Νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τσουνάμι στην Σαντορίνη κάνει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. «Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι και χειρότερα», είπε την Πέμπτη (06.02.2025) για τους σεισμούς στη Σαντορίνη ο Κώστας Συνολάκης. Ο γνωστός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών διατύπωσε τρία σενάρια για τα φαινόμενα στη θαλάσσια περιοχή σε σχέση πάντα και με το ηφαίστειο.

Μιλώντας την Πέμπτη στο Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ο Κώστας Συνολάκης ανέφερε πως το ένα σενάριο είναι πως όλη αυτή η σεισμική ακολουθία θα σταματήσει όπως συνέβη το 2011.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό ενός μεγαλύτερου σεισμού και το τρίτο να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο.

 «Γενικά γίνονται εκρήξεις κάθε 50 χρόνια», συμπλήρωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε». 

Διαβάστε επίσης: Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Υπάρχουν τρία σενάρια για την αυξημένη δραστηριότητα

Για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο κ. Συνολάκης υπενθύμισε ότι είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και μπορεί – όπως είπε – να «μεταναστεύει» υγρό και λάβα από τη Σαντορίνη προς τα νοτιοανατολικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7lfskqfdy09)

Συνολάκης για τσουνάμι

Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής τόνισε για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι όταν γίνει έκρηξη, μία πλευρά του ηφαιστείου να κατολισθήσει και να πέσει στη θάλασσα», δηλαδή να γίνει τσουνάμι.

 «Η Σαντορίνη έχει αρχίσει και χτυπάει καμπανάκια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το 2011 και τώρα, το 2025, για να συμπληρώσει πως «ακόμα κι αν τώρα εκτονωθεί το φαινόμενο, θα έχουμε πάλι σε λίγα χρόνια…».

Παρότι – όπως εκτίμησε – «δεν νομίζω να έχουμε κάτι χειρότερο από το 1956», τόνισε την ανάγκη να στηθούν μόνιμα παρατηρητήρια στη Σαντορίνη και να είναι να είναι προετοιμασμένη η Πολιτεία και οι κάτοικοι.

 «Αυτό που φοβάμαι είναι όταν γίνει τσουνάμι, οι άνθρωποι κάθονται και τραβάνε με την κάμερα, αντί να απομακρυνθούν», επισήμανε, καταλήγοντας ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.