Τουρκικό μοντέλο Θράκης στο Ανατολικό Αιγαίο: Οι έρευνες της ΕΥΠ, η πολεοδομία Ρόδου, οι φωτιές του 2023 και οι ''αμαρτωλές μπίζνες''
Σε εξέλιξη οι έρευνες
Σχέσεις του παράνομου κυκλώματος της πολεοδομίας στη Ρόδο με Τούρκους ''επενδυτές'' ερευνά η ΕΥΠ

Αφετηρία ερευνών για προωθημένες σχέσεις κρατικών υπαλλήλων και λειτουργών για συμφέροντα σχετιζόμενα με τον τουρκικό παράγοντα στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί η εξάρθρωση του κυκλώματος των επτά τουλάχιστον εργαζομένων στην Πολεοδομία Ρόδου, των συναλλασσόμενων (συλληφθέντων ή υπόπτων) μαζί τους ιδιωτών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και δικαστικών - εισαγγελέων που υπηρετούν στο ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα.
Διαβάστε ακόμα: Πολεοδομία Ρόδου: "Βροχή" από "φακελάκια" γέμισε τις τσάντες της προϊσταμένης με 104.000 ευρώ σε μόλις 8 μήνες - Στο φως νέες συνομιλίες
Τουρκικό μοντέλο Θράκης στο Ανατολικό Αιγαίο: Ονόματα στην αναλυτική έκθεση που συνέταξε η ΕΥΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ονόματα από τους ως άνω περιέχονται στην αναλυτική έκθεση που συνέταξε κλιμάκιο της ΕΥΠ τον Σεπτέμβριο του 2023 για τις συνθήκες της πυρκαγιάς στη νότια πλευρά της Ρόδου που ξέσπασε στις 18 Ιουλίου 2023 και μαινόταν επί 10 ημέρες, με συνέπεια να κατακαούν άνω των 135.000 στρεμμάτων πευκοδάσους, να καταστραφούν σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο, αλλά και να απαξιωθεί τουριστικά η περιοχή, με αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια πολλές ιδιοκτησίες. Εκείνες τις ημέρες οι επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής έκαναν ευθέως λόγο για εμπρησμούς και ασύμμετρες απειλές, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ανατίναξη στρατοπέδου πυρομαχικών στις 27 Ιουλίου στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και στα τέλη Αυγούστου με τον πύρινο όλεθρο στο δάσος της Δαδιάς, στα βόρεια σύνορα στη Θράκη.
Η έρευνα επεκτείνεται στις σχέσεις των επίορκων με συγκεκριμένες εταιρείες μηχανικών και μεσιτών, όπως και με λογιστικά γραφεία και ελέγχονται ενδελεχώς μεταξύ άλλων: α) επένδυση το 2024 Ελληνα ξενοδόχου, 70 εκατομμυρίων ευρώ, σε υφιστάμενη μονάδα, ο οποίος στήριξε το εγχείρημά του κυρίως σε κεφάλαια εταιρείας με έδρα την Αττάλεια, β) αγορές πολυτελών κατοικιών την ίδια περίοδο στη Νότια Ρόδο, τους Πεύκους, τα Βλυχά, το Κιοτάρι, το Γεννάδι, αλλά και στην «αριστοκρατική συνοικία» του ιστορικού κέντρου της πόλης και γ) η έκδοση πολεοδομικών αδειών ανέγερσης κτιριακού συγκροτήματος άμεσης ιδιοκτησίας Τούρκων πολιτών.
Παράλληλα, ερευνώνται, όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών, δέκα περιπτώσεις μουσουλμάνων της Θράκης που φέρεται να συγκέντρωσαν χρήματα μέσω εράνων, με έναν από αυτούς να αποστέλλει ποσά σε αραβική οργάνωση. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες ή εάν οι κινήσεις τους εντάσσονται σε ευρύτερους σχεδιασμούς επηρεασμού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη εξετάσει πάνω από 100 περιπτώσεις αγοράς ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα.
Επανέρχονται στη χώρα υπήκοοι Ε.Ε. τουρκικής καταγωγής με νέες ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενες από την ΤΙΚΑ, με στόχο τη βελτίωση υποδομών και τη στήριξη μουσουλμάνων της Ελλάδας
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι επανέρχονται στη χώρα υπήκοοι Ε.Ε. (Γερμανοί, Ολλανδοί, Νορβηγοί) τουρκικής καταγωγής με νέες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, απευθείας χρηματοδοτούμενες από την ΤΙΚΑ, την Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, συμμετέχοντας στη βελτίωση υποδομών και τη στήριξη μουσουλμάνων της Ελλάδας. Σκοπός τους είναι η επαναφορά των αξιώσεών τους για εδαφικές εκτάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Οι… ορέξεις τους είχαν ανακοπεί το 2023 με τις τότε αποφάσεις του πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, ωστόσο βρήκαν νέα φόρμουλα με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους: «Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τα Δωδεκάνησα ήταν υπό την κατοχή της Ιταλίας. Στις 13 Μαΐου 1940 ο Ιταλός κυβερνήτης της εποχής απαλλοτρίωσε τις τουρκικές περιουσίες στη Ρόδο, που βρίσκεται μεταξύ των Δωδεκανήσων. Το 1947 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων, συνεπώς η οικονομική αξίωση παραμένει ενεργή, αφού η διακρατική απόφαση δεν μπορεί να επηρεάζει την ιδιοκτησία όσων διαμένουν και κατέχουν παλαιούς τίτλους κυριότητας στις επίδικες περιοχές».
Οι επενδύσεις Τούρκων στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ έως το 2027
Κατά τα τελευταία δημοσιεύματα των ΜΜΕ της γείτονος («Turkiye Today»), οι επενδύσεις Τούρκων στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ έως το 2027. Για παράδειγμα, η τουρκική Akfen εμφανίστηκε στη Χίο το 2022 για να αγοράσει κτήματα, πληρώνοντας 20 εκατ. ευρώ, η Cengiz Holding συμμετείχε στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στη Ρόδο πριν από μερικά χρόνια, η Limak συμμετέχει στην κατασκευή ενός έργου στο αεροδρόμιο της Σάμου, ενώ η Yildirim Holding κατασκευάζει εργοστάσιο πλαστικών στην Κέρκυρα. Ο Ομιλος Koc εξαγόρασε εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων (leasing) και πλέον διαχειρίζεται τη μαρίνα της Μυτιλήνης. Παλαιότερα, ο Ομιλος Dogus είχε μεγάλη παρουσία στον κατασκευαστικό κλάδο, τον τουριστικό και τις μαρίνες. Αλλοι μεγάλοι τουρκικοί όμιλοι, όπως οι Setur, Istikbal, Eren Holding, Pak Holdings, Polisan και Suoz Energy, είχαν επίσης παρουσία, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν ή αποσύρθηκαν από την αγορά. Επενδύσεις τουρκικών συμφερόντων παρατηρούνται ακόμα και σε αιολικά πάρκα και μικρά φωτοβολταϊκά σε διάφορα νησιά. Τα στοιχεία της Golden Visa αποκαλύπτουν ότι οι Τούρκοι επενδυτές αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα με άδειες παραμονής, μετά τους Κινέζους, ξεπερνώντας τους Ρώσους.
Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασαν οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες μεταξύ των δύο χωρών
Ταυτόχρονα, οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες μεταξύ των δύο χωρών παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση το 2024, με τον αριθμό των επιβατών που ταξίδεψαν από την Τουρκία προς την Ελλάδα με πλοίο να εκτοξεύεται κατά 93%, φτάνοντας τα 1.153.727 άτομα. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2022 και το 2023. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά είναι αποδέκτης μεγάλων επιχειρηματικών ανακατατάξεων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/03/2025