Ελλάδα και Κύπρος -η δεύτερη µε χείρα βοηθείας από την Αίγυπτο- επιχειρούν γερό «µπάσιµο» στην αναζήτηση και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων, προκειµένου να αλλάξουν τις ενεργειακές ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη χώρα µας η παρουσία των αµερικανικών κολοσσών ExxonMobil και Chevron αποτελεί οιωνό επιτυχίας του όλου εγχειρήµατος και τα βλέµµατα είναι στραµµένα στο χρονοδιάγραµµα για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Υδρογονάθρακες: "Ζεσταίνονται" τα γεωτρύπανα σε Ελλάδα και Κύπρο

Πιο αναλυτικά, στην παρούσα φάση, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η Κύπρος, η οποία υπέγραψε µε την Αίγυπτο δύο συµφωνίες, µε σκοπό την αξιοποίηση του κοιτάσµατος «Αφροδίτη», καθώς και την ανάπτυξη του Τεµαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι υπογραφές έπεσαν στο Κάιρο, στο περιθώριο της µεγάλης ενεργειακής έκθεσης «EGYPES 2025», που φιλοξενήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Εξελίξεις όµως έχουµε και στο ελληνικό µέτωπο, καθώς στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, είχε διαδοχικές συναντήσεις µε τον Clay Neff, πρόεδρο της Chevron International Exploration & Production, και τον John Ardill, αντιπρόεδρο της ExxonMobil. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Ardill γνωστοποίησε ότι θα παραδώσει στην ελληνική πλευρά ένα χρονοδιάγραµµα ως προς την ερευνητική γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μόλις ο αµερικανικός κολοσσός υποβάλει στην Ε∆ΕΥΕΠ (Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) τον «οδικό χάρτη», θα αρχίσει να µετρά αντίστροφα το διάστηµα των 12 έως 16 µηνών που απαιτείται για τη συγκεκριµένη διαδικασία. Αν όλα πάνε βάσει προγράµµατος, περί τα τέλη του 2026 θα µπορούσε να πιάσει δουλειά το πρώτο ερευνητικό γεωτρύπανο Ν∆ της Κρήτης.

Η ταυτόχρονη παρουσία δύο αµερικανικών πετρελαϊκών οµίλων στην Ελλάδα ενισχύει τη δυναµική του ελληνικού προγράµµατος υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα εδραιώνει τη θέση της χώρας ως δυνητικού κόµβου στη διεθνή ενεργειακή αγορά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου ήταν η κατάλληλη ευκαιρία της Ελλάδας για να συζητήσει τα επόµενα βήµατα, µε σκοπό να ανεβάσει ταχύτητα το ελκυστικό αφήγηµα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Ενδιαφέρον της Chevron για τη Νότια Πελοπόννησο

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «µε το χέρι στο κουµπί» για να βγει η προκήρυξη του διαγωνισµού για τη Νότια Πελοπόννησο, που είναι το θαλάσσιο οικόπεδο για το οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον η Chevron. Υπενθυµίζεται πως οι πόρτες για την είσοδο της Chevron, του δεύτερου µεγαλύτερου παγκοσµίως παραγωγού φυσικού αερίου, άνοιξαν (και επισήµως) περίπου έναν µήνα πριν, µετά τη θετική ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτηµα της αµερικανικής εταιρείας για διερεύνηση της περιοχής «νότια της Πελοποννήσου».

Παράλληλα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της αµερικανικής εταιρείας αφήνουν σαφείς ενδείξεις για την πρόθεσή της να επεκτείνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες σε νέα θαλάσσια οικόπεδα. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει το ευρύτερο ενδιαφέρον της για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσµατα, τα οποία θα τεθούν υπό αξιολόγηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις µε τον επικεφαλής της αµερικανικής εταιρείας για θέµατα διεθνών ερευνών και παραγωγής, Clay Neff , έγιναν σε θετικό κλίµα.

Πυρήνας ενεργειακής ανάπτυξης

Όσον αφορά την Κύπρο, από κοινού µε την Αίγυπτο, µε δύο καίριες συµφωνίες, ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία στην εκµετάλλευση φυσικού αερίου, µετατρέποντας την Ανατολική Μεσόγειο σε πυρήνα ενεργειακής ανάπτυξης. Η υπογραφή έγινε στο Κάιρο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Αιγύπτιου προέδρου, Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δίνοντας ξεκάθαρο µήνυµα για το µέλλον της περιοχής.

Η πρώτη συµφωνία αφορά το κοίτασµα «Αφροδίτη», το οποίο πλέον µπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Το Μνηµόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε µεταξύ Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Αιγύπτου και των αδειούχων (Chevron Cyprus Limited µε 35%, NewMed Energy LP µε 30%, BG Cyprus Limited µε 35%) θέτει τις βάσεις για την εκµετάλλευση και µεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται για εξαγωγή.

Ακολούθως, υπεγράφη Συµφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για την εξαγωγή των κοιτασµάτων του «Κρόνου» (Τεµάχιο 6) της ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, µε την οποία συµφωνία καθορίζεται το πλαίσιο µε το οποίο η αδειοδοτηµένη κοινοπραξία (ΕΝΙ/Total), αλλά και η Αίγυπτος, ως η φιλοξενούσα χώρα, θα εργαστούν από κοινού για την εµπορευµατοποίηση των κοιτασµάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός του Τεµαχίου («Κρόνος», «Ζευς», «Καλυψώ»). Η Eni και η TotalEnergies κατέχουν από 50% η κάθε µία στο Τεµάχιο 6, ενώ η Eni έχει επιπλέον δραστηριότητα στα Τεµάχια 8, 7 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επένδυση αυτή προσδίδει περαιτέρω δυναµική στην παρουσία των δύο ενεργειακών κολοσσών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κοίτασμα "Αφροδίτη"

Το κοίτασµα «Αφροδίτη» αποτελεί σηµαντικό πόρο για την Κύπρο και βασικό µέρος του χαρτοφυλακίου της Chevron στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Frank Casullo, αντιπρόεδρος της Chevron για τη ∆ιεθνή Εξερεύνηση και Παραγωγή. Το σχέδιο προβλέπει τη δηµιουργία µιας πλωτής µονάδας παραγωγής (FPSO) στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία θα λειτουργεί ως κεντρικός σταθµός επεξεργασίας του φυσικού αερίου που θα αντλείται από το κοίτασµα.

Από εκεί, το επεξεργασµένο αέριο θα µεταφέρεται µέσω υποθαλάσσιου αγωγού στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Αιγύπτου. Στη συνέχεια, το LNG που θα παράγεται θα µπορεί να εξάγεται προς την Ευρώπη, καλύπτοντας τις αυξανόµενες ανάγκες της για σταθερές και διαφοροποιηµένες προµήθειες φυσικού αερίου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά