Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση και σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου νηστείας και αυτοσυγκράτησης. Η ονομασία «Καθαρά» προέρχεται από την έννοια του «καθαρού» σώματος και πνεύματος, που καλεί τους πιστούς να απαλλαγούν από τα εγκόσμια και να επικεντρωθούν στην πνευματική τους αναγέννηση.

Η ημέρα αυτή συνδέεται επίσης με την αποχαιρετιστήρια γιορτή των Αποκριών, όπου οι άνθρωποι γιορτάζουν και απολαμβάνουν παραδοσιακά φαγητά, όπως λαγάνα, ταραμοσαλάτα και θαλασσινά, πριν την αρχή της αυστηρής νηστείας. 

Kαθαρά Δευτέρα: Αυξημένη η κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Γιατί τρώμε θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα;

Η παράδοση να τρώμε θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα έχει τις ρίζες της στις θρησκευτικές και ιστορικές συνήθειες της Ορθοδοξίας. Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής, μιας περιόδου νηστείας που διαρκεί σαράντα μέρες πριν το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι πιστοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ακολουθώντας μια πιο αυστηρή δίαιτα που βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, και φυσικά τα θαλασσινά.

Η Καθαρά Δευτέρα, η οποία είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, θεωρείται ιδανική για να "ξεκινήσει" η νηστεία με έναν τρόπο που είναι και γευστικός, αλλά και συμβολικός. Τα θαλασσινά, όπως και τα οστρακοειδή, δεν θεωρούνται "κρέας" από την Εκκλησία και συνεπώς επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η συνήθεια αυτή έχει εδραιωθεί στην ελληνική παράδοση και έχει γίνει σύμβολο της ημέρας, με τους Έλληνες να απολαμβάνουν αγαπημένα πιάτα όπως γαρίδες, χταπόδια, μύδια και ταραμοσαλάτες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την Καθαρά Δευτέρα συνδυάζεται και το άνοιγμα της Σαρακοστής με το φαγητό, οπότε το τραπέζι της ημέρας είναι συνήθως γεμάτο από πιάτα θαλασσινών, λαχανικών, και παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων.


Πού κυμαίνονται οι τιμές του Σαρακοστιανού τραπεζιού

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εποχή πέρσι, οι πληθωριστικές πιέσεις συνολικά στα τρόφιμα έχουν μεν αποκλιμακωθεί, υπάρχουν ωστόσο κατηγορίες όπου οι ανατιμήσεις συνεχίζονται ενώ ακόμη και τα προϊόντα στα οποία οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα, τα προηγούμενα χρόνια είχαν δεχθεί αυξήσεις.

Η εικόνα των τιμών στα βασικά προϊόντα που γεμίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως την περιγράφουν οι επαγγελματίες, είναι ότι παραμένουν σταθερές με το 2024. Από την πλευρά του και το υπουργείο Ανάπτυξης, επισημαίνει ότι οι τιμές των κατεψυγμένων προϊόντων με υψηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, που αφορούν πρωτίστως τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, κινούνται σε επίπεδα αντίστοιχα ή χαμηλότερα από τα περυσινά.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat: Κατεψυγμένα ψάρια (π.χ. Βακαλάος): -3,1%, Κατεψυγμένα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μύδια, καλαμάρια): -9,5%, Ψωμί (π.χ. Λαγάνες): +0,2%, Άλλα προϊόντα τροφίμων (π.χ. χαλβάς, αλοιφές): 0,0%.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές που βρίσκουν οι καταναλωτές στην αγορά ποικίλουν και το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζίου τους, εξαρτάται και από το είδος των προϊόντων που θα επιλέξουν να αγοράσουν, την ποιότητα τους αλλά και το κατάστημα που θα επισκεφθούν. Σημειώνεται ότι φέτος σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο χρονιές, δεν έχει τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ.

Καθαρά Δευτέρα 2025: Τι ώρα ανοίγει η αγορά στου Ρέντη

Οι τιμές στη Βαρβάκειο

Στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών, η οποία αυτές τις μέρες έχει την «τιμητική» της για την αγορά θαλασσινών, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος, οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα. Ο ίδιος λέει μάλιστα πως οι τιμές που βρίσκουν οι καταναλωτές στη Βαρβάκειο είναι «μειωμένες κατά 30%-40% σε σχέση τα σούπερ μάρκετ».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Σίμος:

Γαρίδα γάμπαρη: 8 έως 10 ευρώ το κιλό
Γαρίδα Αργεντινής κατεψυγμένη: έως 12 το κιλό
Χταπόδι κατεψυγμένο: 12 έως 16 ευρώ το κιλό
Χταπόδι φρέσκο: 16 έως 23 ευρώ το κιλό
Καλαμάρι μικρό- μεσαίο: 9 έως 12 ευρώ το κιλό
Καλαμάρι μεγάλο: 12 έως 16 ευρώ το κιλό
Θράψαλο: 7 έως 8,5 ευρώ το κιλό
Σουπιές εγχώριες: 12 έως 15 ευρώ το κιλό