχρι την -σπάνια πλέον- εμφάνιση του πελάτη. Το μοναδικό κατάστημα που όλη την Τρίτη είχε συστηματική πελατεία ήταν το… ταξιδιωτικό γραφείο κάτω από την Μητρόπολη.
Σαντορίνη: Έχουν εγκαταλείψει το νησί και οι υπάλληλοι
«Πηγαίνουν όλοι στο λιμάνι (σ.σ. για να φύγουν) ενώ εκεί είναι το πιο επικίνδυνο σημείο», ισχυρίζεται στο parapolitika.gr ο Άχμεντ, αιγυπτιακής καταγωγής υπεύθυνος σε ξενοδοχειακή μονάδα στα Φηρά. Ο ίδιος δεν νιώθει φόβο. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους όποιους πελάτες, μέχρι και την εμφάνιση ενός γειτονικού επιχειρηματία. «Φεύγετε;» διακόπτει ο Άχμεντ την κουβέντα μας απευθυνόμενος στον… συνάδελφο.
«Έφυγαν όλοι οι υπάλληλοι» αποκρίνεται ο έτερος επιχειρηματίας. «Δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε άλλους επισκέπτες σε λίγο. Αν συνεχιστεί αυτό, θα δούμε τι θα κάνουμε και εμείς».
Άλλωστε υπάρχουν και αυτοί. Ασιάτες κατά κύριο λόγο, από την Κίνα, την Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Μία χούφτα από δαύτους έφτασαν με τις πρωινές πτήσεις.
Αν η Σαντορίνη μυρίζει… Δεκέμβρη, το λιμάνι της θυμίζει τέλη Αυγούστου. Μόνο το απόγευμα της Τρίτης, χρειάστηκε μια ολόκληρη ώρα για να ολοκληρωθεί η επιβίβαση των οχημάτων. Το πλοίο μπορεί να ήρθε στην ώρα του (15:48, με… τρίλεπτη καθυστέρηση δηλαδή) αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες λιμενικών και ναυτών, η αναχώρηση καταγράφηκε 70 λεπτά αργότερα. Επίδοση… Αυγούστου αν μη τι άλλο, όταν και χιλιάδες τουρίστες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή να συνεχίσουν σε κάποιο άλλο νησί.
Σε εγρήγορση οι Αρχές
Ο κόσμος μπορεί ν’ αναχωρεί αλλά οι Αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή από την εγρήγορση. Μικρά μέτρα πρόληψης έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του νησιού. Η διαδικασία είναι δυναμική. Μερικά -λίγα- μέρη έχουν αποκλειστεί και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, ενώ στήνονται μπλόκα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ιδίως τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων. Το κομμάτι της επαρχιακής οδού Όρμου Αθηνιού είναι και το πλέον επίφοβο, με δεδομένο πως σ’ εκείνο το σημείο εκτιμάται πως υπάρχει υψηλή πιθανότητα κατολίσθησης. Το σενάριο εμφάνισης τέτοιου φαινομένου σε ώρα αιχμής θα μπορούσε αν μη τι άλλο να είναι εφιαλτικό.
Μέσα σε όλα, οι προληπτικές κινήσεις στην σκακιέρα της κατάστασης. Στο νησί καταφτάνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθαρά προληπτικά. Σκοπός των επιτελών είναι η επάρκεια σε δυνάμεις πριν αυτές χρειαστούν. Ο χειμώνας άλλωστε δεν βοηθά για άμεση μετάβαση στα σημεία ενδιαφέροντος.