Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν οι κάτοικοι των κυκλαδίτικων νησιών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λόγω των συνεχιζόμενων δονήσεων, που δημιουργούν ένα ιδιότυπο καθεστώς ανασφάλειας, τη στιγμή που αναμένεται ένα πιο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Με τις συσκέψεις, για τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο ισχυρού πλέγματος προστασίας, να είναι συνεχείς και τα σχέδια αντιμετωπίσης κρίσεων να εμπλουτίζονται, οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε δύο βασικά συμπεράσματα. 

Εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας που μίλησαν στo parapolitika.gr, ξεκαθάρισαν μεν ότι αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται το τοπίο καθώς μελετάται το φαινόμενο, γι'αυτό και καταλήγουν στην πεποίθηση περί ενός μέγιστου σεισμού της τάξης των 6 Ρίχτερ, ωστόσο - όπως επισήμαναν - δεν παρατηρούν κάποιας σημαντικής μορφής αποκλιμάκωση που μεταφράζεται σε παραμονή, για μεγάλο διάστημα, της υφιστάμενης κατάστασης των συνεχιζόμενων δονήσεων. 

Εξηγούν, αναλυτικότερα, πώς υπολογίζουν ανάλογα με το ρήγμα το μέγεθος του σεισμού, τι συμβαίνει με εκείνο της Αμοργού και της Ανύδρου, ενώ αποκλείουν ξανά άμεση συσχέτιση της σεισμικής με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. 

Παρόλο που δεν μιλούν για αποκλιμάκωση των δονήσεων, οι ειδικοί συγκλίνουν στο γεγονός ότι το πλήθος των σεισμικών ακολουθιών, τις τελευταίες ώρες, είναι μικρότερο. 

Πάντως, ενδεικτικό της θέσης αυξημένης ετοιμότητας στην οποία βρίσκονται οι Αρχές είναι η αύξηση κατά 33% της δύναμης του προσωπικού του νοσοκομείου στη Σαντορίνη, ο συντονισμός για το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης ΕΚΑΒ και συντονιστικού κέντρου του ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών, ενώ παράλληλα έχουν στηθεί σκηνές έκτακτης ανάγκης έξω από το νοσοκομείο Σαντορίνης

Σκορδύλης: Το σενάριο των 6,2 Ρίχτερ 

«Η εικόνα είναι πάνω-κάτω ίδια με πριν» δήλωσε στο parapolitika.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.

«Έχουμε σμηνος σεισμών, μία σμηνοσειρά σε έναν κύριο χώρο» πρόσθεσε ενώ παράλληλα εστίασε στην «πολύ αργή εκδήλωση» των δονήσεων και τόνισε ότι η αποκλιμάκωση «δεν είναι σαφής».

«Υπάρχει» όμως ένας «ρυθμός μείωσης του πλήθους σεισμών» επισήμανε ο καθηγητής. 

Όσον αφορά στη διέγερση του ρήγματος, ο κ.Σκορδύλης σημείωσε ότι το ρήγμα έχει «περάσει την Άνυδρο και είναι στην Αμοργό».

«Ανάλογα με το μήκος του ρήγματος, εκτιμούμε το μέγεθος σεισμού» συμπλήρωσε ενώ μιλώντας για το χειρότερο σενάριο έκανε πρόγνωση ακόμη και για 6,2 Ρίχτερ. 

Την ίδια ώρα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι πρακτικά «αδύνατο να αποδειχτεί άμεση σύνδεση των σεισμών με το ηφαίστειο» ενώ για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι είπε ότι αυτό συμβαίνει είτε ύστερα από ηφαιστειακή έκρηξη είτε μετά από μεγάλο σεισμό. 

Βουγιουκαλάκης για την ηφαιστειακή διέγερση 

«Υπάρχει διαρκής ροή δεοδομένων. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση» εξήγησε, από την πλευρά του, στο parapolitika.gr ο ηφαιστειολόγος, Ερευνητής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), Γιώργος Βουγιουκαλάκης.

Αναφέρθηκε στη συνεδρίαση των ειδικών επιτροπών για τις σεισμικές δονήσεις, αργότερα μέσα στην ημέρα, για να αναλυθεί περαιτέρω το φαινόμενο και να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις. 

Ξεκαθάρισε και ο ίδιος, με τη σειρά του, ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα τη στιγμή που η καταγραφή κι ανάλυση γίνεται στις Καμένες και το Κολούμπο. 

Παπανικολάου: Πιθανότατα να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανύδρου και να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ

Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στο parapolitika.gr έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει για «πολλές εβδομάδες». 

Δεν θεωρεί, από την πλευρά του, πιθανό το σενάριο ενός χτυπήματος άνω των 6 Ρίχτερ και παράλληλα μίλησε για, μέχρι στιγμής, «αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα».

Όσον αφορά στην κίνηση των ρημάτων, ο κ.Παπανικολάου είπε τα εξής: «Τα μικρά ρήγματα έχουν σπάσει. Πιθανότατα να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανύδρου και να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ».

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι ξέρουμε «καλύτερα με ποια διαδικασία σημιουργείται η δραστηριότητα».