Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου
Ύστερα από 12 μέρες νοσηλείας
Ο προσωπικός της γιατρός είχε συστήσει στη Μαργαρίτα Παπανδρέου να μεταβεί στο νοσοκομείο έπειτα απο αδιαθεσία

Ύστερα από 12 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και νιώθοντας πλέον σαφώς καλύτερα, η υπεραιωνόβια Μαργαρίτα Παπανδρέου, πήρε χθες, 26 Μαρτίου, όπως αναφέρει η στήλη «Μικροπολιτικός» των Νέων, εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου όλα τα προηγούμενα 24ώρα δεχόταν καθημερινά επισκέψεις από τα μέλη της οικογένειάς της. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, που φέτος κλείνει τα 102 της χρόνια, ένιωσε μια αδιαθεσία, με αποτέλεσμα ο προσωπικός της γιατρός να της συστήσει να μεταβεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Εντέλει, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή της στο νοσοκομείο, ωστόσο οι γιατροί παρά το προχωρημένο της ηλικίας της ήταν καθησυχαστικοί.
Διαβάστε ακόμα Μαργαρίτα Παπανδρέου: Στη μεγάλη οθόνη θα μεταφερθούν τα βιώματα της ισχυρής γυναίκας
Μαργαρίτα Παπανδρέου, από το Ιλινόις στην Αθήνα
Η γεννημένη στις 30 Σεπτεμβρίου του 1923, στο Ιλινόις των ΗΠΑ, Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν είναι μόνο ηλικιακά η «γυναίκα του αιώνα», αλλά μια εμβληματική προσωπικότητα, που καθόρισε την πολιτική μοίρα του «οίκου» των Παπανδρέου από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ενθαρρύνοντας τον σύζυγό της, Ανδρέα, να παραμείνει στην Ελλάδα και να ακολουθήσει το «πεπρωμένο» του έως τη δεκαετία του 2000, όταν έδινε μάχη για να δει τον γιο της, Γιώργο, πρωθυπουργό της χώρας.
Υπήρξε πρωταγωνίστρια σε πολλές έως τώρα «άγνωστες πτυχές» της περίφημης «Αλλαγής» στις αρχές του 1980, επιβεβαιώνοντας το ρητό ότι πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια ισχυρή γυναίκα. Η επιδραστικότητα της Μαργαρίτας Παπανδρέου αποτυπώθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 για την ισότητα των δύο φύλων και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο ήταν αποτέλεσμα της δικής της δράσης. Η ίδια, ως πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, προώθησε μια πρωτοποριακή ατζέντα για τα δικαιώματα του έως τότε καταπιεσμένου «ασθενούς» φύλου. Από το δικαίωμα στην εργασία έως την υπεράσπιση της «αυτοδιάθεσης» του σώματος και της ζωής, μέσα από την άμβλωση και το διαζύγιο, αντίστοιχα.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως, ενώ η ίδια αφιέρωσε τη ζωή της στην «ανεξαρτησία» των γυναικών, όταν ήρθε η ώρα να πάρει διαζύγιο από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος τη διαβεβαίωνε πως δεν θα παντρευτεί την ερωμένη του, Δήμητρα Λιάνη, παραδέχτηκε πως είναι όμηρος του «ανδρός της».
Η συνάντηση της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Η ίδια στο βιβλίο της «Έρωτας και εξουσία» αφηγείται με παραστατικό τρόπο την επίμαχη συνάντησή τους:
- Μαργαρίτα: «Ας πάμε στο κυρίως θέμα. Δεν είμαι μια “ανεξάρτητη” γυναίκα, όπως με περιέγραψες. Η ανεξαρτησία απαιτεί χρήματα. Θα χρειαστώ τη βοήθειά σου και μια δέσμευση πως θα στηρίξεις τα παιδιά, που δεν έχουν ακόμη δικό τους εισόδημα».
- Ανδρέας: «Πιστεύεις ότι δεν θα το έκανα;».
- Μαργαρίτα: «Όχι. Απλώς προσπαθώ να είμαι ξεκάθαρη με τους όρους. Μιλάω ως γυναίκα που πρέπει να εξασφαλίσει το μέλλον της... Έκανα τη χαζομάρα που λέω σε όλες τις γυναίκες να μην κάνουν. Δεν προσπάθησα ποτέ να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη. Δεν έχω ασφάλεια υγείας. Δεν έχω δουλειά. Δεν έχω σύνταξη. Αν σου συμβεί κάτι, αυτή θα πάρει τη σύνταξή σου».
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει εγκατασταθεί στο Παλαιό Φάληρο, έχοντας για θέα από τη βεράντα της την παραλία του Μπάτη. Τη φροντίδα της έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να έχει επιφορτιστεί και με μία επιπλέον υποχρέωση για να την κάνει να περνά καλά. Όταν σουρουπώνει και ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο σπίτι του, ζητεί να της παίζει με την κιθάρα του αγαπημένα της κομμάτια. Δεν ισχύει ότι έχει χάσει την επαφή της με την τρέχουσα πραγματικότητα. Παρακολουθεί ελάχιστα τηλεόραση, αλλά διαβάζει φανατικά πολλές εφημερίδες. Επίσης, επικοινωνεί μέσω βιντεοκλήσης και με την κόρη της, Σοφία, η οποία βρίσκεται στον Καναδά, αλλά και με όλα τα εγγόνια της.