Ελλιπής χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η έρευνα για την ύπαρξη υγρών στοιχείων ή άλλων υλικών πέριξ του σημείου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στον Ευαγγελισμό της Λάρισας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα. 

Στα πορίσματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων, αναφέρεται -κατά τις ίδιες πηγές- ότι τα όποια δείγματα τους δόθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους προς ανάλυση ελήφθησαν «μόνο από το πεδίο». 

Οι δε υποψίες για την ύπαρξη νοθευμένων καυσίμων, άλλων τινών πετρελαιοειδών ή χημικών διαλυτών «θα μπορούσαν να επαληθευτούν ή να διαψευστούν, εάν κάποιος από τους εμπλεκομένους επεξέτεινε τον έλεγχο στον περιβάλλοντα χώρο, στο μικρό ύψωμα αριστερά της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή το χωράφι δεξιά κάτω από τον χωμάτινο δρόμο», υπογραμμίζουν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έπραξαν το αυτονόητο και απευθύνθηκαν στις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΣΕ.

Εκτός από τον «μπαζωμένο χώρο» της περιμέτρου των περίπου 20 μέτρων, η υπόλοιπη έκταση δεν σκάφτηκε ούτε επιχωματώθηκε, όπως δείχνουν και οι πανοραμικές φωτογραφίες κατά τα επίμαχα 24ωρα.

Τα αρμόδια κλιμάκια του Οργανισμού επιμένουν ότι η σφοδρότητα της μετωπικής σύγκρουσης της επιβατικής με την εμπορική αμαξοστοιχία, όπου η μία είχε αναπτύξει ταχύτητα 160 χλμ./ώρα και η άλλη 120 χλμ./ώρα, ήταν εκείνη που δημιούργησε το «μανιτάρι» της φωτιάς και πως «ενδεχόμενη ύπαρξη υδρογονανθράκων σε οποιαδήποτε από τις πλατφόρμες θα επέφερε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές».   

Επίσης, στα δελτία καταγραφής της Πυροσβεστικής, που εισήχθησαν από τις πρώτες ημέρες στη δικογραφία, δεν περιλαμβάνονται υπολείμματα δεξαμενών ή βυτίων, «τα οποία, λογικά, θα είχαν διασκορπιστεί σε απόσταση δεκάδων μέτρων, εάν, όπως λέγεται, περιείχαν εύφλεκτα υλικά». 

Τέμπη: Η εταιρεία φύλαξης του δικτύου

Όσο δε για την εταιρεία φύλαξης του δικτύου, προκύπτει από τη «Διαύγεια» πως ανέλαβε την πρώτη εργολαβία παραμονές Χριστουγέννων 2015 (24/12/2015), σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 468583/28/12/2015 ανακοίνωση του ΟΣΕ, αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ. Συνεχίζοντας, στις 3 Μαρτίου 2017, η διοίκηση του ΟΣΕ ανακοίνωσε την κατακύρωση του έργου που αφορά την παροχή υπηρεσιών φύλαξης εγκαταστάσεων του ΟΣΕ με τεχνικά μέσα «στη μοναδική και τεχνικά κατάλληλα προσφέρουσα εταιρεία INTER ΣΤΑΡ Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Ασφάλειας ΕΠΕ στη συνολική αξία των 2.605.487,32 ευρώ, για χρονικό διάστημα τριάντα έξι (36) μηνών».

Περαιτέρω, ήταν ανάδοχος υπηρεσιών φύλαξης των εγκαταστάσεων και των διοργανώσεων της δημόσιας τηλεόρασης τα έτη 2015-2019. Σύμφωνα με τις «πρώτες ματιές» των ειδικών και υπό την αίρεση της ανάκτησης των δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους, το περιεχόμενο των δημοσιοποιηθέντων βίντεο είναι γνήσιο, δηλαδή δεν υπέστη αλλοιώσεις καθ’ ον χρόνον η εμπορική αμαξοστοιχία διέρχεται από τις σήραγγες. Πάντως, από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες διαπιστώθηκε η εγκυρότητά τους, ότι όντως πρόκειται για το ίδιο τρένο που «κατεβαίνει» τη μοιραία νύχτα.

Οι επιζώντες μιλούν στα Παραπολιτικά: «Φλόγες και αναθυμιάσεις»

Επανέρχονται με λεπτομέρειες στα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στον Ευαγγελισμό Λάρισας, ο Ανδρέας Αλικανιώτης και ο Αγγελος Τσιαμούρας, οι νεαροί που διέσωσαν τουλάχιστον 15 επιβάτες από τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και τιμήθηκαν για τις πράξεις τους με την ανώτατη διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών.

Αμφότεροι επισημαίνουν ότι μετά το πύρινο «μανιτάρι» η πυρκαγιά εξαπλώθηκε και σβήστηκε τουλάχιστον 40 λεπτά αργότερα. «Η φωτιά κατέκαιγε το πρώτο βαγόνι και το μισό τουλάχιστον δεύτερο. Εγώ ήμουν στο τρίτο… Υπήρχαν έντονες αναθυμιάσεις. Κατά την ώρα της σύγκρουσης νιώσαμε όλη αυτή τη θερμότητα μέσα, η οποία μου προκάλεσε εγκαύματα. Βρέθηκα στο πάτωμα καταπατημένος, αλλά κατάφερα να σηκωθώ», περιγράφει στα «Π» ο 22χρονος σήμερα Ανδρέας Αλικανιώτης, τελειόφοιτος σχολής Μηχανικών Πλοίων. Και συνεχίζει: « Αφού βγήκα σπάζοντας τα τζάμια, κινήθηκα αμέσως για να σώσω άλλους. Το πρώτο είχε διαλυθεί τελείως και φλεγόταν, ενώ το μπροστινό μέρος του δεύτερου είχε πολτοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο Αγγελος Τσιαμούρας, φαντάρος πλέον στη Χίο, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αναφέρει ότι έως τα μεσάνυχτα, περίπου 40 λεπτά μετά το συμβάν, η κατάσβεση συνεχιζόταν. Θυμάται μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Ημουν στο έκτο βαγόνι και κατέβηκα να βοηθήσω. Κάλυψα με το σακάκι και τις μπλούζες κάποιους τραυματίες και έμεινα με το κοντομάνικο. Δεν ήταν μόνο το κρύο, αλλά και το νερό.

Οι πυροσβέστες από τον δρόμο έριχναν συνεχώς με τις μάνικες νερό, έως ότου περιορίσουν τη φλόγα και μπορέσουν να προσεγγίσουν. Επιπλέον, οι αναθυμιάσεις ήταν αποπνικτικές. Δεν θυμάμαι τι ήταν αυτό που μύριζα. Μόνο ότι ένιωθα κόμπο στον λαιμό μου τόσο πολύ, που δυσκολευόμουν να μπω στα πρώτα βαγόνια». 

Οι δύο νέοι, όπως και ο 22χρονος Μιχάλης Κλάψης, που δεν επιθυμεί δημοσιότητα, ούτε παρέστη στην τελετή παραλαβής του βραβείου του, έχουν καταθέσει με ακρίβεια τα όσα είδαν σε όσα συμμετείχαν εκείνο το βράδυ.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»