«Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό» τόνισε η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, μιλώντας στην ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.

«Βλέπουμε πλαγιές ελαφρόπετρας και ο κόκκινος κύκλος δείχνει τις υδροθερμικές καμινάδες, την αναπνοή δηλαδή του ηφαιστείου Κολούμπος», εξήγησε παρουσιάζοντας τα σχετικά διαγράμματα.

nomikou-1_jpg
nomikou-2_jpg
nomikou-3_jpg
nomikou-4_jpg
nomikou-6_jpg
nomikou-7_jpg
nomikou-8_jpg
nomikou-9_jpg
nomikou-10_jpg


«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1856» πρόσθεσε.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα τρία ηφαιστειακά κέντρα

«Η Σαντορίνη δεν είναι ένα ηφαίστειο, έχει τρία ηφαιστειακά κέντρα. Ξεκινάμε από τα δυτικά, με το ηφαιστειακό κέντρο γνωστό ως ηφαίστειο της Σαντορίνης. Στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, μόλις 7 χιλιόμετρα, υπάρχει το Κολούμπο και στα βορειοανατολικά του 25 υποθαλάσσια ηφαίστεια, ευτυχώς ανενεργά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ki96alukjd)

Τρεις υποθαλάσσιοι μικροσεισμογράφοι κατέγραψαν την σεισμικότητα, ενώ ένα υποβρύχιο ρομπότ έδειξε τον καθρέπτη του υποθαλάσσιου ρήγματος του 1956,» είπε η Εύη Νομικού, για να καταλήξει:

«Ολα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του κόλπου, δηλαδή στη περιοχή του ρήγματος στην Άνυδρο και δεν εντοπίζονται στην περιοχή του ρήγματος της Αμοργού. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω και να συστήσω στους κατοίκους Σαντορίνης ψυχραιμία και όλοι οι επιστήμονες είμαστε δίπλα τους».

Όλα τα ενεργά ρήγματα και η ηφαιστειακή παρακολούθηση

Η Σαντορίνη φιλοξενεί ένα σύμπλεγμα ενεργών ρηγμάτων, τα οποία σχετίζονται με την καλντέρα και την υποθαλάσσια γεωλογική δραστηριότητα.

Ρήγμα της Καμένης: Ένα από τα κύρια ρήγματα που διασχίζουν την καλντέρα, υπεύθυνο για μικροσεισμούς που παρατηρούνται συχνά.

Υποθαλάσσια Ρήγματα της Καλντέρας: Αυτά τα ρήγματα συμβάλλουν στη συνολική αστάθεια της περιοχής και επηρεάζουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ρήγμα της Αμοργού: Επεκτείνεται από την Αμοργό προς τη Σαντορίνη και μπορεί να προκαλέσει δονήσεις μεγάλης έντασης.

Ανάφη: Σεισμικά ενεργή ζώνη

Η Ανάφη βρίσκεται σε περιοχή που περιβάλλεται από σημαντικά υποθαλάσσια και ηπειρωτικά ρήγματα. Η τοποθεσία της την καθιστά κρίσιμο σημείο στη μεταφορά σεισμικής ενέργειας.

Ρήγμα Ανάφης: Διασχίζει το νησί και συνδέεται με σεισμούς μικρής και μεσαίας έντασης.

Υποθαλάσσια Ρήγματα: Περιβάλλουν το νησί και επηρεάζουν τη σταθερότητα του υπεδάφους, συμβάλλοντας σε μικροσεισμούς.

Αμοργός: Το ιστορικό ρήγμα και οι επιπτώσεις του

Το ρήγμα της Αμοργού είναι από τα πιο ισχυρά και έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών, όπως ο σεισμός του 1956.

Ρήγμα της Αμοργού: Το ρήγμα εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή και προκαλεί έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο.

Υποθαλάσσιο Δίκτυο Ρηγμάτων: Συνδέεται με γειτονικές τεκτονικές ζώνες και επηρεάζει τη Σαντορίνη και την Ανάφη.

Υποθαλάσσια Ρήγματα του Νότιου Αιγαίου

Τα υποθαλάσσια ρήγματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά σεισμικής ενέργειας:

Υποθαλάσσιο Ρήγμα Κολούμπο: Βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης και είναι συνδεδεμένο με εκρήξεις και δονήσεις στην περιοχή.

Υποθαλάσσια Ρήγματα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού: Αποτελούν ζώνες έντονης σεισμικής αστάθειας.