Πιθανή έκρηξη διχάζει τους ηφαιστειολόγους: Γιατί κάποιοι μιλούν για σύνδεση με τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Κίνδυνος κατολισθήσεων σε πέντε περιοχές
2.000 δονήσεις κάθε μέρα τα δύο τελευταία 24ωρα
![santorini_seismos_anydros-ekpa](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-05/santorini_seismos_anydros-ekpa.jpg)
Στο πόδι βρίσκονται οι επιστήμονες, έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στο ηφαιστειογενές νησί της Νέας Καμένης, στο κέντρο της Καλντέρας στη Σαντορίνη, που «χορεύει» ακατάπαυστα τις τελευταίες μέρες στον χορό των Ρίχτερ.
Οι απόψεις μεταξύ τους διίστανται, καθώς κάποιοι γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, τρέμοντας στην ιδέα ενός δυνατού σεισμού κοντά σε ενεργό ηφαίστειο, όπως είναι αυτό της Σαντορίνης, αφού, όπως λένε, σε εκείνη την περίπτωση θα είναι πιθανή μία έκρηξη.
Ξένοι συνάδελφοί τους επιμένουν πως οι σεισμοί είναι ηφαιστειακοί κι όχι τεκτονικοί, την ίδια ώρα που υπάρχει ισχυρός αντίλογος πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ηφαιστειακός κίνδυνος και πως οι δονήσεις είναι τεκτονικές.
Στο μεταξύ, για πιθανή έκρηξη ηφαιστείου σε περίπτωση σεισμού πάνω από 6 Ρίχτερ προειδοποίησε ο πετρολόγος-ηφαιστειολόγος Δημήτρης Κωστόπουλος: «Σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στη Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός», διευκρίνισε, ενώ τόνισε ότι οι σεισμοί στο νησί της Ανύδρου είναι τεκτονικοί: «Αυτοί οι τεκτονικοί σεισμοί είναι μακριά από τον Κολούμπο και τη Σαντορίνη, και τα μεγέθη τους περιορίζονται γύρω στο 5, όπως λένε οι σεισμολόγοι. Αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, τότε θα έχουμε αλλαγές στο πεδίο των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αυτή η αλλαγή των τάσεων, αν για παράδειγμα το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο, είναι δυνατόν να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο».
Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Εύη Νομικού αποκάλυψε πως αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, δίπλα σε ένα ηφαίστειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα έχουμε μια υποθαλάσσια έκρηξη: «Οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, αλλά δεν θέλουμε να έχουμε σεισμούς δίπλα σε ενεργά ηφαίστεια».
Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο ηφαιστειολόγος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, έκανε λόγο για μια μικρή διέγερση της Καμένης (ηφαίστειο) που έχει εντοπιστεί και διαγνωστεί από τον Ιούλιο: «Πρόκειται για μία ήπια διαταραχή-ανησυχία την οποία παρακολουθούμε. Είναι ηφαιστειακή, δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες. Άρα, το βασικό είναι να ξεχωρίζουμε το ένα από το άλλο».
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Βουγιουκαλάκης δήλωσε αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε, έχει καταγραφεί μια αρκετά μεγάλη διάρρηξη στον χώρο της Ανύδρου: «Κρίνοντας από τον χώρο, έχει απελευθερωθεί αρκετή ενέργεια, καθώς έχει κατακερματιστεί σε αρκετά σημεία. Έτσι, μένει μικρότερο κομμάτι για να σπάσει και να έχουμε θραύσεις. Αρχίζει, λοιπόν, να μειώνεται το χειρότερο σενάριο, που μιλούσε για πάνω από 6 Ρίχτερ, αφού τώρα είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τα 6». Αναφορικά με τον κίνδυνο να προκαλέσει έκρηξη ηφαιστείου ένας σεισμός, ο ίδιος εξήγησε: «Για να μπορεί να αλληλεπιδράσει ένας σεισμός με ένα ηφαίστειο, πρέπει ο σεισμός να είναι πολύ μεγάλος. Το μάγμα βρίσκεται σε μεγάλα βάθη και μεγάλες πιέσεις και η όχληση είναι μικρή. Μιλάμε για πάνω από 7 Ρίχτερ, αλλά, ακόμα και έτσι, για να προκληθεί έκρηξη ηφαιστείου, πρέπει το ηφαίστειο να είναι ώριμο, κι εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση».
Καθησυχαστικοί ήταν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εξέλιξη του φαινομένου με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη.
«Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ενώ εξήγησε ότι «η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια ωστόσο φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη».
Ψυχραιμία συνέστησε και η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, επισημαίνοντας: «Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956».
Όπως είπε «όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του κόλπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος στην Άνυδρο και δεν εντοπίζονται στην περιοχή του ρήγματος της Αμοργού».
«Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει και το κάνει ώστε η κοινωνία να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών, από τους οποίους ζήτησε να ακολουθούν τις κατευθύνσεις που δίνονται από την Πολιτική Προστασία, ενώ τόνισε ότι η εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου θα είναι καθημερινή.
Η κατεύθυνση δόθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος επισήμανε ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων κατά μήκος της Καλδέρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων. Όπως ανέφερε, η ομάδα του έχει ήδη χαρτογραφήσει τις ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση.
Αυτές είναι:
Συνεχίζει να «χορεύει» στον τρομακτικό ρυθμό του Εγκέλαδου η θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, αφού και χθες σημειώθηκε μπαράζ σεισμικών δονήσεων, αναστατώνοντας ντόπιους και τουρίστες. Στη Σαντορίνη η γη σείεται ασταμάτητα, προκαλώντας πανικό στον κόσμο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει το κοσμοπολίτικο νησί. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε Αμοργό, Ανάφη και Ίο, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και τους κατοίκους να προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι.
Ενδεικτική της πρωτοφανούς σεισμικής ακολουθίας είναι η έκθεση του ΕΚΠΑ, με την οποία αναφέρει ότι περισσότερες από 6.400 δονήσεις (από 4.500 που ήταν μέχρι τις 2 του μηνός) έλαβαν χώρα από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Αναφορικά με την εκτίμηση των επιστημόνων για την εξέλιξη του φαινομένου παρουσιάζονται δύο σενάρια. Αρχικά τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων με γεθών και, δεύτερον, σημειώνουν ότι το σμήνος αυτό μπορεί να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.
Στο μεταξύ, ενισχύονται οι δυνάμεις Πυροσβεστικής και Αστυνομίας στη Σαντορίνη σε μια προσπάθεια, αν υπάρξει η παραμικρή ανάγκη, να μπορέσουν να διαχειριστούν κάθε είδους περιστατικό.
Χθες στις 12.00 το μεσημέρι έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού πτήση με στελέχη της 1ης ΕΜΑΚ, τα οποία εγκαταστάθηκαν στο ειδικό καμπ που έχει στηθεί έξω από τα Φηρά. Μαζί με εξειδικευμένα εργαλεία αλλά και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, οι πυροσβέστες προστέθηκαν στην ήδη αυξημένη δύναμη της υπηρεσίας στο νησί. Όμως αυξημένες είναι και οι δυνάμεις της Αστυνομίας που πραγματοποιούν, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιπολίες, μιας και χιλιάδες σπίτια βρί σκονται κλειστά, αφού οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν από το νησί υπό τον φόβο μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Στο μεταξύ, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επιμένει για τη Σαντορίνη, λέγοντας ότι δεν εκτονώνεται το δυναμικό του ρήγματος με δονήσεις 5 Ρίχτερ ή με πολλές δονήσεις 4 Ρίχτερ. Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων νησιών ότι «αν παρατηρή σουν μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα, δεν σημαίνει τίποτα. Και να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν όχι η πολιτεία… αλλά οι επιστημονικές επιτροπές».
Για το μπαράζ σεισμών μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης μίλησε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί: «Αυτό το ρήγμα χρειά ζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί»
Έναν ψηφιακό χάρτη, ο οποίος σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνει για τους χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε περιπτώσεις σεισμών ή φυσικών καταστροφών, θα έχουν στο εξής στη διάθεσή τους οι πολίτες.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ενημερώνει τους πολίτες ώστε σε περιπτώσεις κινδύνου να εντοπίζουν άμεσα σε ολόκληρη τη χώρα όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών, όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και τις Περιφέρειες. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής παρά μόνο επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.
Μάλιστα το υπουργείο σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μεριμνά ώστε να τοποθετηθούν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που έχουν ή ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα, ενώ ήδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Επίσης, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαντορίνη θα μεταφερθεί κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες.
Οι απόψεις μεταξύ τους διίστανται, καθώς κάποιοι γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, τρέμοντας στην ιδέα ενός δυνατού σεισμού κοντά σε ενεργό ηφαίστειο, όπως είναι αυτό της Σαντορίνης, αφού, όπως λένε, σε εκείνη την περίπτωση θα είναι πιθανή μία έκρηξη.
Ξένοι συνάδελφοί τους επιμένουν πως οι σεισμοί είναι ηφαιστειακοί κι όχι τεκτονικοί, την ίδια ώρα που υπάρχει ισχυρός αντίλογος πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ηφαιστειακός κίνδυνος και πως οι δονήσεις είναι τεκτονικές.
Πιθανή έκρηξη διχάζει τους ηφαιστειολόγους: Γιατί κάποιοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου
Ο Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας Σουκρού Ερσόι, μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ», τόνισε πως οι αλλεπάλληλοι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι ηφαιστειακοί και όχι τεκτονικοί: «Οι Έλληνες λένε ότι είναι τεκτονικοί, αλλά εγώ από την αρχή λέω ότι είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Δεν μπορεί να είναι τεκτονικοί σεισμοί. Είναι μαγματικής προέλευσης, δηλαδή είναι ηφαιστειακοί σεισμοί». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος ανέφερε πως το φαινόμενο που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα: «Διαφωνώ με τους σεισμολόγους ότι είναι τεκτονι κό ρήγμα και δεν έχει σχέση με τα ηφαίστεια. Είναι δίπλα στα ηφαίστεια», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας: «Μελετώντας την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, υπάρχουν πέντε στάδια. Το πρώτο είναι η ηρεμία, το δεύτερο τα ήσυχα γεγονότα. Τώρα είμαστε στο τρίτο στάδιο, που έχουμε έντονα, πυκνά και επαναλαμβανόμενα γεγονότα. Το επόμενο στάδιο είναι η έκρηξη. Το ζήτημα είναι αν η έκρηξη αυτή θα είναι ήσυχη ή εκρηκτική».
Πιθανή έκρηξη ηφαιστείου σε περίπτωση σεισμού πάνω από 6 Ρίχτερ
Στο μεταξύ, για πιθανή έκρηξη ηφαιστείου σε περίπτωση σεισμού πάνω από 6 Ρίχτερ προειδοποίησε ο πετρολόγος-ηφαιστειολόγος Δημήτρης Κωστόπουλος: «Σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στη Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός», διευκρίνισε, ενώ τόνισε ότι οι σεισμοί στο νησί της Ανύδρου είναι τεκτονικοί: «Αυτοί οι τεκτονικοί σεισμοί είναι μακριά από τον Κολούμπο και τη Σαντορίνη, και τα μεγέθη τους περιορίζονται γύρω στο 5, όπως λένε οι σεισμολόγοι. Αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, τότε θα έχουμε αλλαγές στο πεδίο των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αυτή η αλλαγή των τάσεων, αν για παράδειγμα το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο, είναι δυνατόν να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο».Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Εύη Νομικού αποκάλυψε πως αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, δίπλα σε ένα ηφαίστειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα έχουμε μια υποθαλάσσια έκρηξη: «Οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, αλλά δεν θέλουμε να έχουμε σεισμούς δίπλα σε ενεργά ηφαίστεια».
Απομακρύνεται το σενάριο
Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο ηφαιστειολόγος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, έκανε λόγο για μια μικρή διέγερση της Καμένης (ηφαίστειο) που έχει εντοπιστεί και διαγνωστεί από τον Ιούλιο: «Πρόκειται για μία ήπια διαταραχή-ανησυχία την οποία παρακολουθούμε. Είναι ηφαιστειακή, δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες. Άρα, το βασικό είναι να ξεχωρίζουμε το ένα από το άλλο». Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Βουγιουκαλάκης δήλωσε αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε, έχει καταγραφεί μια αρκετά μεγάλη διάρρηξη στον χώρο της Ανύδρου: «Κρίνοντας από τον χώρο, έχει απελευθερωθεί αρκετή ενέργεια, καθώς έχει κατακερματιστεί σε αρκετά σημεία. Έτσι, μένει μικρότερο κομμάτι για να σπάσει και να έχουμε θραύσεις. Αρχίζει, λοιπόν, να μειώνεται το χειρότερο σενάριο, που μιλούσε για πάνω από 6 Ρίχτερ, αφού τώρα είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τα 6». Αναφορικά με τον κίνδυνο να προκαλέσει έκρηξη ηφαιστείου ένας σεισμός, ο ίδιος εξήγησε: «Για να μπορεί να αλληλεπιδράσει ένας σεισμός με ένα ηφαίστειο, πρέπει ο σεισμός να είναι πολύ μεγάλος. Το μάγμα βρίσκεται σε μεγάλα βάθη και μεγάλες πιέσεις και η όχληση είναι μικρή. Μιλάμε για πάνω από 7 Ρίχτερ, αλλά, ακόμα και έτσι, για να προκληθεί έκρηξη ηφαιστείου, πρέπει το ηφαίστειο να είναι ώριμο, κι εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση».
Κίνδυνος κατολισθήσεων σε πέντε περιοχές - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Καθησυχαστικοί ήταν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εξέλιξη του φαινομένου με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη.«Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ενώ εξήγησε ότι «η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια ωστόσο φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη».
Ψυχραιμία συνέστησε και η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, επισημαίνοντας: «Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956».
Όπως είπε «όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του κόλπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος στην Άνυδρο και δεν εντοπίζονται στην περιοχή του ρήγματος της Αμοργού».
«Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει και το κάνει ώστε η κοινωνία να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών, από τους οποίους ζήτησε να ακολουθούν τις κατευθύνσεις που δίνονται από την Πολιτική Προστασία, ενώ τόνισε ότι η εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου θα είναι καθημερινή.
Η κατεύθυνση δόθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος επισήμανε ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων κατά μήκος της Καλδέρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων. Όπως ανέφερε, η ομάδα του έχει ήδη χαρτογραφήσει τις ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση.
Αυτές είναι:
- Ο παλαιός λιμένας Φηρών
- Το λιμάνι Αθηνιού
- Το οδικό δίκτυο στον Όρμο
- Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το τμήμα του Μονοπατιού).
2.000 δονήσεις κάθε μέρα τα δύο τελευταία 24ωρα
Συνεχίζει να «χορεύει» στον τρομακτικό ρυθμό του Εγκέλαδου η θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, αφού και χθες σημειώθηκε μπαράζ σεισμικών δονήσεων, αναστατώνοντας ντόπιους και τουρίστες. Στη Σαντορίνη η γη σείεται ασταμάτητα, προκαλώντας πανικό στον κόσμο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει το κοσμοπολίτικο νησί. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε Αμοργό, Ανάφη και Ίο, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και τους κατοίκους να προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι.Ενδεικτική της πρωτοφανούς σεισμικής ακολουθίας είναι η έκθεση του ΕΚΠΑ, με την οποία αναφέρει ότι περισσότερες από 6.400 δονήσεις (από 4.500 που ήταν μέχρι τις 2 του μηνός) έλαβαν χώρα από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Αναφορικά με την εκτίμηση των επιστημόνων για την εξέλιξη του φαινομένου παρουσιάζονται δύο σενάρια. Αρχικά τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων με γεθών και, δεύτερον, σημειώνουν ότι το σμήνος αυτό μπορεί να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.
Στο μεταξύ, ενισχύονται οι δυνάμεις Πυροσβεστικής και Αστυνομίας στη Σαντορίνη σε μια προσπάθεια, αν υπάρξει η παραμικρή ανάγκη, να μπορέσουν να διαχειριστούν κάθε είδους περιστατικό.
Χθες στις 12.00 το μεσημέρι έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού πτήση με στελέχη της 1ης ΕΜΑΚ, τα οποία εγκαταστάθηκαν στο ειδικό καμπ που έχει στηθεί έξω από τα Φηρά. Μαζί με εξειδικευμένα εργαλεία αλλά και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, οι πυροσβέστες προστέθηκαν στην ήδη αυξημένη δύναμη της υπηρεσίας στο νησί. Όμως αυξημένες είναι και οι δυνάμεις της Αστυνομίας που πραγματοποιούν, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιπολίες, μιας και χιλιάδες σπίτια βρί σκονται κλειστά, αφού οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν από το νησί υπό τον φόβο μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Στο μεταξύ, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επιμένει για τη Σαντορίνη, λέγοντας ότι δεν εκτονώνεται το δυναμικό του ρήγματος με δονήσεις 5 Ρίχτερ ή με πολλές δονήσεις 4 Ρίχτερ. Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων νησιών ότι «αν παρατηρή σουν μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα, δεν σημαίνει τίποτα. Και να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν όχι η πολιτεία… αλλά οι επιστημονικές επιτροπές».
Για το μπαράζ σεισμών μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης μίλησε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί: «Αυτό το ρήγμα χρειά ζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί»
Ψηφιακό σχέδιο ασφαλείας με καταφύγια σε όλη την Ελλάδα
Έναν ψηφιακό χάρτη, ο οποίος σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνει για τους χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε περιπτώσεις σεισμών ή φυσικών καταστροφών, θα έχουν στο εξής στη διάθεσή τους οι πολίτες.Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ενημερώνει τους πολίτες ώστε σε περιπτώσεις κινδύνου να εντοπίζουν άμεσα σε ολόκληρη τη χώρα όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών, όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και τις Περιφέρειες. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής παρά μόνο επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.
Μάλιστα το υπουργείο σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μεριμνά ώστε να τοποθετηθούν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που έχουν ή ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα, ενώ ήδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Επίσης, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαντορίνη θα μεταφερθεί κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες.