Προς διαγραφή οδηγούνται περισσότεροι από 330.000 φοιτητές, καθώς από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τα πανεπιστήμια καλούνται να κάνουν εκκαθαρίσεις στους «λιμνάζοντες», που παραμένουν γραμμένοι στα ιδρύματα ακόμα και επί δεκαετίες, χωρίς να παρακολουθούν μαθήματα και να δίνουν εξετάσεις.

*Διαβάστε ακόμα: Διορθωτικές κινήσεις μέσα και έξω από τον Μητσοτάκη με φόντο την αδυναμία της αντιπολίτευσης να επωφεληθεί

Την τροποποίηση του νόμου για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών ζητούν οι πρυτάνεις.


Όπως προκύπτει από την τελευταία σύνοδο πρυτάνεων, εισηγούνται να υπάρξει αλλαγή του νόμου για τη διαγραφή των 333.795 φοιτητών που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο φοίτησης.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών, σύμφωνα με στοιχεία του ακαδημαϊκού έτους 2022-23, στα προπτυχιακά τμήματα ήταν 695.000, ενώ οι ενεργοί φοιτητές είναι 350.000.

Τα υψηλότερα ποσοστά είναι στα παλαιότερα πανεπιστήμια, με το ΕΚΠΑ να καταγράφει το 59,9% των φοιτητών του ως αιώνιους και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο το 58,7%.

Αντίστοιχα, το χαμηλότερο ποσοστό αιώνιων φοιτητών έχει η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με 21,7%. Οι πρυτάνεις αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες της εφαρμογής του νόμου για την οριζόντια διαγραφή των αιώνιων φοιτητών και στην ερχόμενη σύνοδό τους, που θα γίνει στις αρχές Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.


Ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές αναμένεται να εφαρμοστεί τον Αύγουστο του 2025, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, που έλαβε τα στοιχεία των πρυτάνεων, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Αναζητούμε την πραγματική θέση του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη είτε για τα µη κρατικά πανεπιστήµια είτε για τις διαγραφές των αιώνιων φοιτητών. Μέχρι τότε οι “αιώνιοι καθηγητές” στις κυβιστήσεις ας σταµατήσουν να µπαίνουν εµπόδιο στο αύριο της χώρας».

Η πρόταση του ΕΚΠΑ, που έχει µεγάλο αριθµό αιώνιων φοιτητών, εστιάζει στη διερεύνηση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας, ή αιτιολογηµένης αδυναµίας υποβολής δήλωσης του µαθήµατος ή συµµετοχής σε εξετάσεις.


Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν πως δεν µπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιµη διαφορά που υπάρχει ανάµεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και σε εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Με βάση αυτό το επιχείρηµα πρότειναν στον Κυριάκο Πιερρακάκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιµετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτηµα µε κοινωνική ευαισθησία. Ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτηµα να επανεξεταστεί κατά περίπτωση και κατά πανεπιστήµιο το ζήτηµα της διαγραφής των φοιτητών.

Προτάσεις κατέθεσε και η αντιπροσωπεία της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ σε συνάντηση µε τον υπουργό Παιδείας όσον αφορά πανεπιστηµιακά θέµατα αλλά και το ανώτατο όριο φοίτησης και την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα των πανεπιστηµίων. Μεταξύ άλλων τέθηκε το ζήτηµα της θέσπισης δυνατότητας εξέτασης του φοιτητή από διαφορετικό καθηγητή στην περίπτωση που ο βαθµός του κατά την εξέταση ενός µαθήµατος δεν είναι προβιβάσιµος για περισσότερες από τρεις φορές, ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα προσωπικής εµπάθειας και να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της φοίτησης. Σχετικά µε τον νόµο 4957/2022 ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και σε ζητήµατα που αφορούν το ανώτατο όριο φοίτησης.

Η ∆ΑΠ πρότεινε µεταξύ άλλων τη δηµιουργία επιτροπών φοιτητών, µε το δικαίωµα να µπορούν να προτείνουν ενδεικτικά νέα µαθήµατα επιλογής, τα οποία να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πρότεινε επίσης τη δηµιουργία διατµηµατικών µαθηµάτων επιλογής, όπου είναι εφικτό και πληρούνται οι προδιαγραφές του µαθήµατος, δυνατότητα αυτόµατης παύσης σπουδών µε την πάροδο δύο συναπτών εξαµήνων κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έχει υποβληθεί δήλωση µαθηµάτων µε υπαιτιότητα του φοιτητή και καθολική εφαρµογή σε όλα τα τµήµατα ανά την επικράτεια των ευεργετικών ρυθµίσεων για τους επί πτυχίω φοιτητές.

Ο σχετικός νόµος ορίζει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για τα προγράµµατα σπουδών διάρκειας 4 ετών είναι τα 6 έτη και για τα 5ετή προγράµµατα τα 8 έτη. Μετά τη συµπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο νόµος αναφέρει ότι «το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Τµήµατος εκδίδει πράξη διαγραφής». Η εξαίρεση που προβλέπει ο νόµος αφορά «σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθµού εξ αίµατος ή συζύγου ή προσώπου µε το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύµφωνο συµβίωσης».

Επίσης, προβλέπεται µερική φοίτηση, δηλαδή ακόµα και διπλασιασµός του πραγµατικού χρόνου φοίτησης, καθώς κάθε εξάµηνο µερικής φοίτησης προσµετράται ως µισό ακαδηµαϊκό εξάµηνο. Το δικαίωµα αυτό δίδεται σε φοιτητές που αποδεδειγµένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι ώρες την εβδοµάδα, σε φοιτητές µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς επίσης και σε φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα, στους φοιτητές που το επιθυµούν και δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, να διακόψουν τις σπουδές τους από ένα εξάµηνο έως το πολύ 2 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης η φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται η συµµετοχή σε καµία εκπαιδευτική διαδικασία. Η εφαρµογή των παραπάνω επαφίεται στα ΑΕΙ.