Ειδικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διαχείριση περιστατικών φωτιάς σε υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα παρακολουθούν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του parapolitika.gr, τον τελευταίο καιρό στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γνωρίζουν τις σωστές μεθόδους διαχείρισης αυτών των καταστάσεων. Η κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα συμβατικό όχημα διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με την κατάσβεση σε ένα ηλεκτρικό όχημα, τα οποία έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στους ελληνικούς δρόμους τα τελευταία χρόνια. Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, αναπτύσσουν θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους 1.300°C, ενώ η πυρκαγιά ξεκινά συνήθως από τον χώρο των μπαταριών που βρίσκονται στο «πάτωμα» του σασί. Αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης καθώς είναι ανέφικτο να σκύψουν κάτω από το όχημα οι πυροσβέστες για να ρίξουν νερό. Στα λίγα περιστατικά που έχουν κληθεί μέχρι σήμερα να διαχειριστούν οι πυροσβέστες σε τέτοιου είδους οχήματα, απλώς η χρήση νερού έχει διαπιστωθεί πως δεν έχει άμεσα αποτελέσματα. Γι' αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται επιπλέον ειδικά υγρά και αφρό προκειμένου να καταστείλουν τις φλόγες.

*Διαβάστε ακόμα Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι μπαταρίες χάνουν περίπου 5% της χωρητικότητάς τους στα πρώτα 30.000 χλμ.

Στο parapolitika.gr μίλησε ο Ιάσονας Αλιφέρης, γενικός γραμματέας Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που προμηθεύτηκαν προσφάτως οι αστικές συγκοινωνίες, για τα οποία, όπως αποκαλύπτει, οι πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αρκετά μικρότερες σε σχέση με τα λεωφορεία που εδώ και χρόνια κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Ιασονας Αλιφέρης
Ο Ιάσονας Αλιφέρης

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σταδιακά εκπαιδεύονται τα στελέχη από διάφορες υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρχουν πυροσβέστες με γνώσεις σε κάθε πυροσβεστικό σταθμό αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης πυρκαγιών σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια όλοι οι πυροσβέστες, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, να γνωρίζουν τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται, μιας και τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα.

Ειδική εκπαίδευση για φωτιά σε ηλεκτρικά οχήματα και στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ερωτήματα που τέθηκαν στον κ. Αλιφέρη ήταν εάν πρέπει και τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς σε αυτά τα νέας τεχνολογίας οχήματα, ενώ, όπως αποκάλυψε στα parapolitika.gr, ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων έχουν ξεκινήσει και λαμβάνουν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων.

  • ΕΡ: Τα τελευταία χρόνια η πώληση ηλεκτρικών οχημάτων «ανθεί» και στη χώρα μας. Πόσο εύκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο μια πυρκαγιά σε ένα τέτοιο όχημα;
ΑΠ.: Οι πυρκαγιές ηλεκτρικών οχημάτων διαφέρουν σημαντικά από αυτές των συμβατικών οχημάτων, αποτελώντας μια απαιτητική πρόκληση για τους πυροσβέστες. Συγκεκριμένα οι μπαταρίες τοποθετούνται συνήθως κοντά στο πάτωμα του οχήματος, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση του κατασβεστικού υλικού στην εστία της πυρκαγιάς, ενώ αναπτύσσουν θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν έως και τους 1.200°C. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για πολλαπλάσιες ποσότητες νερού ή ειδικών πυροσβεστικών υλικών και μέσων για την αποτελεσματική διαχείριση της πυρκαγιάς. Για τους παραπάνω ενδεικτικούς λόγους, η συνεργασία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των κατασκευαστών εξοπλισμού, έχει οδηγήσει σε συνεχή έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τεχνικών. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς τα περιστατικά που αφορούν ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, ενώ οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί στο ευρωπαϊκό και ελληνικό θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζουν την άμεση και ασφαλή απόκριση σε τέτοιες καταστάσεις.

  • ΕΡ.: Η υπηρεσία προχωρεί σε εκπαίδευση στελεχών γι' αυτά τα περιστατικά; Αφορά όλα τα στελέχη ή ορισμένα από κάθε σταθμό/υπηρεσία;
ΑΠ.: Το Πυροσβεστικό Σώμα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και ανανεώνει συνεχώς τα σχέδια επέμβασής του σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες εθνικών και διεθνών οργανισμών. Οι πυροσβέστες συμμετέχουν σε τακτικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με τη συμβολή των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων. Μέσα από την εκπαίδευση, οι υπεύθυνοι συντάσσουν εκπαιδευτικούς φακέλους και μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους συναδέλφους τους, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομοιόμορφη και υψηλού επιπέδου προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών.

  • ΕΡ.: Πλέον έχουν παραληφθεί και από το Δημόσιο ηλεκτρικά οχήματα, όπως αστικά λεωφορεία. Αυτά, θεωρείτε, είναι πιο επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς σε σχέση με τα προηγούμενης τεχνολογίας λεωφορεία;
ΑΠ.: Τα ηλεκτρικά λεωφορεία νέας αντιρυπαντικής τεχνολογίας κατασκευάζονται σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες, έχουν λάβει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις από τους αρμόδιους φορείς, ενώ είναι εξοπλισμένα με ένα ολοκληρωμένο σύνολο τεχνολογιών ασφαλείας. Διαθέτουν σύστημα πυρανίχνευσης στα σημεία υψηλής τάσης του οχήματος, το οποίο ενεργοποιεί αυτόματα τα μέσα πυρόσβεσης ξηράς κόνεως. Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης πυρόσβεσης με χρήση διακοπτών από τον χώρο οδήγησης, διασφαλίζοντας την άμεση απόκριση σε περίπτωση ανάγκης. Ένα ακόμη κρίσιμο μέτρο είναι το σύστημα προστασίας των μπαταριών, το οποίο λειτουργεί με άζωτο υψηλής καθαρότητας, συμβάλλοντας στον έλεγχο της συγκέντρωσης του οξυγόνου, αποτρέποντας έτσι την καύση και πιθανή έκρηξη. Επιπροσθέτως, στις μπαταρίες έχει ενσωματωθεί δομική προστασία ικανή να αντέξει θερμοκρασίες έως 1.300°C. Επιπλέον, οι μπαταρίες είναι υδρόψυκτες και εφοδιασμένες με βαλβίδα αντιεκρηκτικού τύπου για την αντιμετώπιση ακραίων περιπτώσεων, ενώ ο χώρος τους έχει θωρακιστεί με μπάρες προστασίας από σύγκρουση. Σε σύγκριση με τα οχήματα συμβατικής τεχνολογίας, δεν παρατηρείται αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σύμφωνα με στοιχεία από επίσημες αρχές όπως η Swedish Civil Contingencies Agency και το Australia’s Department of Defence, η πιθανότητα πυρκαγιάς ανέρχεται σε περίπου 0,0012% για τα ηλεκτρικά οχήματα, έναντι 0,1% για εκείνα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας κατά την πυρόσβεση είναι πολύ μικρότερος απ' ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε.

  • ΕΡ.: Οι πολίτες, έως ότου φτάσουν οι πυροσβέστες, μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες ή είναι επικίνδυνο και πρέπει να απομακρύνονται;
ΑΠ.: Η πρώτη και κύρια προτεραιότητα για τους πολίτες πρέπει να είναι η δική τους ασφάλεια. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ηλεκτρικών οχημάτων, δεν συνιστούμε να επιχειρηθούν προπαρασκευαστικές ενέργειες από μη επαγγελματίες, καθώς αυτό μπορεί να τους εκθέσει σε κινδύνους, όπως η εισπνοή τοξικών καπνών. Αντίθετα, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνονται από την περιοχή του συμβάντος και να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές, καλώντας τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης 199, 112 ή 100. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα διαμερίσματα στα ανώτερα επίπεδα που επηρεάζονται από τους καπνούς θα πρέπει να κλείνουν τα ανοίγματα για πρόσθετη προστασία. Όσο για τους οδηγούς ηλεκτρικών λεωφορείων, οι οποίοι έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να προβούν σε ορισμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες, πάντα εντός των αρμοδιοτήτων τους. Αυτό σημαίνει ότι, σε περιπτώσεις όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορούν να ενεργήσουν σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν διδαχθεί, όπως ο έλεγχος και η ενεργοποίηση συγκεκριμένων συστημάτων ασφαλείας. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι ενέργειες δεν υποκαθιστούν τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τον καθένα, η ασφαλής λειτουργία, συντήρηση και χρήση των οχημάτων είναι απαραίτητες, ενώ όταν τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες, δεν υπάρχει επιπλέον λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, το Πυροσβεστικό Σώμα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πιθανό περιστατικό, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, καθώς και των πολιτών εν γένει.