Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:09 στον ευρύτερο χώρο της Σαντορίνης, η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολογίζει τη δόνηση στα 5,2 Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 11,2 Χλμ. και επίκεντρο στα 16 Χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Η δόνηση έγινε αισθητή στους κατοίκους που παραμένουν στο νησί της Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη.

sismo5


Νωρίτερα είχε σημειωθεί νέος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή στις Κυκλάδες ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό στο ρήγμα που δίνει τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις τα τελευταία 24ωρα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους κατοίκους που παραμένουν στο νησί της Σαντορίνης.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d7krcvf5smgp)

Στο ρυθμό των Ρίχτερ

Οι Κυκλάδες με επίκεντρο την Σαντορίνη δεν έχουν σταματήσει τα τελευταία 24ωρα να κουνιούνται από τα Ρίχτερ με τους κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει το νησί φοβούμενοι για τα χειρότερα. Την ίδια στιγμή γεωλόγοι και σεισμολόγοι που παρακολουθούν από πολύ κοντά το φαινόμενο δεν είναι ακόμη σε θέση πουν πότε θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στο καθημερινό και συνεχόμενο μαρτύριο των κατοίκων.
Το φαινόμενο πρέπει να εκτονωθεί και μετά και την σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης εκτιμάται ότι θα υπάρξει ύφεση του φαινομένου.

Πάνω από 1.000 σεισμοί σε λίγες ημέρες - Δείτε τον εντυπωσιακό χάρτη

Μέσα σε μία εβδομάδα στην περιοχή της Ανύδρου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί με μεγέθη που έφταναν ως και λίγο πάνω από 5 Ρίχτερ. Το εντυπωσιακό γραφικό δείχνει την εξέλιξη του φαινομένου μέσα στον χρόνο και πώς τα επίκεντρα βρίσκονται όλα γύρω από το νησάκι στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού.

 


Παπαζάχος: Τα χειρότερα σενάρια πέρασαν

Την ελαφρώς πιο θετική εκτίμηση που έχουν οι επιστήμονες σήμερα, Τετάρτη, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες για την επικινδυνότητα της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, ανέλυσε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

 «Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο σήμερα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί. Φαίνεται το πού είναι οι σεισμοί και ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι μικρότερη», δήλωσε στο Action 24 και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει».

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d7kp5pq1d709)



Τι εκτίμησε το ΕΚΠΑ

Το ΕΚΠΑ σε έκτακτη ενημέρωσή του αναφέρει ότι «η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός».

Το ΕΚΠΑ σημειώνει ότι ο ρυθμός σεισμικότητας βαίνει αυξανόμενος και προβλέπει δύο ενδεχόμενα:

Να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.

Σύμφωνα με το δεύτερο ενδεχόμενο, το σμήνος αυτό θα διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα θα πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.

Το ΕΚΠΑ τονίζει ακόμη ότι «αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».