Επίσημη αίτηση να δημιουργήσει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα κατέθεσε χθες το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το Université Sorbonne Paris Nord κι έγινε έτσι το πρώτο ξένο πανεπιστήμιο που αξιοποιεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα.

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) θα ελέγξουν όλες τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις του φακέλου, που αριθμεί συνολικά 600 σελίδες. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι και τέσσερις μήνες και να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, συνεπώς τότε θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις εισαγωγής οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Λυκείων.


Η Σορβόννη θα... παίζει στο ΟΑΚΑ: Το φημισμένο γαλλικό πανεπιστημιακό ίδρυμα φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του στη χώρα μας από αυτόν τον Οκτώβριο

Η διοίκηση της Σορβόννης φέρεται διατεθειμένη να κάνει μια αρχική επένδυση που θα ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ και θα αυξηθεί σε βάθος χρόνου. Κι αυτό εκκινεί, δε, από την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της κυβέρνησης της Γαλλίας να «σφίξει τα λουριά» και να εισαγάγει μεγάλες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, που επηρεάζουν και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Η ζήτηση, ωστόσο, για σπουδές στη Γαλλία είναι κάθε χρόνο τεράστια, ιδίως από τις γαλλόφωνες χώρες – από το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ελβετία μέχρι τις παλιές γαλλικές αποικίες.

Ετσι, το Université Sorbonne Paris Nord, που δεν μπορεί πλέον με λιγότερους πόρους να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση, αποφάσισε να διοχετεύσει μέρος αυτής σε μια τρίτη χώρα και επέλεξε την Ελλάδα, προσδοκώντας να δημιουργήσει έναν νέο, διεθνή πόλο έλξης γαλλόφωνων φοιτητών, με δίδακτρα αλλά και συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες για προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Το φημισμένο δημόσιο γαλλικό πανεπιστημιακό ίδρυμα –με περισσότερους από 25.000 φοιτητές– φιλοδοξεί μάλιστα να ξεκινήσει τη λειτουργία του στη χώρα μας από αυτόν τον Οκτώβριο, με τρεις σχολές: Νομική, Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Τα προγράμματα σπουδών θα προσφέρονται σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.


Και μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των σχολών θα έχει αυξηθεί στις επτά και σίγουρα θα περιλαμβάνει και μία για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοσιογραφία, όπου θα διδάσκεται και η χρήση των νέων Μέσων και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο ίδιο διάστημα, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών εδώ θα έχει φτάσει τις 5.000. Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλει και στον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση με τη νέα αυτή νομοθεσία, να γίνει δηλαδή η χώρα μας σταδιακά ένα περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Σορβόννη έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών και τον γενικό του διευθυντή, Κωνσταντίνο Χαλιορή, ώστε να αξιοποιηθούν χώροι στο ΟΑΚΑ για τα μαθήματα της τρίτης αυτής σχολής. Συγκεκριμένα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος μέσα στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, ο οποίος με την απαραίτητη διαμόρφωση θα μπορέσει να υποδεχθεί τον Οκτώβριο τους πρώτους φοιτητές του γαλλικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Η Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού θα προσφέρει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Αθλητισμού, ενώ οι φοιτητές της θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Υπενθυμίζουμε ότι, βάσει του Νόμου Πιερρακάκη, κάθε παράρτημα ξένου πανεπιστημίου πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστο τρεις σχολές, με τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.


City Campus

Πρέπει επίσης να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, καθώς και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που να εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό και την αρτιότητα των εγκαταστάσεων. Το Université Sorbonne Paris Nord έχει ήδη βρει δύο διαφορετικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, με πρόσβαση στο μετρό, που θα λειτουργήσουν ως τα δύο πρώτα city campus του πανεπιστημίου στην Αθήνα, χωρίς ακόμη να αποκαλύπτει πού ακριβώς έχει γίνει αυτή η χωροθέτηση.

Ωστόσο, πέραν των δύο αυτών κτιριακών εγκαταστάσεων στην Αθήνα και του χώρου στο ΟΑΚΑ που προαναφέραμε, πληροφορίες θέλουν να έχει κλείσει ήδη συμφωνία για έναν χώρο στα βόρεια προάστια (πιθανότατα στο Μαρούσι), όπου σε δεύτερο χρόνο θα αναπτύξει το μεγάλο πανεπιστημιακό campus που ετοιμάζει.

Ο Νόμος Πιερρακάκη προβλέπει επίσης ότι οι υποτροφίες που παρέχει κάθε ξένο ΑΕΙ που δημιουργεί παράρτημα στην Ελλάδα πρέπει να αντιστοιχούν στο 5% του τζίρου από τα δίδακτρα. Πρόθεση του Πανεπιστημίου της Σορβόννης είναι να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό αυτό και να φτάσει ακόμα και στο 30% για Ελληνες φοιτητές, ώστε να προσελκύσει τα καλύτερα μυαλά, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η αίτηση που κατατέθηκε χθες είχε και αρκετούς συμβολισμούς, καθώς το πανεπιστήμιο εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο, ενώ παρόν ήταν και το γαλλικό κράτος, διά της πρεσβείας στην Αθήνα, κάτι που, όπως σημειώνει μιλώντας στα «Π» παράγοντας του γαλλικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, συνιστά και μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας και στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, την αίτηση άδειας ίδρυσης στην Ελλάδα πανεπιστημίου υπό την επωνυμία «Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος - International Campus Sorbonne Paris Nord» κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος του γαλλικού ιδρύματος, Ολιβιέ Ουντάρ, και η καθηγήτρια Νομικής Αν Φοσόν, πρύτανης της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών του πανεπιστημίου, συνοδεία του ακολούθου της γαλλικής πρεσβείας σε θέματα πολιτισμού και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Νικολά Εϊμπαλέ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά