Εκτενή ρεπορτάζ παρουσιάζει για ακόμη μία μέρα ο γερμανικός Τύπος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη. Η Frankfurter Rundschau δημοσιεύει ρεπορτάζ και αναφέρεται σε έναν Γερμανό γεωφυσικό, ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση.

Η εφημερίδα γράφει: «Ο γεωφυσικός Κρίστιαν Χύμπσερ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τους σεισμούς. ‘Είναι πολύ έντονοι και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία’, λέει ο ειδικός. Ο Χύμπσερ είναι επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιας γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Ερευνά τα δύο ηφαίστεια της Σαντορίνης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, σε στενή συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους του».

Ο ειδικός είναι της άποψης ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και διευκρινίζει: «Μελετήσαμε εντατικά το Κολούμπο. Έχει εκραγεί πέντε φορές στη γεωλογική του ιστορία, με μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια μεταξύ των εκρήξεων. Καθώς η τελευταία έκρηξη έγινε πριν από λιγότερο από 400 χρόνια, ο κίνδυνος είναι στατιστικά μάλλον μικρός».

Γερμανικός Τύπος: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Εκτενές ρεπορτάζ στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας από το 2015 δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung και γράφει: «Από το 2021, η χώρα της νότιας Ευρώπης καταγράφει στοιχεία ανάπτυξης που η Γερμανία μόνο να ονειρεύεται μπορεί. Η οικονομική ανάπτυξη του 8,1% το 2021 εξηγείται λόγω της ανάκαμψης κατά το πρώτο έτος μετά το σοκ από την πανδημία του κορωνοϊού και το χαμηλό σημείο εκκίνησης από το οποίο ξεκινούσαν τότε οι Έλληνες.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα επόμενα χρόνια. Οι στατιστικολόγοι αναμένουν ανάπτυξη 2,1% για το 2024, ενώ οι χώρες της ΕΕ θα έχουν μέσο όρο μάλλον 0,9% και η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη και κατά 0,2%. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούγαμε τι θα έλεγε για αυτό ο Σόιμπλε σήμερα, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023.»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Πώς κατάφερε η Ελλάδα αυτή τη στροφή; Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί, κυρίως η σημερινή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν κάνει πολλά από αυτά που είναι απαραίτητα στη Γερμανία. Για παράδειγμα τμήματα της διοίκησης της χώρας έχουν επιτέλους ψηφιοποιηθεί, για παράδειγμα η παραγγελία ταυτότητας ψηφιακά δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. Και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αξιοποίησε καλύτερα από άλλες τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία η ΕΕ ήθελε να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτυχθεί ξανά μετά την πανδημία».

O ρόλος της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Τέλος, για τα ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία και την διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ η Leipziger Volkszeitung γράφει:

«Ειρηνευτική δύναμη, εγγυήσεις ασφαλείας, βοήθεια για την ανοικοδόμηση. Ο κατάλογος είναι μακρύς γιατί οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Ευρώπη για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να μην αρκεστούν σε έναν δεύτερο ρόλο. Δικαίως έχουν περισσότερα να πουν και πρέπει να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα στη διαμόρφωση μιας σταθερής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί στη διαμόρφωση μιας διαρκούς ειρήνης».

Πηγή: Deutsche Welle