Σαστισμένοι παρακολουθούν οι ελάχιστοι κάτοικοι που απέμειναν στο νησί της Σαντορίνης τόσο την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας όσο και τις δηλώσεις σεισμολόγων, ηφαιστειολόγων και γεωλόγων, κάποιες εκ των οποίων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους.

Το φαινόμενο που μέσα σε λίγες μέρες μετέτρεψε σε ερημονήσι το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, αφού -σύμφωνα με εκτιμήσεις- έχει φύγει από αυτό το 90% των κατοίκων, είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και ουδείς ακόμη μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς ή πότε θα τελειώσει.



Διαφωνούν οι επιστήμονες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Μία μικρή αχτίδα αισιοδοξίας -η πρώτη έπειτα από αρκετά 24ωρα- ότι η σεισμική ακολουθία ίσως τελικά να μην κορυφωθεί με ισχυρό σεισμό άφησε χθες να διαφανεί ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μετά το τέλος της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους φορείς. Την ίδια ώρα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει αν ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη είναι ή όχι ο κύριος σεισμός ή πρόκειται για έναν ακόμη ισχυρό προσεισμό.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης κάλεσε τους κατοίκους να μην εφησυχάζουν: «Το φαινόμενο εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν πρέπει οι κάτοικοι να αγνοούν τα μέτρα και να ακούν αυτούς που τους λένε ότι όλα βαίνουν καλώς και η σεισμική κρίση τελείωσε», έγραψε χθες το πρωί σε ανάρτησή του, στην οποία στηλίτευσε την πολεοδομική αναρχία στο νησί των Κυκλάδων. Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες να μην εμπιστεύονται επιστήμονες από το εξωτερικό που εκφράζουν άποψη για το ζήτημα, παρά μόνο τα πορίσματα των επιτροπών, στις οποίες «συμμετέχουν 18 κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας», απηύθυνε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Απέναντί μας έχουμε τον Έλληνα πολίτη και σ’ αυτόν απολογούμαστε. Δεν θα πρέπει να δίνουν σημασία σε ξένους επιστήμονες που αναμειγνύονται στο θέμα, γιατί δεν έχουν πλήρη γνώση των δεδομένων. Ούτε να δίνουν σημασία σε όσα κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα», ανάφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα σενάρια για την επόμενη μέρα παραμένουν τρία, με επικρατέστερα τα πρώτα δύο: να πρόκειται για μακρόσυρτη ακολουθία που θα κρατήσει 3-4 εβδομάδες, να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός (5,5 ή 5,6 Ρίχτερ) ή, το τρίτο σενάριο, να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών που ενδεχομένως θα προκαλέσει ένα μικρό τσουνάμι. Για απομάκρυνση από το τρίτο σενάριο έκανε λόγο χθες και ο Κώστας Παπαζάχος: «Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι, γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα».

Σίγουρος πάντως στη δική του εκδοχή, ότι δηλαδή επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπο, παραμένει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης: «Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κατά 99% πρόκειται για έξαρση ηφαιστείου. Ποιου από τα δύο; Όλα δείχνουν ότι είναι το Κολούμπο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μακάρι να κάνει δύο τρεις 5,5άρηδες (σεισμούς), να εκτονωθεί η πίεση στο Κολούμπο και να σταματήσουν όλα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η χημική σύσταση του ηφαιστείου καθορίζει τον τύπο της έκρηξης. Θεωρώ ότι η έκρηξη θα γίνει», συνέχισε, για να καταλήξει: «Μακάρι να είναι ήσυχη. Να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο ηφαίστειο και να έχουμε ήσυχες ροές λάβας».

Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως ό,τι είναι να γίνει θα συμβεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού, διέψευσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε». «Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα όσοι το ισχυρίζονται. Μόνο μέσα από τη σύγκριση καταγραφών, όπως η διαφυγή αερίων και υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες, μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.