Μια απίστευτη απάτη μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης βλέπει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία οι δράστες έβαζαν διασημότητες να «διαφημίζουν» παράνομα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος εκπρόσωπων δύο εταιρειών με έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Βουλγαρία, καθώς και σε 4 ακόμη άτομα που εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη έβαζαν γνωστά πρόσωπα της ιατρικής κοινότητας να διαφημίζουν επιβλαβή φάρμακα για την υγεία.

Πώς δρούσαν - Εμφάνιζαν τον Τσιόδρα να διαφημίζει παράνομα φάρμακα

Ενδεικτική της δράσης τους είναι μια από τις ψεύτικες διαφημίσεις τους στο Facebook -που δημιούργησαν μέσω ΑΙ- στην οποία εμφανίζεται ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας να παρέχει δήθεν συμβουλές για ιατρικά θέματα, διαφημίζοντας ταυτόχρονα -ως προς την αποτελεσματικότητά τους- τα παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα που ήθελαν.

Σε αυτή ο γνωστός καθηγητής, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα «είναι αποτελεσματικά για τον πόνο των αρθρώσεων, της σπονδυλικής στήλης, την αποκατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου κλπ».

Προκειμένου να πείσουν για τα προϊόντα τους έβαζαν ως δόλωμα -πάντοτε με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης- ακόμη και διασημότητες από τον χώρο του θεάματος και όχι μόνο. Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Χατζηνικολάου, Θάνος Ασκητής είναι μερικοί μόνο από τους επώνυμους που έπεσαν θύματα των επιτήδειων.

Τι εντοπίστηκε στις έρευνες - Kατασχέθηκε πληθώρα σκευασμάτων

Από τη κατεπείγουσα έρευνα που διενεργήθηκε, προς διακρίβωση των εμπλεκομένων προσώπων και την ιχνηλάτηση των δεμάτων που αποστέλλονταν στους υποψηφίους αγοραστές, προέκυψε ότι αυτά δρομολογούνται στην ελληνική επικράτεια, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών με έδρα το Κορωπί Αττικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν στις εγκαταστάσεις ημεδαπής εταιρείας 439 δέματα τα οποία περιείχαν 1.800 φαρμακευτικά σκευάσματα 30 διαφορετικών τύπων και κατηγοριών, προερχόμενα από τις αλλοδαπές εταιρείες, τα οποία και κατασχέθηκαν, καθόσον σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ. αποτελούν φάρμακα, τα οποία έχουν τεθεί σε κυκλοφορία άνευ αδείας και η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

astinomia-farmaka

Συστάσεις στους πολίτες

Με αφορμή την υπόθεση αυτή συστήνεται από την αστυνομία στους πολίτες- καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να μην εξαπατηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ ειδικότερα ενημερώνονται ότι:

  • Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας, συνεπώς κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρμάκων είναι παράνομη και μη εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς.
  • Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
  • Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
  • Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
  • Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο: http://www.eof.gr.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD