Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Άνθιμου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Δείτε εικόνες και βίντεο
Κατά επιθυμία του πρώην Μητροπολίτη Άνθιμου, η ταφή του θα γίνει στον περιβάλλοντα χώρο του μητροπολιτικού ναού ''Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά'' στο κενοτάφιο του μητροπολίτη Γενναδίου

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέστηκε σήμερα, Σάββατο, στον Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Πέμπτης.
Σημειώνεται πως κατά επιθυμία του πρώην Μητροπολίτη, η ταφή του γίνεται στον περιβάλλοντα χώρο του μητροπολιτικού ναού «Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά» στο κενοτάφιο του μητροπολίτη Γενναδίου.
Ένα στρατιωτικό τιμητικό άγημα έλαβε θέση στην είσοδο του αύλειου χώρου, ενώ πιστοί και πνευματικά τέκνα του μακαριστού «πλημμύρισαν» τον ναό, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο σκήνωμα του.
Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Φρέντης Μπελέρης, ο Στέλιος Αγγελούδης και ο Λάζαρος Κυρίζογλου.
Στο έργο του, αρχικά στον Έβρο και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκαν όσοι μίλησαν στους επικήδειους, κάνοντας λόγο για «ισχυρή προσωπικότητα, που άφησε το αποτύπωμά του στη Βόρεια Ελλάδα».
Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμονας αναφέρθηκε στο έργο του Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης στην εκκλησία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Θράκη και σημείωσε πως «ο κυρός Άνθιμος εκοιμήθη και γράφεται τώρα ο επίλογος ενός βιβλίου ζωής και το τέλος της ιστορίας μιας μεγάλης προσωπικότητας και μιας ζωής πλούσιας σε έργα».
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Α΄ Γραμματέας, αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, στον επικήδειό του είπε πως όλη η πορεία του κυρού Ανθίμου διαπνέονταν «από την αγάπη του για την πίστη και την εκκλησία» και τόνισε πως είχε δύο βασικά γνωρίσματα «που τον συνοδεύουν κατά την έξοδό του από την επίγεια ζωή: θεωρία και πράξη, πίστη και έργα». «Ο λόγος του ήταν ουσιαστικός και διδακτικός συνάμα και οι παρεμβάσεις του καίριες», ανέφερε για να προσθέσει πως το σκήνωμά του θα μείνει στη γη, αλλά τα έργα θα μείνουν στις καρδιές του κόσμου.
Τα συλλυπητήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου μετέφερε ο Μητροπολίτης Γέρων Καισαρείρας Θεοφύλακτος λέγοντας πως «από όπου και αν διήλθε ο κυρός Άνθιμος άφησε τη δική του σφραγίδα η οποία θα μείνει ανεξίτηλη».
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος που δεν έφυγε στιγμή από το κεφάλι του σκηνώματος και από εκεί εκφώνησε τον επικήδειό του, αποχαιρέτησε τον προκάτοχό του λέγοντας πως «αυτό που με κέρδισε ήταν η ευγένειά του, ευγένεια στους τρόπους, στον χαρακτήρα, ευγένεια στην ψυχή». Ο κ. Φιλόθεος, είπε πως ο μακαριστός Άνθιμος «αγωνιζόταν να είναι ενάρετος», «ενέπνεε τους άλλους στην οδό της αρετής».
«Ένα μακρύ ταξίδι που ξεκίνησε από τα άγια χώματα της Ηλείας, συνεχίστηκε στην ακριτική Αλεξανδρούπολη και κατέληξε στη Θεσσαλονίκη, έφτασε στο τέλος», είπε στο επικήδειο ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. «Σήμερα θρηνεί η Μακεδονία και η Θράκη για την απώλεια του σεπτού ιεράρχη της», συνέχισε ο κ. Γκιουλέκας και αναφέρθηκε στον «φλογερό Έλληνα και πατριώτη», για τον οποίο είπε πως υπήρξε «βιγλάτορας στην Αλεξανδρούπολη των θρησκευτικών αξιών και των εθνικών ιδανικών» και ύψωνε «στεντόρεια τη φωνή του κάθε φορά που η πατρίδα μας αντιμετώπιζε σοβαρά εθνικά ζητήματα». «Ξεκουράσου πατέρα μας καλό ταξίδι στην αιωνιότητα», κατέληξε συγκινημένος ο κ. Γκιουλέκας, μεταφέροντας και τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά ανέφερε πως «ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε μια προσωπικότητα κύρους, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη του και τους αγώνες του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Υπηρέτησε την Εκκλησία και τις ιδέες του με αξιομνημόνευτο σθένος και πάθος, ενώ μεταλαμπάδευσε τη βαθύτατη πίστη του σε πολλές γενιές και κυρίως σε πολλούς νέους. Το έργο του για όλους εμάς ήταν θεάρεστο και πηγή της δύναμής του ήταν η πίστη του στα ιδανικά της Ορθοδοξίας και στην ανυπέρβλητη φιλοπατρία του».
«Η παραμονή του στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνέπεσε άλλωστε με μεγάλες προκλήσεις, με μεγάλες δυσκολίες και με κρίσιμες στιγμές της ίδιας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Φλογερός πατριώτης και αγωνιστής ο ίδιος δεν σιώπησε, αντίθετα όρθωσε το ανάστημά του για ό,τι θεωρούσε δίκαιο, κρατώντας πάντα σταθερό το τιμόνι της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Εκκλησίας μας», συνέχισε η κ. Αηδονά για να προσθέσει πως στα εκκλησιαστικά καθήκοντά του ένας συνετός και ταπεινός υπηρέτης του Κυρίου. Που κράτησε την Εκκλησία της Θεσσαλονίκης ενωμένη και με παρέμβαση στην καθημερινότητα της πόλης. Ο λόγος του ήταν μεστός και έγραφε βαθιά στην ψυχή των πιστών που παρακολουθούσαν τα κηρύγματά του».
«Υπήρξε αναμφισβήτητα μία αυθεντική προσωπικότητα που βάδισε με αυτοπεποίθηση και απόλυτο σεβασμό στα θρησκευτικά θέματα και διαποίμανε με άκαμπτη προσήλωση στις αρχές της ορθόδοξης πίστης», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «το πέρασμά του ήταν έντονο, βαθύ και δημιουργικό. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούσε ή αν διαφωνούσε κανείς μαζί του, άπαντες του αναγνώριζαν την αγωνιστικότητα, την αποφασιστικότητα και τη διεκδικητικότητα» και ότι «ο ίδιος έκρινε πως η Εκκλησία έχει και οφείλει να έχει φωνή, άποψη, ρόλο και λόγο».
Ο κ. Αγγελούδης ανέφερε ακόμη πως «η Ορθοδοξία, το Έθνος και το Ποίμνιό του αποτελούσαν τα τρία πάθη της ζωής του. Ασυμβίβαστος σε θέματα Πίστης και Πατρίδας, ο Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων αγαπούσε χωρίς όρια την Ελλάδα, παραμένοντας μέχρι τέλος σταθερά προσηλωμένος στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονική γη» και κατέληξε: «Είναι αλήθεια πως ο μακαριστός Άνθιμος βρέθηκε πολλές φορές με τη στάση του στο σύνορο της αμφισβήτησης. Οι παρεμβάσεις του, όμως, δεν είχαν μόνο θεολογική βαρύτητα, αλλά και ισχυρότατο κοινωνικό αντίκτυπο. Τον αποχαιρετούμε με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό».
Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Αθανασίου, περιέγραψε το φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Άνθιμου και τόνισε πως «δέχτηκε πολεμική και κριτική για τις θέσεις του, για τις αντιλήψεις του και τις πρωτοβουλίες του αλλά προέρχονταν από αντιχριστιακές και αντεθνικές φωνές». Πρόσθεσε επίσης πως «με καμία ενέργειά του δεν διακινδύνεψε την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος», ενώ σημείωσε πως «δεν μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει ως ακραιφνώς προοδευτικό ιεράρχη, αλλά δεν θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και συντηρητικό. Έφερνε τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες της εποχής του, μαζί και κάποιες ανασφάλειες και κάποιες φοβίες».
Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου τον χαρακτήρισε «έντιμο επίσκοπο, καλό ποιμένα, τίμιο κοινωνικό εργάτη στον αμπελώνα του Κυρίου και άριστο ιερουργό».
Ο ανιψιός του, δικηγόρος Αθηνών, Θεμιστοκλής Μαμάκος, συντετριμμένος τον αποχαιρέτησε δακρυσμένος λέγοντας πως «η μεγαλοπρεπής Θεσσαλονίκης θρηνεί τον ποιμενάρχη της», αλλά και η Αλεξανδρούπολη και η Ηλεία. «Θρηνούμε για εσένα που στερήθηκες τον γήινο αέρα εισπνέοντας οξυγόνο αιωνιότητας, όταν οι ουρανοί αγάλλονται καλωσορίζοντάς σε», είπε.
Δείτε εικόνες:

















Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης
Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με βαθύτατα αισθήματα ανθρωπίνου οδύνης, αλλά και βεβαίας ελπίδας προς τον Αναστάντα Κύριο ανακοινώνει την εκδημία του Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλονίκης κυρού Ανθίμου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης κυρός Άνθιμος (κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας) γεννήθηκε στην Σαλμώνη του νομού Ηλείας στις 26 Οκτωβρίου 1934. Σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρετήσας ως έφεδρος αξιωματικός στην Ελληνικὴ Αεροπορία.
Το 1964 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ και πρεσβύτερος υπό του ιδίου Αρχιερέως το 1965, οπότε και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου.
Ως εφημέριος και προϊστάμενος υπηρέτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου (οδού Μετσόβου) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1974, αναπτύσσοντας αξιόλογη δράση ως Ιεροκήρυκαςκαι Πνευματικός, εργαζόμενος αόκνως για τον ευπρεπισμό του ιστορικού Ναού.
Την ίδια περίοδο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του ανέθεσε την σύνταξη του εβδομαδιαίου εποικοδομητικού φυλλαδίου «Φωνή Κυρίου». Τοποθετήθηκε Διευθυντής Κηρύγματος της Αποστολικής Διακονίας, αναλαβών και την ευθύνη των εκδόσεων και του τυπογραφείου αυτής, ενώ παράλληλα διορίσθηκε Διευθυντής του Φοιτητικού Θεολογικού Οικοτροφείουτης Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στις 13 Ιουλίου 1974 εξελέγη και την επομένη, 14η Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, όπου και αρχιεράτευσε επί τριακονταετία, αναπτύξας πλουσιότατο και πολυσχιδές, πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εθνικό έργο.
Επί των ημερών του ανεγέρθηκαν εκ θεμελίων τριάντα πέντε (35) καινούριοι ιεροί Ναοί και δύο ιερές Μονές.
Διοργάνωσε και έθεσε σε λειτουργία το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως.
Υπό την προσωπική του μέριμνα, εκδίδονταν επί τριακονταετία το διμηνιαίο εκκλησιαστικό περιοδικό «ΓΝΩΡΙΜΙΑ».
Εκ θεμελίων, επίσης, ανεγέρθηκαν και λειτούργησαν τέσσερα πρότυπα Ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, ενώ συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν και άλλα παλαιότερα.
Συγκλονιστικοί ήταν οι αγώνες που έδωσε σε κάθε επίπεδο για τα δίκαια του ακριτικού λαού του Έβρου, μεταξύ των οποίων η καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.
Στις 26 Απριλίου 2004 η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σε διαδοχή του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β΄.
Η ενθρόνιση του έγινε την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, εκπροσώπων αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πρεσβυγενών και λοιπών Πατριαρχείων και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και πλήθους Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέστησαν, επίσης, όλες οι αρχές τις πόλεως, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, ο ευσεβής κλήρος, μοναστικά τάγματα και ο πιστός λαός της πόλης.
Στην αποστολικό θρόνο της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την αρχιερατική διακονία του, χειροτόνησε νέους κληρικούς, συμμετείχε ανελλιπώς στην λατρευτική ζωή των Ενοριών, κήρυττε και ομιλούσε ασταμάτητα, ολοκλήρωσε την ανέγερση Ναών, ανανέωσε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, μερίμνησε για την λειτουργία σε καθημερινή βάση δεκαεπτά (17) ενοριακών συσσιτίων, φρόντισε για την παροχή φιλοξενίας σε απόρους φοιτητές, μέσω των φοιτητικών Οικοτροφείων, ανανέωσε την δυναμική των δύο ιστορικών Ιδρυμάτων της πόλης, στα οποία προήδρευε, το «Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων “Χαρίσειο Γηροκομείο”» και το «Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων “Παπάφειο Θεσσαλονίκης”», αναδιοργάνωσε την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και αναμόρφωσε το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης «άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», συνέστησε και λειτούργησε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επιμελήθηκε την ανακαίνιση και συντήρηση του Επισκοπείου, ενώ συνέχισε την συγγραφική και εκδοτική του δραστηριότητα.
Με την γνωστή του ευαισθησία, πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε πλείστα όσα κοινωνικά θέματα, αρθρογραφούσε τακτικά και συμμετείχε σε ζυμώσεις, με πρώτιστη πάντα έγνοια, την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Πατρίδα.
Στις 7 Αυγούστου του 2023, υπέβαλε αρμοδίως προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος την παραίτησή του, για λόγους υγείας.
Άφησε ειρηνικά την τελευταία πνοή του το πρωί της Πέμπτης 13 Μαρτίου 2025, έπειτα από ολιγόμηνη ασθένεια, νοσηλευόμενος κατ’ οίκον στο Επισκοπείο της Θεσσαλονίκης, όπου και παρέμενε μετά την παραίτησή του, απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την τιμή προς το σεπτό πρόσωπό του, από τον διάδοχό του Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, τους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και το ποίμνιό του.
Επίσημη υποδοχή του σκηνώματος του αοιδίμου Ιεράρχου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 13η Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Τρισάγιο και θα πραγματοποιηθούν όλα τα προβλεπόμενα κατά την εκκλησιαστική τάξηγια την εκδημία εν ενεργεία Μητροπολίτου.
Το πρωί της Παρασκευής, 14ης Μαρτίου, στις 7:30 θα τελεσθεί ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτου η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το απόγευμα στις 7:30 μ.μ. η ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, το βράδυ της ίδιας ημέρας ιερά Αγρυπνία, ενώ το πρωί του Σαββάτου, θα τελεσθεί Αρχιερατική θεία Λειτουργία.
Το σκήνωμα θα παραμείνει για προσκύνηση στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας έως της εξοδίου ακολουθίας, η οποία θα τελεσθεί το Σάββατο 15η Μαρτίου 2025 και ώρα 12ημεσημβρινή στον ίδιο Ναό, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου.
Η ταφή του κεκοιμημένου πολιού Ιεράρχου, κατόπιν προσωπικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στο κενοτάφιο του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Γενναδίου, στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Η αποστολική Εκκλησία των Θεσσαλονικέων καυχάται εν Κυρίω για τον εις τύπον και τόπον Χριστού χαρισθέντα σε αυτήν Επίσκοπό της, τον πολλά προσενεγκόντα και αόκνωςκοπιάσαντα στον Αμπελώνα της Εκκλησίας προς δόξαν Θεού και σωτηρίαν ψυχών.
Ευχόμαστε για τον μεταστάντα Επίσκοπό μας, ο Τριαδικός Θεός μας, να τον κατατάξει «εν σκηναίς δικαίων», να τον αναπαύσει «εν κόλποις Αβραάμ» και να τον συναριθμήσει «μετά των Αγίων».
Καλή Ανάσταση!
*Βίντεο: voria.gr