Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν” είναι ένα ιδιαιτέρως δύσκολο στην πρόσβασή του ίδρυμα και το ερώτημα είναι γιατί το επιλέγουν τόσο πολλοί ασθενείς, περιπατητικοί στην συντριπτική τους πλειονότητα, όταν γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν, εάν εισαχθούν για νοσηλεία, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες θα νοσηλευθούν, κατά πάσα πιθανότητα, σε ράντζο.

Ακόμη κι εάν το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ) θέσει το “Αττικόν” σε πλήρη προστασία και αποφύγει σε ημέρα γενικής εφημερίας να διακομίζει περιστατικά στο ίδρυμα, ακόμη και τότε το “Αττικόν” θα γεμίσει με ράντζα.

Όταν η πληρότητα του “Αττικού” είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στο… 120%, ποια Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και ποια Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θα βρει τη λύση, προκειμένου να εκλείψουν τα ράντζα από το ίδρυμα; Είναι ποτέ δυνατόν να αποτελεί λύση για να εκλείψουν τα ράντζα αυτό το αίτημα, το οποίο προβάλλουν – δικαίως, αλλά για άλλους λόγους – τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων του “Αττικού”, δηλαδή η πρόσληψη επιπλέον 100 νοσηλευτών;

Ας υποθέσουμε ότι ο υπουργός Υγείας αποστέλλει σε μία ημέρα γενικής εφημερίας του “Αττικού” όχι 100, αλλά 1.000 νοσηλευτές… Θα εκλείψουν τα ράντζα; Έχει καμία λογική συνάφεια το υπαρκτό πρόβλημα με την εικαζόμενη και προβαλλόμενη από τους συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ λύση της ενίσχυσης του νοσοκομείου με επιπλέον 100 νοσηλευτές; Να μας εξηγήσουν τη λογική συνάφεια και θα προσυπογράψουμε με χέρια και με πόδια την πρόσφατη διαμαρτυρία, την οποία εξέδωσε το Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο ίδρυμα, με την οποία ζητούν να δοθούν σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου… Δηλαδή, τι; Χάσαμε κάτι; Κάποιο κρίσιμο επεισόδιο; Αστειότητες…


«Αττικόν»: Η εύλογη εξήγηση του Γεωργιάδη για τα ράντζα που πέρασε απαρατήρητη

Εν κατακλείδι, ας υπενθυμίσουμε την απάντηση, την οποία έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους βουλευτές του ΚΚΕ, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πριν από τρεις μήνες.

Ο λόγος του Άδωνι Γεωργιάδη είναι, φυσικά, για τα ράντζα στο “Αττικόν”. Βρισκόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 25 Οκτωβρίου 2024 και ο υπουργός Υγείας απαντά σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Βιβής Δάγκα:

“Το Νοσοκομείο Αττικόν έχει ράντζα. Για ποιον λόγο; Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πάνε σε αυτό το νοσοκομείο, αντί σε ένα διπλανό. Αν πάνε σε ένα διπλανό, δεν θα βρουν ράντζο στην εφημερία. Αν πάνε στο Αττικόν θα έχουν ράντζο. Πιστεύουν, όμως, ότι είναι καλύτερο το Αττικόν και θέλουν να πάνε εκεί. Με συγχωρείτε, αλλά το επιλέγουν. Το 50% των εισαγωγών στο Αττικόν είναι από περιπατητικούς ασθενείς. Δεν είναι από το ΕΚΑΒ, δηλαδή δεν είναι επείγοντα. Πηγαίνουν εκεί μόνοι τους και είναι το 50%. Άρα, καταλαβαίνετε ότι κάποια στιγμή κάποια νοσοκομεία πληρώνουν και το τίμημα της επιτυχίας τους. Δεν υπάρχει σύστημα χωρίς ράντζα στην εφημερία, γιατί αν πάνε ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι οι νόμοι της φυσικής ισχύουν όσο πλούσιο και να είναι ένα κράτος. Τόσο απλά. Πάρα ταύτα η κυβέρνηση, πράγματι, και με τα νέα ΤΕΠ και με όλον τον σχεδιασμό που κάνει στην εφημερία θα προσπαθήσει στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα”.