Η κόπωση από τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει καταβάλει τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους ίδιους τους επιστήμονες, που -μέρα με τη μέρα- χάνουν την «αντοχή υλικών» τους και αφήνουν να βαθύνει το μεταξύ τους ρήγμα. Ο πόλεμος των σεισμολόγων, στον οποίο είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, δεν έληξε, αφού -όπως φάνηκε- η ανακωχή ήταν προσωρινή.

Οι διαφωνίες δεν λείπουν ούτε σε επίπεδο επιστημονικής προσέγγισης. Μπερδεμένοι και τρομαγμένοι οι πολίτες προσπαθούν, πάντως, να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μεγαλύτερη αγωνία ζουν οι τελειόφοιτοι του λυκείου, που σε λίγους μήνες θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη για την είσοδό τους σε κάποια σχολή μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.


Σεισμοί στις Κυκλάδες: Η «προσεισμική δράση» και το αισιόδοξο σενάριο των 6 Ρίχτερ 

Πάντως, σε χθεσινή του ανάρτηση, ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, συνόψισε όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες: «Ο ένας λέει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από μια αμφίδρομη σχέση με το ηφαίστειο (την άνοδο του μάγματος - εγώ και ο καταξιωμένος ομότιμος καθηγητής Παπανικολάου). Ο άλλος ανέφερε ότι το πρώτο 5άρι, τότε που είχε γίνει, μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R, μετά τα 5 έγιναν 5,5, μετά 6 και χθες 6,5 και βάλε. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά). Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία) να δηλώνει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα. Δηλαδή, όπως έλεγαν οι αρχαίοι “Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το”», έγραψε χαρακτηριστικά. Επιμένει, μάλιστα, ότι βρισκόμαστε σε «προσεισμική δράση» και ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι το αισιόδοξο σενάριο μαζί με πιθανό τσουνάμι.

Με αφορμή τη Σαντορίνη φούντωσε και η παλιά κόντρα του με τον Γεράσιμο Χουλιάρα. Ο συνεργάτης του ΒΑΝ, μετά την είδηση της παραίτησης Τσελέντη από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, έγραψε: «Από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου έπρεπε να φύγεις αξιοπρεπώς, όταν συνταξιοδοτήθηκες», για να λάβει την απάντηση: «Ουδείς χειρότερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου», συνοδευόμενη από την αιχμή «ελπίζω να ήταν νηφάλιος».



Οι διαφωνίες

  • «Η μετατόπιση του νησιού με τα 4 εκατοστά έχει τελειώσει εδώ και έναν μήνα», δήλωσε στο Σκάι ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, απαντώντας στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιο Γκανά, που είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει ανύψωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης από την είσοδο μάγματος.
  • «Δεν είναι απίθανη μια έκρηξη σε ένα από τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χρονική πρόβλεψη», ανέφερε σε δηλώσεις του στον Αθήνα 9,84 ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστας Συνολάκης.
  • «Έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές σμηνοσειρές μετά από έναν πολύ μεγάλο σεισμό, αλλά δεν έχουμε ξαναζήσει σμηνοσειρές τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας με τέτοιο μέγεθος σεισμών και συχνότητας σε ένα ηφαιστειακό περιβάλλον», δήλωσε, μιλώντας στο Σκάι η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού, η οποία εξήγησε: «Η ανησυχία μας είναι ότι όλος αυτός ο σεισμογόνος χώρος έχει δίπλα του μεγάλες ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, όπως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού (που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1956)». Όλα αυτά δε, την ώρα που -μετά την Αμοργό και τη Σαντορίνη- και η Ανάφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Την αισιοδοξία, πάντως, την έφεραν δύο άνθρωποι που μετρούν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα ζωής: η «Μπουμπουλίνα» και ο «Ρίχτερ», όπως χαϊδευτικά τα αποκαλούν οι γονείς τους, είναι τα δυο βρέφη που γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια δονήσεων που ξεπερνούσαν τα 4 Ρίχτερ. Τρίτα παιδιά στην οικογένειά τους και τα δύο νεογέννητα, έδωσαν ελπίδα στους κατοίκους του νησιού ότι στο τέλος... όλα θα πάνε καλά.