Νέες φοιτητικές εστίες ετοιµάζονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ώστε να λυθεί το στεγαστικό πρόβληµα των φοιτητών, ενώ σε πρώτη φάση αναµένεται να κατασκευαστούν 8.500 κλίνες.



Νέες φοιτητικές εστίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας - Σε πρώτη φάση 8.500 κλίνες

Το ζήτηµα της στέγης των φοιτητών είναι τεράστιο και πολύχρονο και το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία µε το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας, επιδιώκει να δώσει µία µόνιµη λύση προκειµένου οι φοιτητές που δικαιούνται να µπορέσουν να στεγαστούν. Ήδη, σύµφωνα µε το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, στη Θράκη, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας αλλά και στη ∆υτική Αττική υλοποιούνται προγράµµατα µέσω συµπράξεων δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα (Σ∆ΙΤ), για την ανέγερση νέων κτιριακών συγκροτηµάτων σε εγκαταστάσεις εκατοντάδων στρεµµάτων, µε µεγάλα campus, ευρύχωρες βιβλιοθήκες, συνεδριακά κέντρα και άνετα αµφιθέατρα και εργαστήρια προκειµένου να φιλοξενήσουν τους σπουδαστές, προσφέροντάς τους ποιοτική στέγη και στηρίζοντας νέα παιδιά που σπουδάζουν µακριά από το σπίτι τους.

Σύµφωνα µε τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, το συνολικό ύψος των έργων Σ∆ΙΤ για τις εστίες ανέρχεται στα 700 εκατοµµύρια ευρώ, µε στόχο τον διπλασιασµό των κλινών από τις περίπου 10.000 στις 20.000 και την αναβάθµιση της λειτουργίας τους. Και όπως λέει «το κατώτατο σηµείο που βρέθηκε ποτέ η χρηµατοδότηση τα τελευταία χρόνια των ελληνικών δηµοσίων πανεπιστηµίων ήταν το 2018. Έκτοτε κάθε χρόνο αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται και δεν είναι η µόνη, υπάρχει και το Ταµείο Ανάκαµψης».

5.000 από τις νέες κλίνες θα εξυπηρετήσουν φοιτητές στην Κρήτη


Φοιτητικές εστίες: Τέλος σε εικόνες που δείχνουν «ερείπια» 

Το νέο µοντέλο έχει ως στόχο την άµεση στέγαση των φοιτητών που το έχουν ανάγκη αλλά και τη δηµιουργία νέων συνθηκών διαβίωσης, που θα βάλουν τέλος σε εικόνες που δείχνουν «ερείπια» και σε φαινόµενα µε δωµάτια να έχουν υπενοικιαστεί σε εξωπανεπιστηµιακούς µέσα σε φοιτητικές εστίες. Το σχέδιο δηµιουργίας φοιτητούπολης στα Άνω Λιόσια προβλέπει τη δηµιουργία φοιτητικών εστιών µέσω Σ∆ΙΤ στο Πάρκο Πόλης Άνω Λιοσίων. Θυµίζουµε ότι το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, το τρίτο µεγαλύτερο πανεπιστηµιακό ίδρυµα της χώρας, δεν διαθέτει ιδιόκτητες εστίες για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών. Το σχέδιο περιλαµβάνει επίσης τη λειτουργία φοιτητικού εστιατορίου, εκπαιδευτικών αµφιθεάτρων και χώρων πολιτισµού που θα κατασκευαστούν µε Σ∆ΙΤ. Σε τροχιά υλοποίησης είναι και οι φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήµιο Κρήτης. Μέσω Σ∆ΙΤ θα πραγµατοποιηθεί ένα πολύ µεγάλο έργο που θα περιλαµβάνει τον εκσυγχρονισµό των υφιστάµενων υποδοµών και την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτηµάτων µε διαµερίσµατα σε Ρέθυµνο (3.000 κλίνες) και Ηράκλειο (2.000 νέες κλίνες) για τη στέγαση των φοιτητών, αλλά και χώρους άθλησης, καθώς και κατασκευή µεγάλου αµφιθεάτρου 800 θέσεων. Στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας δηµιουργούνται εστίες, επίσης µέσω Σ∆ΙΤ, για τη φιλοξενία 600 φοιτητών.

«Από το 2018 και έκτοτε η χρηµατοδότηση αυξάνεται κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να αυξάνεται και δεν είναι η µόνη, υπάρχει και το Ταµείο Ανάκαµψης» Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας


Το συγκεκριµένο έργο θα υλοποιηθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις, ένα µέρος του δηλαδή θα βρίσκεται σε πρώην βιοµηχανικό ακίνητο της Βαµβακουργίας στον Βόλο, το οποίο παραχωρήθηκε από τη ∆ΥΠΑ, και το άλλο στη Λαµία. Το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 φοιτητές και έχει εγκαταστάσεις σε Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά και Πτολεµαΐδα, θα προχωρήσει σε νέο έργο για φοιτητικές εστίες 750 κλινών και συνεδριακό κέντρο, που αποτελεί προτεραιότητα της στρατηγικής ανάπτυξης του πανεπιστηµίου. Ήδη υπάρχει ένα υπερσύγχρονο campus και η πανεπιστηµιούπολη έχει εγκαταστάσεις 20 στρεµµάτων σε µια έκταση 900 στρεµµάτων.

3.440.605,33 ευρώ για την ανακατασκευή των εστιών του Πανεπιστημίου Πατρών


Ανακαινίσεις

Στα τέλη Νοεµβρίου του προηγούµενου έτους, σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συµβάσεων Στρατηγικής Σηµασίας, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού εισηγήθηκε την πρόταση µε τίτλο «Ανακαίνιση Φοιτητικών Εστιών». Πρόσφατα µάλιστα η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αρρένων Αθηνών ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και την πρόεδρο του ΙΝΕ∆ΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου. Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Πατησίων 279-281, το οποίο κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σηµαντικές ανάγκες αναβάθµισης υποδοµών. Η πρόταση που εγκρίθηκε αφορά την ανακαίνιση και αναβάθµιση φοιτητικών εστιών αρµοδιότητας του Ιδρύµατος Νεολαίας και ∆ιά Βίου Μάθησης. Συγκεκριµένα, το έργο συνολικού προϋπολογισµού 20 εκατοµµυρίων ευρώ προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωµατίων, µε ενσωµάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑµεΑ στους ορόφους των κοιτώνων. Εργασίες, επίσης, θα πραγµατοποιηθούν στα υπόγεια και στο ισόγειο του κτιρίου µε ανακαίνιση του φουαγέ και διαµόρφωση της εισόδου και της αίθουσας οµιλιών, ενώ θα ανανεωθεί σηµαντικά ο περιβάλλων χώρος. Την ίδια ώρα, κονδύλι 3.440.605,33 ευρώ µέσω του Εθνικού Προγράµµατος Ανάπτυξης, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Παιδείας, θα δοθεί για την ανακατασκευή των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστηµίου Πατρών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Πανεπιστηµιού πολης στο Ρί ο υπά ρχει συγκρό τηµα φοιτητικώ ν εστιών, που περιλαµβά νει τα κτί ρια της φοιτητική ς λέ σχης µε το εστιατό ριο - µαγειρεί ο, την αί θουσα συγκεντρώ σεων, κολυµβητή ριο και τα κτί ρια κοιτώ νων. Η κατασκευή τους χρονολογεί ται µεταξύ 1976 και 1980 και για τον λόγο αυτό προβλέπεται µεταξύ άλλων γενική ανακατασκευή ό λων των χώ ρων υγιεινή ς, µε αντικατά σταση των εγκαταστά σεων αποχέ τευσης και των παλαιώ ν επιστρώ σεων δαπέ δου µε νέ α πλακάκια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή