Στη Βουλή μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της δευτερολογίας των πολιτικών αρχηγών, για τα εξοπλιστικά. Αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι θέλει να παράσχει στο Σώμα διευκρινίσεις σχετικά με τα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Κάνοντας λόγο για πρωτοφανή διαδικασία είπε ότι «από το 2010 δεν έχει κατατεθεί μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών. Είναι η πρώτη φορά και είναι θέμα διαφάνειας».

«Δεν προτίθεμαι να μετατρέψω τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας σε ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Οι περισσότερες ερωτήσεις έχουν απαντηθεί δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή η συζήτηση έχει να κάνει με τα θέματα των εξοπλισμών», υποστήριξε ακόμη. «Προτείνουμε μία συνολική αλλαγή προσέγγισης. Σταματάμε την λογική "το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος" όπου όλη την επικράτεια την υπερασπίζεται ένα πιο πολύπλοκο σύστημα. "Η Ασπίδα του Αχιλλέα"», επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «αποφεύγουμε σαν κυβέρνηση να αποκομίσουμε οποιοδήποτε κομματικό όφελος από τις Ένοπλες Δυνάμεις», ενώ ανέφερε ότι «από τα 28 δισ. τα 11 έχουν ήδη διατεθεί. Κάθε εξάμηνο θα παρουσιάζω στην Βουλή, μαζί με τους αρχηγούς, την εξέλιξη των συμβάσεων. Απαιτείται μια καινούρια αντίληψη και αν δεν προσπαθήσουμε όλοι, αυτό δεν θα επιτευχθεί. Εάν απαίτησή μας είναι να συντηρούμε στρατόπεδα για να είμαστε αρεστοί, η χώρα δεν θα πάει μπροστά».


Δένδιας: Σταματάμε τη λογική πως το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος - Περνάμε στην "ασπίδα του Αχιλλέα"

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «η κυβέρνηση κατέθεσε 10ετες εξοπλιστικών και αναμένει πότε θα συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή για να το συζητήσουμε». Μάλιστα επεσήμανε ότι «Σταματάμε τη λογική πως το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος. Περνάμε στην "ασπίδα του Αχιλλέα". Ο στόλος ελευθερώνεται για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη».

Τέλος πρότεινε μία σειρά από μέτρα διαφάνειας τα οποία είναι τα παρακάτω:

- Μονομερώς αποποιήθηκα από το προνόμιο ο επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών να είναι άτομα επιλογής μου. Εγώ επέλεξα μόνιμο αξιωματικό που μου υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ.

- Θα υπάρξει διάταξη για μόνιμο νομικό σύμβουλο του κράτους για τον εξοπλισμό

- Αλλαγή τρόπου στελέχωσης, με αξιωματικούς μακράς θητείας για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία στα θέματα διαπραγματεύσεων

- Ενίσχυση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Άμυνας

- Στρατιωτικός εισαγγελέας στο εσωτερικών υποθέσεων με δυνατότητα άρσης απορρήτου, το ίδιο θα ισχύει και για το ΕΛΚΑΚ

- Πρόβλεψη που επιτρέπει ανά 6μηνο να συνέρχεται η αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών και να ενημερώνω ο ίδιος τη Βουλή

- Θα ενημερωθείτε για όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά

- Κατεβάζω το επίπεδο επιτροπής από 30 στα 10 εκατ.

«Απαιτείται μια καινούρια αντίληψη και αν δεν το κάνουμε όλοι δεν θα μπορεί να επιτευχθεί. Δεν πάμε έτσι κάπου. Η χώρα δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Αν αυτό το πρόγραμμα που ξεκινά από την ένδυση του στρατιώτη μέχρι δορυφόρο εκτελεστεί σας διαβεβαιώνω ότι τα περί υπεράσπισης της πατρίδας θα είναι ουσιαστικό και όχι απλή λεκτική διατύπωση», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.