Έρχονται στη χώρα δώδεκα συν ένα ξένα πανεπιστήµια για να ανοίξουν παραρτήµατα, αξιοποιώντας το νέο θεσµικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα µη κρατικά ΑΕΙ. Η προθεσµία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε και αυτές αναµένεται να διαβιβαστούν άµεσα στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία είναι αρµόδια για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτηµάτων καθώς και για την πιστοποίηση των προγραµµάτων σπουδών τους. Συγχρόνως οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον Εθνικό Οργανισµό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού, που θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτηµάτων.


«Εισβολή» ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα: Πάνω από δέκα κατέθεσαν αιτήσεις 

Τα κριτήρια που θα εφαρµόσουν η ΕΘΑΑΕ και ο ΕΟΠΠΕΠ είναι αυστηρά καθορισµένα µε βάση το θεσµικό πλαίσιο. ∆ιευκρινίζεται ότι η αίτηση δεν αποτελεί και αδειοδότηση. Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των παραρτηµάτων θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των φακέλων από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ καθώς και από τον βαθµό αρτιότητας των αιτήσεων. Πρόκειται για µια εµβληµατική µεταρρύθµιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι µια κατάκτηση µε πολλαπλά οφέλη: για τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, την ελληνική οικονοµία και φυσικά και για την ίδια την Ελλάδα.

*Διαβάστε επίσης: ΑΕΙ: Τα 12 ξένα πανεπιστήμια - κολοσσοί που έκαναν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα - Ποια είναι


Συγκεκριµένα, υπεβλήθησαν 12 αιτήσεις από πανεπιστηµιακά ιδρύµατα του εξωτερικού για τη δηµιουργία παραρτηµάτων το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026. Επίσης, υπεβλήθη και µία αίτηση για έναρξη λειτουργίας παραρτήµατος το ακαδηµαϊκό έτος 2026-2027. Τα µητρικά πανεπιστηµιακά ιδρύµατα που κατέθεσαν αίτηση είναι:

1. The Open University
2. The University of York
3. University of Greater Manchester
4. Université Sorbonne Paris Nord
5. University of Derby
6. The University of West London
7. University of Essex
8. University of Nicosia
9. London Metropolitan University
10. Queen Margaret University
11. The University of Keele
12. University of East London

Το µητρικό πανεπιστηµιακό ίδρυµα που κατέθεσε αίτηση για το ακαδηµαϊκό έτος 2026-2027 είναι το Sunderland University, ενώ η διαδικασία παραµένει ανοιχτή και για άλλα πανεπιστήµια. Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε χθες: «Η Ελλάδα κάνει πράξη µια ιστορική µεταρρύθµιση. Μια µεταρρύθµιση που προσφέρει νέες επιλογές στους Έλληνες φοιτητές, καθιστά την Ελλάδα εκπαιδευτικό προορισµό για χιλιάδες αλλοδαπούς φοιτητές, δίνει την ευκαιρία επιστροφής στο πολύ αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό δυναµικό επιστηµόνων µας που εργάζονται στο εξωτερικό και µεταλλάσσει τη χώρα µας από παγκόσµια “εκπαιδευτική” ιδιαιτερότητα σε κόµβο γνώσης και καινοτοµίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο υφυπουργός Παιδείας αρµόδιος για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτηµάτων ξένων πανεπιστηµίων στην Ελλάδα, υπό τη µορφή παραρτηµάτων Νοµικών Προσώπων Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης, αποτελεί ένα ακόµη σηµαντικό βήµα στην κατεύθυνση της αναβάθµισης και της εξωστρέφειας της ανώτατης εκπαίδευσης».