Ο Ευθύμης Λέκκας κατέστησε σαφές, σύμφωνα με το neakriti.gr, πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των σεισμικών δονήσεων και τυχόν ηφαιστειακών εκδηλώσεων, τονίζοντας πως πρόκειται για εντελώς ανεξάρτητες διεργασίες.

Δύο εβδομάδες μετά από την έντονη σεισμική έξαρση, διαφαίνεται πως εισερχόμαστε σε φάση ύφεσης της σεισμικής διέγερσης, σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε από το Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως προκύπτει από τις αξιολογήσεις και τις κατευθύνσεις που παρέθεσαν οι Επιτροπές Αξιολόγησης Σεισμογενούς Επικινδυνότητας και Ηφαιστειακής Παρακολούθησης, τα στοιχεία δείχνουν πως η σεισμική κινητικότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για τις ερχόμενες εβδομάδες με ασθενείς δονήσεις, με μέγεθος που αναμένεται να κυμαίνεται περίπου γύρω από τα 5 Ρίχτερ.

Μέσα σε διάστημα δώδεκα ημερών, έχουν καταγραφεί 17.000 δονήσεις έως 5,3 βαθμούς, γεγονός που ο καθηγητής περιέγραψε ως εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στις σεισμικές αναταράξεις και τυχόν ηφαιστειακές εκδηλώσεις, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για εντελώς ανεξάρτητες διεργασίες.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι δεν έχουν προκύψει ζημιές στις δημόσιες υποδομές της Σαντορίνης. Οι μοναδικές κατασκευές που ενδέχεται να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο είναι ορισμένα κτίσματα στην περιοχή της Καλντέρας, τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα απαραίτητα αντισεισμικά κριτήρια.


Καμία απειλή για την Κρήτη από τους σεισμούς στις Κυκλάδες

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, σχετικά με την Κρήτη, ο καθηγητής τόνισε ότι η νήσος δε διατρέχει κίνδυνο από την παρούσα σεισμική ακολουθία, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης, δηλώνοντας με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος ανησυχίας. Παράλληλα, κάλεσε το κοινό να εμπιστεύεται τις επίσημες ανακοινώσεις των εξειδικευμένων φορέων και υπογράμμισε πως οι αποφάσεις των αρμόδιων Επιτροπών λαμβάνονται με πλήρη ομοφωνία.

Η παρουσία του Ευθύμιου Λέκκα στην Κρήτη συνδέεται με τη διεξαγωγή της άσκησης πολιτικής προστασίας «Μίνωας», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024. Οι επιστημονικοί φορείς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τις τοπικές αρχές, σχεδιάζουν πλέον ένα σύνολο δράσεων με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται η εκπαίδευση μεγάλου μέρους των κατοίκων, ξεκινώντας από τους μαθητές στα σχολεία, συνεχίζοντας με το προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών και καταλήγοντας στον γενικό πληθυσμό, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.