Εντός του έτους ξεκινά η αξιοποίηση για τα αδρανή ακίνητα του ελληνικού ∆ηµοσίου που βρίσκονται εντός οικιστικού ιστού, προκειµένου να προχωρήσει η κατασκευή σύγχρονων κατοικιών, ως «απάντηση» της κυβέρνησης στο συνεχιζόµενο στεγαστικό πρόβληµα που αντιµετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, µε έµφαση στους ευάλωτους πολίτες, αλλά και τους νέους.

Την ίδια στιγµή, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου πρώτη φορά προχωρά σε πλήρη χαρτογράφηση, κατηγοριοποίηση, καταγραφή, εκτίµηση και ωρίµανση των 36.000 ακινήτων που ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων ∆ηµοσίου (ΕΤΑ∆). Το συγκεκριµένο project εξελίσσεται µε τη χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης. Το έργο εκτελείται από κοινού από το Υπερταµείο και την ΕΤΑ∆ και αναπτύσσεται και ένα εργαλείο Τεχνητής Νοηµοσύνης (AI Tool) το οποίο διευκολύνει την ανάλυση των δεδοµένων.

Στην παρούσα περίοδο το έργο ανάπτυξης του εργαλείου βρίσκεται σε προκαταρτικό στάδιο (project set up). Στην πλήρη του ανάπτυξη και λειτουργία, το εν λόγω εργαλείο σχεδιάζεται και αναµένεται να αποτελέσει σηµαντικό βοηθό στην παρακολούθηση της προόδου του έργου και στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΕΤΑ∆, το οποίο θα αποτελείται πλέον από πλήρως ενηµερωµένα στοιχεία ακινήτων, εν δυνάµει άµεσα αξιοποιήσιµων, σύµφωνα µε τους καταστατικούς σκοπούς της εταιρείας, αλλά και ενδεχοµένως από το οποίο να προκύψουν και ακίνητα που θα κριθούν ικανά να αξιοποιηθούν από το ελληνικό ∆ηµόσιο για κοινωνικούς σκοπούς, όπως για σκοπούς κοινωνικής κατοικίας. Το επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ολοκληρωθεί το στάδιο υπογραφής της συµφωνίας-πλαίσιο από όλα τα συµβαλλόµενα µέρη (Υπερταµείο, ΕΤΑ∆ και 9 ανάδοχοι) και άµεσα θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία (call-off), εντός της συµφωνίας, ώστε να προκύψει ο ανάδοχος (ένας από τους 9) που θα προβεί σε ενέργειες τεχνικού και νοµικού ελέγχου της πρώτης batch (οµάδας) 1.000 ακινήτων που έχουν προκύψει από την εν λόγω διαδικασία.

Αιχµή του δόρατος για την υλοποίηση της συγκεκριµένης αυτής πολιτικής είναι το πρόγραµµα Κοινωνική Αντιπαροχή, που τίθεται σε προτεραιότητα από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Τη δεδοµένη χρονική στιγµή δροµολογείται η αναµόρφωση του σχεδιασµού και της υλοποίησης της σύµβασης Κοινωνικής Αντιπαροχής µε σαφέστερη αποτύπωση σταδίων, διαδικασιών και υποχρεώσεων, ώστε σε απαξιωµένα ακίνητα, που βρίσκονται εντός οικιστικού ιστού και µέχρι σήµερα το ελληνικό ∆ηµόσιο δεν έχει αξιοποιήσει ή δεν έχει σχεδιάσει να αξιοποιήσει προς συγκεκριµένο σκοπό, να ανεγερθούν νέες, σύγχρονες, λειτουργικές, ασφαλείς και ενεργειακά αναβαθµισµένες κατοικίες.

Οι στόχοι του προγράμματος

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, στην Κοινωνική Αντιπαροχή θα προβλέπεται ποσοστό που θα κρατάει το ∆ηµόσιο για κοινωνική και προσιτή κατοικία και ποσοστό που θα δίνεται στον ιδιώτη για αξιοποίηση και εµπορική χρήση, καθώς στόχος της συγκεκριµένης πρωτοβουλίας είναι να δηµιουργηθεί ένα απόθεµα αρκετών σπιτιών για κοινωνική κατοικία, αλλά, παράλληλα, να καταστεί ελκυστικός ο διαγωνισµός σε συµµετέχοντες που θα χτίσουν, αλλά και θα συντηρούν τα κτίρια. Περίπου 1.600 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα εξετάζονται ήδη από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για αξιοποίηση µε σκοπό την κοινωνική κατοικία, ενώ 11 οικόπεδα της ∆ΥΠΑ εξετάζονται για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες, µέσω Σύµπραξης ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ) µε σκοπό να ανεγερθούν κατοικίες στα δηµόσια οικόπεδα µε την προαναφερθείσα διαδικασία.

Τα οικόπεδα της ∆ΥΠΑ βρίσκονται σε περιοχές ολόκληρης της επικράτειας, µε ιδιαίτερη έµφαση στην Αττική. Συγκεκριµένα, πρόκειται για οικόπεδα 20 στρέµµ. στην Παιανία, 31 στρέµµ. στη Χαλκιδική, 9 στρέµµ. στη Λάρισα, 23 στρέµµ. στην Ξάνθη, 18,5 στρέµµ. στο Αγρίνιο, 21 στρέµµ. στη Βόνιτσα, 3 στρέµµ. στο Λεωνίδιο και 7,5 στρέµµ. στην Τρίπολη, ενώ παράλληλα διατίθενται εκτάσεις στην Αττική εκτός από την Παιανία, στις περιοχές της Κηφισιάς και το Μαρούσι.
Σηµαντικό ωστόσο µέρος του σχεδιασµού για την κοινωνική κατοικία αποτελεί η ένταξη στο πρόγραµµα παλαιών εργοστασίων και αδρανών κρατικών ακινήτων, όπως η έκταση 18 στρεµµάτων της ΧΡΩ.ΠΕΙ., που θα προσφερθεί για την ανέγερση 300 διαµερισµάτων, σηµαντικό µέρος των οποίων θα έχει τον χαρακτήρα της κοινωνικής στέγης. Αντίστοιχα ακίνητα µε τα χαρακτηριστικά της ΧΡΩ.ΠΕΙ. εξετάζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως οι εγκαταστάσεις της παλαιάς ταπητουργίας Ανατόλια (σταµάτησε το 1988) στη συµβολή των οδών Εµµανουήλ Παππά-Βυζαντίου και Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, στη Νέα Ιωνία. Στον σχεδιασµό µπαίνουν και οι Βιοµηχανικές Περιοχές µε άχτιστα οικόπεδα που ανήκουν στο ∆ηµόσιο, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα τη ΒΙ.ΠΕ. Παιανίας, όπου αναµένεται να γίνει αλλαγή χρήσης και να προχωρήσει η ανέγερση κατοικιών.
.

Σύγχρονα διαμερίσματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Αναφορικά µε τα διαµερίσµατα που αναµένεται να ανεγερθούν µε τη µέθοδο της Κοινωνικής Αντιπαροχής, δεν θα έχουν σχέση µε τις παλιές εργατικές κατοικίες, αλλά πρόκειται για σύγχρονα διαµερίσµατα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την κατασκευή των οποίων θα αναλάβουν ιδιώτες σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου. Στόχος είναι τα συγκεκριµένα διαµερίσµατα να διατίθενται µε πολύ φθηνότερο ενοίκιο από τις τιµές της αγοράς, µε µια εκτίµηση ότι θα κυµαίνονται στο 1/5 του ενοικίου της αγοράς, αναλόγως της περιοχής. ∆ηλαδή, σε µία περιοχή που η τιµή µισθώµατος είναι π.χ. στα 600 ευρώ, ο δικαιούχος του προγράµµατος κοινωνικής κατοικίας θα δίνει ενοίκιο περί τα 150-200 ευρώ. Ακόµη τα συγκεκριµένα διαµερίσµατα θα διατίθενται και για αγορά, µε το µοντέλο «rent to own», δηλαδή την ενοικίαση µε δυνατότητα εξαγοράς. Το επόµενο διάστηµα αναµένεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα καθορίσει τις λεπτοµέρειες για το πολυαναµενόµενο πρόγραµµα, που προστίθεται στη βεντάλια της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι ωφελούµενοι

Οι κατοικίες θα διατίθενται µε εµπορικούς όρους, αλλά και µε εκµίσθωση σε κοινωνικά ευάλωτες οµάδες, νέους και οικογένειες που αναζητούν στέγη µε προσιτό µίσθωµα και θα εποπτεύονται και θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ώστε να παραµένει και το οικιστικό απόθεµα του ∆ηµοσίου αξιοποιήσιµο. Σύµφωνα µε τον αρχικό σχεδιασµό, νέοι ηλικίας έως 39 ετών θα µπορούν να ενοικιάσουν τα διαµερίσµατα αυτά µε χαµηλό ενοίκιο, ενώ η αρχική στόχευση του προγράµµατος είναι η ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών µε κοινωνικά κριτήρια. Οι όροι επιλογής των δικαιούχων θα τίθεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον Οργανισµό Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής