Η συσχέτιση των σεισμών με τη ναυτία, τη ζάλη, τους ιλίγγους και τα άλλα συμπτώματα έχει αποτυπωθεί σε αρκετές μελέτες. Στην πραγματικότητα, σε μία – προσοχή: σε μία και μόνο σε μία από αυτές - τα συμπτώματα των ασθενών ονομάστηκαν “σύνδρομο μετασεισμικής ζάλης”.

 Λοιπόν, έχουμε και λέμε, γιατί η παραπληροφόρηση έχει και τα όριά της, τόσο περισσότερο όσο αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές, στις ζωές των συνανθρώπων μας, οι οποίοι εξακολουθούν να διαβιούν στην σεισμόπληκτη Σαντορίνη.

 Η μία αυτή μελέτη, λοιπόν, δημοσιεύθηκε το... 2021. Βασίσθηκε στις απαντήσεις που έδωσαν 3.656 κάτοικοι της... Ιαπωνικής πόλης Kumamoto. Το... 2016 σημειώθηκαν στην περιοχή δύο μεγάλοι σεισμοί – προσέξτε δύο σεισμοί, ο ένας της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος της τάξης των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - τους οποίους ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί. Το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα του… 2021 ανέφεραν πως μετά από τους σεισμούς θυμούνται ότι ένιωθαν ίλιγγο και ναυτία. Είπαν επίσης πως είχαν την αίσθηση ότι κουνιόταν το έδαφος όταν στέκονταν ακίνητοι.

 Ας το πιστέψουμε, ας πιστέψουμε με όλη την καρδιά μας ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα του 2021, στην Ιαπωνία, θυμούνταν πολύ καλά πως ένιωθαν κατά τη διάρκεια των σεισμών του 2016 στην πόλη Kumamoto. ΟΚ. Έχει αυτό καμία σχέση με την Σαντορίνη; Όχι, πείτε μας, έχει καμία σχέση;

 Σε μία άλλη μελέτη, μάλιστα, μας λένε ορισμένοι δημοσιολογούντες, ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες είχαν “διαταραχή στη λειτουργία της ισορροπίας” μετά από έναν σεισμό της τάξης των... 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έκπληξε την Ιαπωνία το... 2011. Οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν προβλήματα ισορροπίας για εβδομάδες και μήνες μετά τον σεισμό.

 Έλεος και ψυχραμία, παιδιά. Έλεος και ψυχραιμία.