Χωρίς τέλος είναι η αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης, της Αμοργού και των λοιπών νησιών στις Κυκλάδες, που συνεχίζουν να ζουν στον ρυθμό των Ρίχτερ. Ο πιο ισχυρός σεισμός μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 21:09 το βράδυ της Τετάρτης (05.02.2025) νοτιοδυτικά της Αμοργού και είχε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού λίγο πριν τις 8 το απόγευμα.


Η στιγμή του σεισμού των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Στον χορό των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Εντείνεται η σεισμική δραστηριότητα

Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, πάνω από 6.400 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. Από τους σεισμούς αυτούς οι 800 είχαν μέγεθος άνω των 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δε διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός.

Την ίδια ώρα, το νησί της Σαντορίνης και της Αμοργού έχουν ερημώσει καθώς ελάχιστοι είναι πια εκείνοι που επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους μαζί με τους λιγοστούς τουρίστες.

Ο εγκέλαδος συνεχίζει να «χτυπά» την περιοχή με τη σεισμική ακολουθία να παραμένει έντονη και σταθερή.



Ολονύκτιο μπαράζ δονήσεων από 4 Ρίχτερ και πάνω στη Σαντορίνη

Δεκάδες ασθενείς σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, με τις μεγαλύτερες να καταγράφεται μετά τις 04:00 τα ξημερώματα και με διαφορά μερικών μόνο λεπτών μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 04:02, μια ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 15,5χλμ., αναστάτωσε τους εναπομείναντες κατοίκους.

seismos-santorini


Στις 04:24, σημειώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση σήμερα, έντασης 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ. και μόλις 3 λεπτά αργότερα, στις 04:27, σεισμική δόνηση έντασης 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ.

Λίγα λεπτά αργότερα και με διαφορά ενός λεπτού, καταγράφτηκαν δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών: στις 04:44, σεισμική δόνηση έντασης 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ. και στις 04:45, σεισμική δόνηση έντασης 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 11,1 χλμ.

Οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν εκτενώς το σπάνιο αυτό για την Ελλάδα φαινόμενο, αναζητώντας απαντήσεις για το αν επίκειται κάποιος μεγαλύτερος σεισμός ή πόσο θα διαρκέσει η συνεχής σεισμική αυτή δραστηριότητα.

4άρια στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες

Από τις 04:45 μέχρι τις 05:45, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχουν σημειωθεί 8 σεισμοί από 4,2 μέχρι 4,4 Ρίχτερ.
seismoi




Έρευνα ΕΚΠΑ για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό: Τα δύο σενάρια

Καθησυχαστικοί αλλά και προβληματισμένοι παραμένουν οι ειδικοί παρακολουθώντας την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ενδεχόμενα για την συνέχεια είναι δύο:

1. Να συνεχιστούν οι δονήσεις αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσουν πολλούς μήνες.

2. Το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.