Κυκλάδες: Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ - Στήνουν αναχώματα με σακιά, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Στη Σαντορίνη μεταβαίνει την Παρασκευή ο Μητσοτάκης
Δυσοίωνες οι προβλέψεις των σεισμολόγων
Ο πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει επί τόπου τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμικών δονήσεων
Ο πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει επί τόπου τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δονείται από την έντονη σεισμική ακολουθία, ενώ το έχουν εγκαταλείψει χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες.
Σύμφωμα με πληροφορίες των Parapolitika.gr ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τις σκηνές, το νοσοκομείο και πιθανότατα θα κάνει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Καλντέρα, ενώ τις 10.30 θα βρεθεί στο δημαρχείο του νησιού.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7lj4z5lzor5)
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, μόνο χθες, 5 Φεβρουαρίου, στην περιοχή σημειώθηκαν πάνω 120 σεισμοί, με μεγαλύτερο αυτόν στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ συνολικά 19 ήταν μεγέθους πάνω από τα 4 Ρίχτερ.
ΕΚΠΑ: Ο κίνδυνος για εντονότερες κατολισθήσεις στη Σαντορίνη
Ακόμη, στην έρευνά τους κάνουν ιδιαίτερη επισήμανση στις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη και το ιστορικό τους.
«Οι κατολισθήσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στη Σαντορίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα επιδεκτική στα φαινόμενα αυτά, ποικίλλουν στον τύπο και τον όγκο των ασταθών υλικών που κινητοποιούνται. Περιλαμβάνουν καταπτώσεις και ανατροπές βραχωδών τεμαχών, και ολισθήσεις εδαφών».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού».
Φόβος για τσουνάμι
Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε αυτές τις ημέρες ήταν χθες, το βράδυ της Τετάρτης, στα 5,1 Ρίχτερ, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός από τους κατοίκους του νησιού.
Όμως, εκτός από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που αποτελούν καθημερινό πρόβλημα των κατοίκων, ελλοχεύει και ένας άλλος κίνδυνος, αυτός του παλιρροϊκού κύματος, καθώς με έναν ισχυρό σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανό τσουνάμι να χτυπήσει τα γύρω νησιά.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7lj4z5lzor5)
Γι' αυτόν το λόγο το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει ανακοίνωση και σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού αλλά και τσουνάμι στα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Ανάχωμα με τσουβάλια άμμου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ
Παράλληλα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται στα Φηρά και αρκετά κοντά στη θάλασσα, οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης, υπό τον φόβο τσουνάμι, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα με μεγάλα τσουβάλια άμμου, ώστε να κλείσουν την κεντρική σιδερένια πόρτα του συγκροτήματος και να μην επιτρέψουν το παλιρροϊκό κύμα να περάσει στο εσωτερικό του.
Δείτε εικόνες από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σαντορίνη:
Ενισχύονται οι δυνάμεις στη Σαντορίνη - Στο νησί Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ερυθρός Σταυρός και ΔΕΔΔΗΕ
Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσειςπου σημειώνονται στη Σαντορίνηέχουν κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, με τις δυνάμεις του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής να ενισχύονται στο νησί.
Στο κυκλαδίτικο νησί έφτασαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (06/02/2025) οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα), καθώς οι συνεχείς σεισμοί επιτάσσουν την ενίσχυση των δυνάμεων. Παράλληλα έφτασαν δύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού.
Την ίδια ώρα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Σ.Σ.) στέλνει ειδικά κλιμάκια στη Σαντορίνη, τα οποία θα φτάσουν την Παρασκευή (07/02) στο νησί, το οποίο πλήττεται εδώ και μέρες από συνεχείς σεισμούς. Συγκεκριμένα, στο νησί θα φτάσει την Παρασκευή (07/02) πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών της ειδικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ε.Ε.Σ. αλλά και κλιμάκιο Κοινωνικών Λειτουργών-Ψυχολόγων, προς ενίσχυση των κατοίκων του νησιού.
Το βράδυ της Παρασκευής, τα ανωτέρω κλιμάκια θα αποβιβαστούν στο νησί, με διασωστικά οχήματα και επιχειρησιακό εξοπλισμό (κοπτικά μηχανήματα, διασωστικά σχοινιά κ.ά.), αλλά και δύο ειδικά εκπαιδευμένα διασωστικά σκυλιά της ειδικής Κυνοφιλικής ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) του Ε.Ε.Σ.
Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., έχοντας την αναγκαία εκπαίδευση, τεχνογνωσία, εμπειρία και εξοπλισμό θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τις Αρχές.
Ταυτόχρονα, οι έμπειροι Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ψυχολόγοι του Ε.Ε.Σ. θα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων του νησιού που δοκιμάζονται ψυχολογικά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μοναχικούς ηλικιωμένους, στους χρόνια πάσχοντες, στις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά.
Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική του νοτίου Αιγαίου
Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου. Την ίδια ώρα σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας. Οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 52 πυροσβέστες και 7 οχήματα και 6 βοηθητικά VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ, και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Σ. με 2 εναέριους διασώστες.
Ακόμη πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σταλεί και σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη. Συγκεκριμένα στην Αμοργό έχουν σταλεί 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.
Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο διοικητής ΠΕΠΥΔ Νοτίου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Ζώης Γιώτης. Ακόμη σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης έχει προβεί και το ΕΚΑΒ. Στη Σαντορίνη έχει μεταβεί η εξειδικευμένη Ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από 1 ιατρό με 5 διασώστες και 2 οχήματα με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και 1 ασθενοφόρο. Παράλληλα στην Αμοργό βρίσκονται 2 διασώστες και 1 ασθενοφόρο, ενώ στην Ίο 3 διασώστες με 1 ασθενοφόρο.
Δείτε εικόνες:
Πρωτοποριακό 3D βίντεο αποτυπώνει το μπαράζ των σεισμών στη Σαντορίνη από τις 25 Ιανουαρίου
Την ίδια ώρα, ένα πρωτότυπο 3D βίντεο, που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο το μέγεθος του τεκτονικού φαινομένου που λαμβάνει χώρα στη Σαντορίνη, δημιούργησε ο ερευνητής και πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Παύλος Κρασάκης.
Στο βίντεο, ο Παύλος Κρασάκης, ο οποίος ειδικεύεται στη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), παρουσιάζει τα σεισμικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα σε 3D περιβάλλον.
Πραγματοποιώντας μία εικονική «πτήση» πάνω από τη Σαντορίνη, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και την περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, όπου βρίσκεται και το επίκεντρο των σεισμών, γίνεται καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του φυσικού φαινομένου.
Τα επιστημονικά δεδομένα για τη δημιουργία του βίντεο έχουν αντληθεί από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας και από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δεδομένα βαθυμετρίας: Νομικού κ.ά. (2019), Onshore δεδομένα: Copernicus, Σεισμικά δεδομένα: NKUA - Τμήμα Γεωφυσικής, Στοιχεία για λάθη: NOA).
Οι κίτρινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τα πρόσφατα σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και χθες (5 Φεβρουαρίου 2025).
Οι μπλε κύκλοι αντιπροσωπεύουν ιστορικά σεισμικά γεγονότα με μέγεθος μικρότερο από 6R.
Οι κόκκινες κουκκίδες σηματοδοτούν ιστορικά σεισμικά γεγονότα μεγαλύτερα των 6 R, όπως ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ένα από τα ισχυρότερα γεγονότα στην ιστορία της περιοχής.
Οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν ρήγματα με υψηλό κίνδυνο και οι κίτρινες γραμμές ρήγματα με μεσαίο κίνδυνο.
Κώστας Συνολάκης: Να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανή μεγαλύτερη δόνηση και για έκρηξη του ηφαιστείου
Την εκτίμηση ότι «το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει» έκανε το βράδυ της Πέμπτης (06.02.2025) για τους συνεχιζόμενους σεισμούς στην περιοχή αυτή των Κυκλάδων ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους ούτε και την ακριβή προέλευσή του», ανέφερε σχετικά με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη ο Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο ΕΡΤΝews, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών εξήγησε ότι «είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προετοιμασμένοι, τόσο για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όσο και για την εκδήλωση μίας ”ηφαιστειακής κρίσης”, όπως αυτή της Σαντορίνης».
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, όλα τα επίκεντρα των σεισμών στις Κυκλάδες έως τώρα καταγράφονται κοντά στην Άνυδρο. Και όπως επισήμανε, οι ηφαιστειολόγοι – ιδίως στο εξωτερικό – ανησυχούν ότι το μάγμα από την περιοχή της Σαντορίνης ίσως κινείται προς τα ανατολικά, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα μελλοντικής έκρηξης.
Ωστόσο, σημείωσε, ότι επειδή «η Σαντορίνη καταγράφει μεγάλες εκρήξεις κάθε 17.000 χρόνια, αυτό δεν συνεπάγεται άμεσα ότι θα έχουμε μία τέτοια ενέργεια.
«Μερικές φορές αυτές τις σμηνοσειρές καταλήγουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό που αποδεσμεύει και πολύ περισσότερη περισσότερη ενέργεια ή το φαινόμενο μετά πάλι να έχουμε μετασεισμούς και να σταματήσει. Δηλαδή αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός θα συνεχίσουν μετασεισμοί για μεγάλο διάστημα. Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο θα είναι να σταματήσει από μόνο του», δήλωσε.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός τσουνάμι, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης δήλωσε: «Δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ινδονησία. Σίγουρα δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ιαπωνία. Δεν περιμένουμε με κανένα τρόπο κάτι τόσο καταστροφικό. Από την άλλη πλευρά, αν τύχει και είναι άνθρωποι στην παραλία και δεν απομακρυνθούν, μπορεί να παρασυρθούν».
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη για σωστές κατασκευές σε περιοχές με έντονο σεισμικό κίνδυνο. Όπως εξήγησε, ενώ οι κατασκευές της Σαντορίνης το 1956 ήταν από άψητα τούβλα που δεν άντεξαν στη σεισμική δραστηριότητα, οι σύγχρονοι τρόποι κατασκευής εγγυώνται μεγαλύτερη αντοχή. Ωστόσο, εάν οι οικοδομικοί κανονισμοί δεν έχουν τηρηθεί, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα.
Όσον αφορά τη μετακίνηση του μάγματος, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι αυτό από μόνο του δεν αποτελεί άμεσο λόγο ανησυχίας. Το μάγμα είναι ήδη παρόν στην περιοχή λόγω της καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας και κινείται σιγά-σιγά προς την επιφάνεια. Ωστόσο, εάν συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για αρκετό καιρό. «Σε περίπτωση που η διαδικασία σταματήσει, το μάγμα μπορεί να παραμείνει αδρανές για δεκαετίες πριν προκαλέσει νέα δραστηριότητα» εκτίμησε.
Η εφαρμογή «My Earthquake»
«Είναι κρίσιμο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για όλα τα ενδεχόμενα», επισήμανε για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες ο κ. Συνολάκης σημειώνοντας ότι «όσο καλύτερα κατανοούμε τη φύση των φαινομένων, τόσο λιγότερο θα μας τρομάζουν». Και όπως είπε, σε αυτή τη φάση, η χρήση εφαρμογών όπως το «My Earthquake», που παρέχουν ενημερώσεις για την σεισμική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να νιώσει ότι έχει περισσότερο έλεγχο.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην ανάγκη για διαφάνεια στην ενημέρωση του κοινού. «Η συνεχής πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία για τους σεισμούς είναι ζωτικής σημασίας». Όσον αφορά την ασφάλεια των σχολείων δήλωσε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο όταν οι μηχανικοί και οι τοπικές αρχές διασφαλίσουν την ασφάλειά τους».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7lnf4ykdagp)
Λέκκας: Απομακρύνεται το σενάριο για πάνω από 6 Ρίχτερ -Τα τρία ενδεχόμενα, γιατί μας ανησυχεί περισσότερο η Σαντορίνη
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ρ/φ της ΕΡΤ μίλησε για τρία σενάρια, λέγοντας ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ:
«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με άλλα λόγια, απομακρύνεται το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς (6,1-6,2) και ενισχύεται το σενάριο -στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω- για κάτω από 6 βαθμούς. Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει.
Για κάτω, όμως, από 6, δηλαδή 5,9-5,8, υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός. Με αυτό τον σεισμό, λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτόν το σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς.
Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες πολλές ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση, με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή πάρα πολλούς σεισμούς.
Και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών. Αυτοί οι σεισμοί, λοιπόν, είναι σεισμοί που θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για κάποιες εβδομάδες. Και ένα ενδιάμεσο σενάριο είναι να κάνει ένα 5,5 και να αποσβεστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η όλη κατάσταση».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7lkso7ewxwp)
Παπαδόπουλος: Μάλλον δεν ήταν ο κύριος σεισμός τα 5,2 Ρίχτερ -«Πολύ δύσκολη η περίπτωση της Σαντορίνης»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε, με επιφύλαξη, ότι ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτά της Σαντορίνης δεν ήταν ο κύριος.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως «δεν έχουμε κλείσει ακόμα 24 ώρες, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, δεν μπορούμε όμως να καταλήξουμε ακόμα με οριστικό τρόπο».
Επικαλούμενος, ωστόσο, τις πρώτες ενδείξεις και εκφράζοντας μεγάλη επιφύλαξη, εκτίμησε ότι «μάλλον συνεχίζεται η προσεισμική ακολουθία», χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της Σαντορίνης «πολύ δύσκολη».
Προσέθεσε πως αύριο, Παρασκευή, έχοντας οι επιστήμονες στοιχεία 58 περίπου ωρών, θα μπορούν να μιλήσουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, θα μας τα δώσει η ίδια η φύση. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αύριο, κλείνοντας σχεδόν 48 ώρες από τον σεισμό αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».