Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με πέντε σεισμικές δονήσεις να καταγράφονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (12.02.2025) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7q6anfjoux5)


Νέος ισχυρός σεισμός τα ξημερώματα στις Κυκλάδες

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  σημειώθηκε στις 03:14 μετά τα μεσάνυχτα (Τετάρτη 12/2), σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 14 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 23 χλμ. βορειοανατολικά από την Οία.

1770380_pga



H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,5 χλμ., και επίκεντρο τα 24 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

seismos_tetart_5rixter

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του EMSC, είχε προηγηθεί σεισμός 4,2 Ρίχτερ, ενώ μετά τα 5 Ρίχτερ ακουλούθησαν σεισμοί 3,5 με 3,8 Ρίχτερ.

katagrafi_seismon
Στις 04:14, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

seismos1
seismos2

1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα

Από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε χθες ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.

Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, όπως είπε.

Φυσιολογική είναι και η διαφορετική αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι, από το ένα νησί στο άλλο, εξήγησε ακόμη ο κ. Παπαζάχος.

Στα ίδια επίπεδα είναι και η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη, όπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.



Πάνω από 14.000 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου – «Η σμηνοσειρά θα συνεχιστεί»

Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσιοποίησε σήμερα (11/02) νέα έκτακτη ανακοίνωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουν καταγραφεί περισσότερες από 14.000 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου», ενώ, σημείωσε ακόμη πως «η σμηνοσειρά θα συνεχιστεί».

Ολόκληρη η ενημέρωση της Επιτροπής:

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου 2025 έως και τις 09 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14.000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12.000 με μεγέθη Μ≥1.0.

Στις 09 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 14 σεισμούς με Μ≥4.0, και 2 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.

Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.

santorini

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη – Αμοργός – Ίος) που καταγράφηκαν στις 09 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω – δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Εντωμεταξύ από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:

  • Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS / GNSS.
  • Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS / GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).
  • Επαναμέτρηση του μη – μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα – Θηρασιά – Καμένη.
  • Συνεχής ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, παρέχεται από την Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου στη διεύθυνση: https://geophysicslab.geol.uoa.gr/.
Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.



Κλειστά σχολεία και αποφυγή συναθροίσεων

Η Επιτροπή κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, όπως την αποφυγή των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, τη μετακίνηση από ασφαλείς διαδρομές και την αποφυγή των σημείων που έχουν κίνδυνο κατολίσθησης.

Τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό και την Ιό θα μείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Τέλος, επισήμανε ότι από τον έλεγχο που έχει γίνει ως τώρα σε δημόσια κτίρια φαίνεται να έχουν πολύ καλή συμπεριφορά.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει το Σάββατο.



Έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων

Μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, την Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα:

1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας

Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.

2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.