«Μάλλον θα περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη δραστηριότητα που ζούμε τώρα, με αυξομειώσεις», ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, για τους συνεχείς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

*Διαβάστε ακόμα: Σαντορίνη: Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα - "Δεν θα θέλαμε 6 Ρίχτερ, μπορεί να διεγείρουν άλλα ρήγματα", λέει ο Παπαδόπουλος μετά το νέο 5άρι (Live όλες οι εξελίξεις)

«Νομίζουμε πως ξέρουμε πλέον το αίτιο αυτής της σεισμικής ακολουθίας. Δεν είναι μια απλή τεκτονική διέγερση, εδώ έχουμε ένα αίτιο από κάτω, που είναι η άνοδος μάγματος σε μεγάλο βάθος 5 χλμ., το οποίο ασκεί ειδικές τάσεις, και ό,τι ρήγμα υπάρχει πάνω από αυτόν τον ανώτερο φλοιό σπάει ανάλογα με την αντοχή του.

Προς το παρόν σπάνε τα μικρά και τα μέτρια ρήγματα. Αν συνεχίσει αυτό, μπορεί και να ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο ρήγμα που έχουμε στην περιοχή, που είναι το ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο βέβαια δεν είναι κάτι φοβερά καταστροφικό, μιλάμε για ένα μέγεθος 6.


Αυτό, αν γίνει, είναι σαφές ότι μετά θα έχουμε πολύ πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης, εάν δεν ενεργοποιηθεί αυτό, είναι βέβαιο ότι πάμε για μερικούς μήνες.

Μάλλον θα περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη δραστηριότητα που ζούμε τώρα, με αυξομειώσεις», είπε χαρακτηριστικά.


Δημήτρης Παπανικολάου: Ο σεισμός θα χτυπήσει το βόρειο κομμάτι της Σαντορίνης, στο ύψος της Οίας

«Το βέβαιό είναι ότι ο σεισμός θα έρθει από ανατολικά από συγκεκριμένο χώρο και θα χτυπήσει κυρίως το βόρειο κομμάτι της Σαντορίνης, δηλαδή θα χτυπήσει στο ύψος της Οίας. Θα κάνει αρκετές ζημιές, αλλά επειδή είναι 20 χλμ. μακριά και σε βάθος θα υπάρχει μια σημαντική απόσβεση και θα δημιουργηθεί ό,τι δημιουργηθεί σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση από άποψη καταστροφών. Δεν περιμένουμε καταρρεύσεις στα σπίτια», επισήμανε.

«Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που λέει ο κ. Συνολάκης, ο οποίος βέβαια είχε ασχοληθεί με τσουνάμι, βασικά γιατί είναι μηχανικός και έχει κάνει πολύ γνωστές εργασίες στην ανάλυση των τσουνάμι», κατέληξε.