Οδικό χάρτη µε τις αλλαγές που απαιτούνται στην Εκπαίδευση καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία µε τον ΟΟΣΑ.

Κλιµάκιο του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης βρέθηκε σε ελληνικά σχολεία και κατέγραψε µεταξύ άλλων τη διδακτική µέθοδο, την αξιολόγηση και θέµατα που αφορούν στη διδακτέα ύλη.


Εγκλωβισμένοι "παπαγάλοι": Έρευνα σε 245 γυμνάσια και λύκεια για εντοπίστουν οι αιτίες που "φρενάρουν" τους μαθητές

Η επίσκεψη του κλιµακίου του ΟΟΣΑ, που περιελάµβανε και συνάντηση µε τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, και εκπροσώπους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έχει ως στόχο την υποβολή προτάσεων, προκειµένου να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, στο πλαίσιο µελέτης για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα, υπό τον τίτλο «Education policy review».

Σκοπός της διαδικασίας είναι να δοθεί απάντηση στο ερώτηµα «τις πταίει» και οι Ελληνες µαθητές «παραδοσιακά» δεν συγκεντρώνουν υψηλές βαθµολογίες στον διαγωνισµό της PISA (∆ιεθνές Πρόγραµµα για την Αξιολόγηση των Μαθητών - Programme for International Student Assessment) και κατ’ επέκταση τι πρέπει να αλλάξει ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες και πιο πρα κτικές γνώσεις στο µάθηµα της Φυσικής, παραδείγµατος χάριν, αλλά και στην Πληροφορική, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης των γνώσεων και όχι µόνο την κατανόηση των µαθηµάτων. «Από την αποστήθιση να περάσουµε στην αφοµοίωση και στην κριτική σκέψη», επισηµαίνει ο υπουργός Παιδείας, εστιάζοντας στις καινοτοµίες στα σχολεία, όπως το πολλαπλό βιβλίο και οι διαδραστικοί πίνακες, που έχουν κοινό παρονοµαστή την αλλαγή φιλοσοφίας στο µάθηµα.

 

Αμοιβή στους καθηγητές

Οπως αποκαλύπτει µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο εθνικός συντονιστής για την PISA, καθηγητής στο Τµήµα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος ∆ηµόπουλος, για φέτος, µε την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, έχει γίνει ένας νέος σχεδιασµός. Ο ίδιος εξηγεί ότι θα δοθεί αµοιβή για πρώτη φορά στους εκπαιδευτικούς που θα εµπλακούν µε την PISA, στο πλαίσιο αναγνώρισης της προσφοράς τους.

Επίσης, ενισχύθηκαν ψηφιακά τα σχολεία οι µαθητές των οποίων θα λάβουν µέρος στην έρευνα της PISA µε 4.500 laptops και 2.500 ακουστικά, τα οποία θα χρησιµοποιηθούν στη διαδικασία και στη συνέχεια θα παραµείνουν στα σχολεία. Παράλληλα, υπάρχει ήδη µία πλατφόρ µα, στην οποία, όπως τονίζει ο κ. ∆ηµόπουλος, µπορούν να µπουν οι µαθητές και να δουν παλαιότερα θέµατα, αλλά και νέα, που απηχούν τη φιλοσοφία της PISA.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα παλαιότερων χρόνων, οι Ελληνες µαθητές δεν έχουν τη λογική της έρευνας, αλλά της αποστήθισης και παρουσιάζουν ελλείµµατα σε βασικές δεξιότητες, όπως π.χ. να διαβάζουν ένα διάγραµµα, να ερµηνεύουν ένα καθηµερινό φαινόµενο, να διακρίνουν αν ένα κείµενο έχει στοιχεία αξιοπιστίας ή βασίζεται σε fake news, να αναγνωρίζουν την πρόθεση ενός συγγραφέα σε κάποιο προς εξέταση κείµενο, να µπορούν να υπολογίσουν την πιθανότητα να συµβεί ένα γεγονός και γενικότερα να εξοπλιστούν µε δεξιότητες της καθηµερινής ζωής. Οπως λέει ο κ. ∆ηµόπουλος, έχει δοθεί έµφαση στην ανάλυση των δεδοµένων, για να εστιάσουµε στις αδυναµίες, ενώ προηγήθηκαν συναντήσεις µε εκπαιδευτικούς σε καλό κλίµα, ώστε να αποτυπωθεί στο τέλος η αναστροφή αρνητικών τάσεων.

 

Υποχρεωτική η συμμετοχή στην έρευνα

Στη χώρα µας η κύρια εφαρµογή της έρευνας PISA, για την οποία ήδη κυκλοφορούν και ολιγόλεπτα ενηµερωτικά βίντεο στα σχολεία, θα πραγµατοποιηθεί από 17 Μαρτίου έως 11 Απριλίου και θα συµµετάσχουν 245 Γυµνάσια, Γενικά και Επαγγελµατικά Λύκεια (230 δηµόσια και 15 ιδιωτικά σχολεία).

Η συµµετοχή των σχολικών µονάδων στην έρευνα είναι υποχρεωτική, ενώ ο διαγωνισµός, που αποτελείται από ένα γνωστικό τεστ και ένα ερωτηµατολόγιο, θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής και εφαρµογών ηλεκτρονικών υπολογιστών των σχολικών µονάδων

Υπό αυτό το πρίσµα, το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται στη χώρα ο Αντρέας Σλάιχερ, διευθυντής Εκπαίδευσης και ∆εξιοτήτων στον ΟΟΣΑ, ο οποίος υποστηρίζει: «Πρέπει η ίδια η Ελλάδα να αποφασίσει ποιες µεταρρυθµίσεις θα κάνει στα σχολεία».

Ο κ. Σλάιχερ, που ηγείται του προγράµµατος διεθνούς αξιολόγησης µαθητών, εστιάζει στο ότι ο ΟΟΣΑ έχει ήδη συνεργαστεί εκτενώς µε την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσεων, ενώ φέρνει ως παράδειγµα µεταρρύθµισης που έχει γίνει σε άλλες χώρες την παροχή αυτονοµίας σε κάθε σχολείο για να επιλέγει το ίδιο τους εκπαιδευτικούς του.

Για την υποχώρηση των επιδόσεων των µαθητών στην Ελλάδα, σηµειώνει ότι δεν ευθύνονται µόνο η πανδηµία και η δηµόσια δαπάνη ανά µαθητή. Φέρνει ως παράδειγµα την Τουρκία και το Βιετνάµ, χώρες µε χαµηλότερη δαπάνη ανά µαθητή, οι οποίες όµως εµφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις PISA. H έρευνα έχει ως στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον οι γνώσεις και οι δεξιότητες που διαθέτουν οι µαθητές, σε κάθε χώρα, τους επιτρέπουν να αντιµετωπίζουν αποτελεσµατικά τις απαιτήσεις της καθηµερινής ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες και να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες της εποχής.

Τα γνωστικά πεδία που διερευνώνται είναι οι Φυσικές Επιστήµες, η Κατανόηση Κειµένου, τα Μαθηµατικά και ένα νέο πεδίο µε το όνοµα Μαθαίνοντας για έναν Ψηφιακό Κόσµο.

Επίσης, η Ελλάδα θα συµµετάσχει και στη νέα έρευνα της PISA «Αξιολόγηση στην ξένη γλώσσα - αγγλικά (FLA)», της οποίας η πρώτη διεξαγωγή θα γίνει στο PISA 2025. Η διεθνής εκπαιδευτική έρευνα PISA διενεργείται κάθε τρία χρόνια στις χώρες-µέλη του ΟΟΣΑ και σε δεκάδες άλλες χώρες-εταίρους. Η χώρα µας συµµετέχει στο πρόγραµµα από το 2000 - από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο θεσµός.

Δημοσιεύθηκε στην "Εφημερίδα Παραπολιτικά"