Στρατιωτικά drones "made in Greece": Έρχονται τα πρώτα ελληνικά UAV
Ποια τα οφέλη της χρήσης τους
Τι προβλέπει το πρόγραμμα που προκήρυξε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας για τα στρατιωτικά drones "made in Greece"

Ένα ακόμα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην παραγωγή εγχώριων δυνατοτήτων drones (μη επανδρωμένων συστημάτων προκηρύχθηκε χθες από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας με σκοπό οι εγχώριες δυνατότητες να αρχίσουν σύντομα να αναπτύσσονται. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», ζητεί την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) μεταφοράς φορτίου για αξιοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διττής χρήσης, στρατιωτικού, εμπορικού ή ανθρωπιστικού ρόλου. Σύμφωνα με την περιγραφή του ΕΛΚΑΚ, το συγκεκριμένο σύστημα θα διασφαλίζει ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές όπου η χρήση συμβατικών μέσων δεν είναι εφικτή ή αποδοτική.
Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους, θα βελτιώνει την ευελιξία στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα».
Πάντως ο δρόμος προς τα ελληνικά drones είναι μακρύς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης Κωδικός G του powergame.gr από τις 27 Φεβρουαρίου, αν και στο Πεντάγωνο είχαν αποφασίσει ότι έστω και συντηρητικά, η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να παράγει τα δικά της drones, η κατασκευή απαιτεί να γίνουν πολλά βήματα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μέχρι η χώρα να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τους, θα ήταν πολύ θετικό αν η κατασκευάστρια ΕΑΒ θα ήταν σε θέση, να μπορεί να παράγει περί τις δύο μονάδες σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν κάτι άλλο. Ότι σε πλήρη λειτουργία της μονάδας παραγωγής, η κατασκευή δυο drones ανά μήνα θα ήταν επιτυχία. Συνεπώς, καλό θα είναι οι στόχοι να μπαίνουν σε σωστές βάσεις, εξαρχής. Ό,τι κι αν ισχύει, πάντως, το σίγουρο είναι ότι ήρθε η ώρα να γίνει το πρώτο μικρό βήμα…
Επιστρέφοντας στο σήμερα,η προκήρυξη αφορά την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων drones και κόστος 24 εκατ. ευρώ, και τα UAV αυτά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εφοδίων κυρίως σε ορεινές περιοχές και βραχονησίδες. Η προκήρυξη του ΕΛΚΑΚ για UAV, λίγο μετά από εκείνη που δημοσιοποιήθηκε για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης που θέλει να ακολουθήσει ο νέος αυτός θεσμός για την υποστήριξη της εγχώριας καινοτομίας. Το UAV θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου άνω των 100 κιλών, με ελάχιστη επιχειρησιακή οροφή πτήσης τα 3.000 πόδια και επιθυμητή τα 12.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους, θα βελτιώνει την ευελιξία στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα».
Μακρύς ακόμα ο δρόμος προς τα ελληνικά drones
Πάντως ο δρόμος προς τα ελληνικά drones είναι μακρύς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης Κωδικός G του powergame.gr από τις 27 Φεβρουαρίου, αν και στο Πεντάγωνο είχαν αποφασίσει ότι έστω και συντηρητικά, η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να παράγει τα δικά της drones, η κατασκευή απαιτεί να γίνουν πολλά βήματα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μέχρι η χώρα να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τους, θα ήταν πολύ θετικό αν η κατασκευάστρια ΕΑΒ θα ήταν σε θέση, να μπορεί να παράγει περί τις δύο μονάδες σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν κάτι άλλο. Ότι σε πλήρη λειτουργία της μονάδας παραγωγής, η κατασκευή δυο drones ανά μήνα θα ήταν επιτυχία. Συνεπώς, καλό θα είναι οι στόχοι να μπαίνουν σε σωστές βάσεις, εξαρχής. Ό,τι κι αν ισχύει, πάντως, το σίγουρο είναι ότι ήρθε η ώρα να γίνει το πρώτο μικρό βήμα…Επιστρέφοντας στο σήμερα,η προκήρυξη αφορά την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων drones και κόστος 24 εκατ. ευρώ, και τα UAV αυτά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εφοδίων κυρίως σε ορεινές περιοχές και βραχονησίδες. Η προκήρυξη του ΕΛΚΑΚ για UAV, λίγο μετά από εκείνη που δημοσιοποιήθηκε για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης που θέλει να ακολουθήσει ο νέος αυτός θεσμός για την υποστήριξη της εγχώριας καινοτομίας. Το UAV θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου άνω των 100 κιλών, με ελάχιστη επιχειρησιακή οροφή πτήσης τα 3.000 πόδια και επιθυμητή τα 12.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.