![fragma_thisavrou_frama](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-12/fragma_thisavrou_frama.jpg)
Δράμα: Ανησυχία από τη μείωση της στάθμης νερού στο μεγάλο φράγμα του Θησαυρού - Αποκαρδιωτικές εικόνες
Τι λέει ο διευθυντής του φράγματος του Θησαυρού
Όπως αποτυπώνεται από τις παρακάτω εικόνες, τους τελευταίους μήνες η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος της ορεινής Δράμας έχει πέσει πολύ χαμηλά
Ανησυχία προκαλεί, ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο του Νέστου, η αποκαρδιωτική εικόνα στο μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα των Βαλκάνιων, στον Θησαυρό της ορεινής Δράμας, του δήμου Παρανεστίου.
Όπως αποτυπώνεται από τις παρακάτω εικόνες, τους τελευταίους μήνες η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα έχει πέσει πολύ χαμηλά.
H έλλειψη βροχής και χιονοπτώσεων τόσο στην περιοχή του Θησαυρού, αλλά κυρίως στη Ρίλα της γειτονικής Βουλγαρίας, από όπου προέρχεται η μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον ποταμό Νέστο που συγκρατεί το φράγμα, επιδείνωσαν τα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής. Για μια ακόμα φορά οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες θέτουν σε επιφυλακή όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και κυρίως τον αγροτικό κόσμο του τόπου.
Ο διευθυντής του φράγματος του Θησαυρού της ορεινή Δράμας Φώτης Φώτου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, δεν κρύβει την ανησυχία του για την πραγματικά στενάχωρη κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα μπορεί να έπεσε αισθητά, αλλά δεν είναι στο χαμηλότερο σημείο όπως συνέβη το 2000 με 2001.
Διαβάστε ακόμα: Κλιματική αλλαγή: Πιο ζεστός από ποτέ το 2025 ο Ιανουάριος με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 13,23°C
![fragma_thisabrou_drama__1_](https://s.parapolitika.gr/images/w1130/jpg/files/2025-02-12/fragma_thisabrou_drama__1_.jpg)
Δράμα: Ο σκοπός του φράγματος Θησαυρού είναι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία η άρδευση
Με δεδομένο ότι ο σκοπός του φράγματος είναι πρωτίστως η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία η άρδευση, ο κ. Φώτου σημειώνει πως τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) θα καθοριστούν οι ακριβείς ποσότητες που θα απελευθερωθούν για το πότισμα των καλλιεργητικών εκτάσεων στην πεδιάδα του Νέστου.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που τονίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όσον αφορά την λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που υπάρχει στην περιοχή.
Κάθε χρόνο και λιγότερες ποσότητες νερού για άρδευση
Κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, η Διεύθυνση Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, που εδρεύει στην πόλη της Καβάλας, εκδίδει μια απόφαση με την οποία κάνει γνωστή στη ΔΕΗ την ποσότητα νερού που πρέπει να αποδεσμευτεί από το φράγμα του Θησαυρού, για την άρδευση των καλλιεργητικών εκτάσεων. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ΔΕΗ αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων.
![fragma_thisabrou_drama__2_](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-12/fragma_thisabrou_drama__2_.jpg)
![fragma_thisabrou_drama__4_](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-12/fragma_thisabrou_drama__4_.jpg)