Στις εικόνες που δείχνουν τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά να παρασέρνουν τα αυτοκίνητα αποτυπώνεται το σκηνικό των πρώτων ωρών της κακοκαιρίας. Τα έντονα φαινόμενα, που εφεραν ισχυρές καταιγίδες, έπληξαν τις Κυκλαδες, με την Πάρο ειδικότερα να γνωρίζουν τη σφοδρότητα της βροχόπτωσης, την Πολιτική Προστασία να προβαίνει σε ειδικές συστάσεις και το μήνυμα 112 που εστάλη στους κατοίκούς να τους συνιστά αποφυγή των μετακινήσεων. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8ul75d5xhqx)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8ul5z82ieex)


Βιβλική καταστροφή και στη Μύκονο

Παρόμοιο σκηνικό επικράτησε και στη Μύκονο με τους δρόμους να θυμίζουν χειμάρρους όπως αποκαλύπτεται και στα βίντεο. Παράλληλα σημειώθηκε και σφοδρή χαλαζόπτωση.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8uohgze1vah)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8uor8k65tht)









Με την κακοκαιρία να διαρκεί, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, έως την Τετάρτη, τις επόμενες ώρες θα επελάσει και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, βροχές αναμένεται να πέσουν στις περισσότερες περιοχές της Αττικής από το πρωί της Τρίτης.


Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις για την παροχή συνδρομής στην Πολιτική Προστασία, λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ. Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) για την παροχή βοήθειας εφόσον της ζητηθεί, στην Πάρο ή σε άλλη περιοχή.

Κακοκαιρία: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Η προειδοποίηση Μαρουσάκη

Για δύσκολες ώρες στις Κυκλάδες το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μιλώντας στο OPEN ανέλυσε την κίνηση της κακοκαιρίας, η οποία ήδη τις τελευταίες ώρες πλήττει κατά κόρον τα νησιά των Κυκλάδων, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται σε Πάρο και Μύκονο.



Ο κ. Μαρουσάκης έκανε λόγο και για χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Για αύριο τις πρωινές ώρες το κύμα καταιγίδων μετατοπίζεται στα βόρεια. Πρόσθεσε ότι μέσα στη νύχτα θα έχουμε βροχοπτώσεις και στην Αττική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8ukpzzynw01)


Τρίγωνο καταιγίδων - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Τα επικίνδυνα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα υπάρχει μία ζώνη καταιγίδων στις Κυκλάδες και κυρίως στα βορειότερα τμήματα που θα κινείται σταδιακά ανατολικότερα προς Σάμο και Ικαρία.

«Φανταστείτε ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ Τήνου-Άνδρου-Χίου-Σάμου και Ικαρίας. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως μέσα στο Αιγαίο και θα επηρεάσουν και τα Δωδεκάνησα», είπε ο κ. Κολυδάς και κάλεσε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 1η Απριλίου. Επίσης στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας έως το μεσημέρι της Τρίτης θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες.

Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 1η Απριλίου έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα από τις πρώτες πρωινές ώρες Τρίτης 1η Απριλίου έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Τέλος, στη δυτική και τη νότια Κρήτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 1η Απριλίου έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (2/4).

Κακοκαιρία: Πώς εξελίχθηκε τη Δευτέρα

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής μόνο στην Πάρο, έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις από πολίτες για πλημμυρισμένα υπόγεια σπίτια και καταστήματα αλλά και για εγκλωβισμένους πολίτες οι οποίοι όμως δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους.Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής μόνο στην Πάρο, έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις από πολίτες για πλημμυρισμένα υπόγεια σπίτια και καταστήματα αλλά και για εγκλωβισμένους πολίτες οι οποίοι όμως δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Πάρος, Αντίπαρος και Σύρος είναι τα νησιά που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα εως τώρα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και χαλάζι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που σφυροκοπούν τις Κυκλάδες και γενικότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.


@parapolitika Ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στην Πάρο - Στάλθηκε μήνυμα 112 για παοφυγή μετακινήσεων #parapolitikagr #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr

@parapolitika Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Νάουσα της Πάρου #parapolitikagr #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr

@parapolitika Έντονη χαλαζόπτωση στο νησί της Σύρου #parapolitikagr #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr


Οι κλήσεις στην πυροσβεστική και το 112 στην Πάρο

Στη Νάουσα της Πάρου καταγράφονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν καλέσει για βοήθεια αστυνομία και πυροσβεστική καθώς έχουν εγκλωβιστεί από τα ποτάμια νερού και χώματος που κατευθύνονται από τα ορεινά προς την θάλασσα. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 8 αυτοκίνητα έχουν καταγγελθεί πως παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενώ οι κλήσεις για πλημμυρισμένους χώρους, ξεπερνούν τις 30.

Δυνάμεις από την Αθήνα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθούν με εναέρια μέσα στο νησί, προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες των τοπικών σωστικών συνεργείων που από τις δύο το μεσημέρι, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Μήνυμα από το 112 εστάλη λίγο πριν τις 17.30 σε όσους βρίσκονται στην Πάρο για απαγόρευση της κυκλοφορίας με οχήματα. «Απαγορεύεται η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο της Πάρου λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.








Την ίδια ώρα, ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως, στο ύψος της Αρχαίας Νεμέας. Μέσα σε λίγα λεπτά, το οδόστρωμα «ντύθηκε» στα λευκά, με πολλά οχήματα να αναγκάζονται να σταματήσουν κάτω από γέφυρες για να προστατευτούν από τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε και σε περιοχές της Εύβοιας και συγκεκριμένα στα χωριά Τριάδα και Πισσώνας.

Με απόφαση του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, τα σχολεία του νησιού όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστά αύριο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται στην περιοχή μας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).


Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, η